Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Κρίσιμη η αποκατάσταση των αδικιών για τους νέους αγρότες στην ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κρίσιμη η αποκατάσταση των αδικιών για τους νέους αγρότες στην ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ

Του Δημήτρη Τσιάνου*

Το εγχείρημα ορισμένων ενώσεων νέων αγροτών (Θεσσαλονίκης, Λακωνίας, Ημαθίας, Χαλκιδικής, Σερρών, Κιλκίς, Αχαΐας) ξεκίνησε στις αρχές του 2014. Εκείνη την περίοδο αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε ότι για άλλη μια φορά η χώρα μας είχε τη δυνατότητα μιας πραγματικά αξιοκρατικής κατανομής των αγροτικών επιδοτήσεων, οι οποίες δεν θα έχουν σαν αναφορά την περίοδο 2000-2002 («Όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά»).

Συγκεκριμένα, ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Καρασμάνης επέλεξε να «θυσιάσει» το ενεργό δυναμικό του κλάδου. Ενώ γνώριζε ότι μεταξύ παλιών και νέων αγροτών υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στις επιδοτήσεις που λαμβάνουν για τα ίδια στρέμματα και για τον ίδιο αριθμό ζώων, αποφάσισε τη συνέχιση των αδικιών, με αποτέλεσμα νέοι και παραγωγικοί αγρότες να απειλούνται με αφανισμό.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ, οι τότε γενικοί γραμματείς κ. Μελάς και κ. Κορασίδης έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην καταστροφική αρχιτεκτονική της ΚΑΠ και φρόντισαν το μεγαλύτερο μέρος των άμεσων ενισχύσεων (2 δισ.) να συνεχίσουν να καρπώνονται οι «γνωστοί-άγνωστοι» αγροτοπατέρες – εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, το 85% των ενισχύσεων το λαμβάνει το 15% των αγροτών.

Η μικρή αναφορά στο παρελθόν έγινε για να θυμίσω σε αρκετούς τα καταστροφικά λάθη Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και στον αγροτικό τομέα.

Με τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. και τον σημερινό υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου βρεθήκαμε τουλάχιστον σε τρεις συναντήσεις στο ΥΠΑΑΤ με θέμα συζήτησης τις αδικίες της ΚΑΠ και την επίλυση αυτών στην ενδιάμεση αναθεώρηση που θα υποβάλει η χώρα μας, με καταλυτική ημερομηνία 1 Αυγούστου 2016.

Βλέποντας ότι το πρόβλημα των αδικιών της ΚΑΠ αφανίζει νέους και νεοεισερχόμενους, αποφασίσαμε να ζητήσουμε τη βοήθεια βουλευτών με σκοπό την άμεση επίλυσή του. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με τη βουλευτή Καρδίτσας κ. Παναγιώτα Βράντζα (ΣΥΡΙΖΑ) υποβάλαμε ερώτημα στη Βουλή, απευθυνόμενοι στον κ. Αποστόλου, με θέμα την παραγωγική ανασυγκρότηση αλλά και την επίλυση των εξόφθαλμων αδικιών εις βάρος των νέων αγροτών. Για άλλη μια φορά, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι τυχόν αδικίες θα επιλυθούν τον Αύγουστο του 2016.

Μελετώντας τον Κανονισμό της Ε.Ε. με αριθμό 1307/2013 σε συνεργασία με την ΕΠΕΚΕ αγροτικού και τη Γραμματεία Αγροτικού Τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ (με συντονιστές τους Σταύρο Αραχωβίτη, Ειρήνη Κατσινοπούλου και Παναγιώτα Βράντζα), συμπεράναμε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ευελιξίας του Κανονισμού.

Αυτό που μας προβληματίζει κυρίως είναι η στάση του γενικού γραμματέα κ. Κασίμη, που, ενώ φαίνεται να καταλαβαίνει το πρόβλημα, δεν μας έχει δώσει τις ανάλογες διαβεβαιώσεις. Εάν λάβουμε υπόψη μας ότι μέχρι σήμερα (σ.σ.: 10 Ιουλίου 2016) δεν έχουν γίνει γνωστές οι προτάσεις από μεριάς ΥΠΑΑΤ, δεδομένου ότι υπάρχει υπηρεσιακή ομάδα που ασχολείται με την αναθεώρηση της ΚΑΠ εδώ και έναν χρόνο, αυτό από μόνο του γεννά πολλά ερωτηματικά. Γιατί καθυστερεί η πρόταση; Πώς θα προχωρήσει το ΥΠΑΑΤ σε παραγωγική ανασυγκρότηση εάν δεν επιλύσει τα βασικά προβλήματα των άμεσων ενισχύσεων; Γιατί δεν πιέζουμε για ολική σύγκλιση δικαιωμάτων;

Εάν τελικά δεν γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές, ώστε να εξισωθούν ώς το 2019 παλιοί και νέοι αγρότες, το μόνο σίγουρο είναι ότι πολλοί από αυτούς θα οδηγηθούν σε αφανισμό μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στον αθέμιτο ανταγωνισμό.

*Ο Δ. Τσιάνος είναι πρόεδρος Νέων Αγροτών Νομού Ημαθίας, μέλος Δ.Σ. ΟΠΕΚΕΠΕ και μέλος της Γραμματείας Αγροτικού Τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL