Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Η οργή δεν φτάνει...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η οργή δεν φτάνει...

Η αγανάκτηση ίσως είναι το πιο συχνά επαναλαμβανόμενο συναίσθημα που νιώθουν οι καταναλωτές. Οι αιτίες και οι αφορμές, άφθονες: Από τα “καπέλα” μέχρι τα ελαττωματικά προϊόντα και από τις υποσχέσεις που διαψεύδονται μέχρι τις κρυφές επιβαρύνσεις, συνθέτουν ένα κοκτέιλ απειλών που τον κάνει να αισθάνεται ότι βρίσκεται σε καθεστώς μόνιμης απειλής. Πολλές φορές νιώθει ανήμπορος να αντιδράσει ώστε να πετύχει μια ικανοποιητική διευθέτηση του προβλήματός του. Άλλες πάλι, απρόθυμος να μπει σε έναν κυκεώνα προκειμένου να βρει το δίκιο του.

Όλες αυτές οι διαπιστώσεις μπορεί να περιγράφουν την αντίδραση των περισσότερων καταναλώτων όταν αισθάνονται ότι θίγονται από τις αυθαιρεσίες που γίνονται σε βάρος τους, αλλά κάπου έχουν κι αυτοί το δικό τους μερίδιο ευθύνης. Όπως αποκαλύπτουν έρευνες που έχουν γίνει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι Έλληνες καταναλωτές είναι οι λιγότερο ενημερωμένοι από όλους τους Ευρωπαίους όχι μόνο για τα δικαιώματά τους αλλά και για τον τρόπο που μπορούν να διεκδικήσουν το δίκιο τους.

Το σίγουρο είναι ότι ο ενημερωμένος καταναλωτής μπορεί και να αμυνθεί, και να διεκδικήσει, και, κυρίως, να προλάβει την «περιπέτεια» που παραμονεύει στην επόμενη γωνία.

Με το να γνωρίζει ο καταναλωτής τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του δεν υπερασπίζεται μόνο τον εαυτό του αλλά και την οικονομία. Αφού με τον τρόπο αυτό επιβραβεύει το υγιές επιχειρείν, κλείνει την πόρτα στους “αλεξιπτωτιστές” της αγοράς και διεκδικεί το αυτονόητο: τον σεβασμό στο ευρώ του.

Γιάννης Σιώτος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL