Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
ΕΝΘΕΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΕΛ.ΠΕ.: Σημαντικά οικονομικά οφέλη από τις απευθείας προμήθειες πετρελαίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝΘΕΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΕΛ.ΠΕ.: Σημαντικά οικονομικά οφέλη από τις απευθείας προμήθειες πετρελαίου

Ιδιαίτερη σημασία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη βελτίωση των επιδόσεων του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ.) έχουν οι αλλαγές που συντελούνται το τελευταίο διάστημα στην προμήθεια πετρελαίου, με την αξιοποίηση ευκαιριών που παρουσιάζονται στη διεθνή εμπορία και στον εφοδιασμό.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής τού ομίλου για επαύξηση των απευθείας προμηθειών αργού πετρελαίου και πρώτων υλών από τους παραγωγούς, χωρίς την παρεμβολή εμπορικών εταιρειών, κάτι που επιφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη, τα ΕΛ.ΠΕ. έχουν προχωρήσει στη σύναψη συμφωνιών με την εθνική εταιρεία πετρελαίου του Ιράν NIOC, την κρατική ρωσική εταιρεία πετρελαίου Rosneft, την κρατική ιρανική εταιρεία πετρελαίου SOMO και τον αιγυπτιακό οργανισμό πετρελαίου EGPC.

Στόχος του ομίλου είναι να δημιουργηθεί ένα ισορροπημένο καλάθι 50%-50% προμηθειών από traders και πετρελαιοπαραγωγούς αντίστοιχα, με στόχο τη βέλτιστη επίπτωση στα περιθώρια και τα αποτελέσματα σε όλες τις δραστηριότητές του. Ήδη, μέσω των ανωτέρω συμφωνιών, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους ενισχύθηκαν οι απευθείας προμήθειες από πετρελαιοπαραγωγές χώρες και εκτιμάται ότι περίπου το 30% επί του συνόλου των προμηθειών προήλθε από απευθείας αγορές.

Η συμφωνία με τη NIOC προβλέπει την κάλυψη σταδιακά του 25% των αναγκών σε πετρέλαιο των ΕΛ.ΠΕ., ενώ οι συμφωνίες με τις άλλες εταιρείες περιλαμβάνουν την προμήθεια αργού και προϊόντων πετρελαίου.

Σημειώνεται ότι το πρώτο φορτίο αργού, 85.000 τόνων (τύπου CPC, προέλευσης Καζακστάν, αλλά ιδιοκτησίας ROSNEFT) από τη ρωσική εταιρεία παραλαμβάνεται στην Πάχη αυτές τις μέρες (2-4 Οκτωβρίου), ενώ ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου έχει παραληφθεί το πρώτο φορτίο 33.000 τόνων πρώτης ύλης SPAR και αναμένεται να παραληφθούν ακόμα έως δύο φορτία στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των δύο πρώτων συμβάσεων γίνονται διαπραγματεύσεις για επέκταση της συνεργασίας στην προμήθεια των ΕΛ.ΠΕ. από τη ROSNEFT και άλλων φορτίων αργού και SPAR καθώς και άλλων πρώτων υλών (όπως το VGO), στην κάλυψη των αναγκών της ROSNEFT τόσο στη Ρωσία όσο και στις θυγατρικές της στην Ευρώπη σε έτοιμα προϊόντα (βενζίνες, ντίζελ κ.τ.λ.) με απευθείας αγορά από τα διυλιστήρια των ΕΛ.ΠΕ., ενώ θα διερευνηθούν οι γενικότερες δυνατότητες συνεργασίας των δύο ομίλων.

Επίσης, από την ιρακινή εταιρεία SOMO το πρώτο φορτίο, 145.000 τόνων, παρελήφθη ήδη στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ πλέον γίνονται συνεννοήσεις για την υπογραφή ετήσιας σύμβασης για όλο το 2017 για την προμήθεια ενός φορτίου τον μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι οι παραλαβές από το Ιράν έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο και μέχρι τις αρχές Αυγούστου είχαν παραληφθεί τουλάχιστον εννέα φορτία. Η συμφωνία -που, σημειωτέον, ήταν η πρώτη για το Ιράν μετά την άρση του εμπάργκο- προβλέπει πέραν της προμήθειας αργού, τη ρύθμιση των οικονομικών εκκρεμοτήτων που προέκυψαν από τις διεθνείς κυρώσεις, οι οποίες επιβλήθηκαν το 2011, αλλά και τη διάθεση από τα ΕΛ.ΠΕ. προϊόντων όπως τα πετροχημικά στο Ιράν, καθώς και τη δραστηριοποίηση της θυγατρικής των ΕΛ.ΠΕ. Ασπροφός (εταιρεία παροχής τεχνικών υπηρεσιών), στο Ιράν στον τομέα του engineering.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL