Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Τα Μνημόνια μας μετέτρεψαν σε χώρα της Ανατολικής Ευρώπης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα Μνημόνια μας μετέτρεψαν σε χώρα της Ανατολικής Ευρώπης

ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ Γ. ΔΡΕΤΤΑΚΗ*

Ένας από τους βασικούς στόχους τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της Ευρωζώνης είναι η σύγκλιση των οικονομιών των κρατών - μελών τους, δηλαδή η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση της διαφοράς του βιοτικού επιπέδου των λαών τους. Για τον σκοπό αυτό η Στατιστική Υπηρεσία της Ε.Ε. (τη Eurostat) υπολογίζει κάθε χρόνο το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των 28 κρατών - μελών σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης (ΜΑΔ). Η σχέση τού κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ μιας χώρας με εκείνο του μέσου όρου των 28 κρατών (Ε.Ε.28) είναι ο δείκτης σύγκλισης ή απόκλισής της από αυτό τον μέσο όρο των 28 κρατών.

Με βάση τα στοιχεία από τη βάση δεδομένων της Eurostat, εξετάζουμε στο άρθρο αυτό τη μεταβολή τόσο του κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ όσο και του δείκτη σύγκλισης το έτος 2013 σε σχέση με το 2009, δηλαδή το έτος πριν από την επιβολή των Μνημονίων στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Στην 1η στήλη του Πίνακα δίνεται το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ των κρατών-μελών και του συνόλου της Ε.Ε.28 το 2009, στη 2η το 2013 και στην 3η η ποσοστιαία μεταβολή του το 2013 σε σχέση με το 2009. Στις επόμενες στήλες δίνονται τα αντίστοιχα στοιχεία για τον δείκτη σύγκλισης και την ποσοστιαία μεταβολή του. Στον Πίνακα τα 28 κράτη χωρίστηκαν σε 5 ομάδες (βλέπε, σχετικά, στη συνέχεια).

Από την 3η στήλη του Πίνακα φαίνεται ότι το 2013 σε σχέση με το 2009 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ αυξήθηκε στα 26 από 28 κράτη - μέλη και μόνο σε δύο μειώθηκε, στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Η μείωση στη χώρα μας ήταν διπλάσια εκείνης στην Κύπρο. Οι αυξήσεις κυμαίνονταν από 40,3% στη Λιθουανία μέχρι 1,2% στην Ισπανία. Εξαιτίας των μεγάλων αυτών διαφορών στη μεταβολή του κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ σημειώθηκαν μεταβολές στη σειρά των χωρών σε ό, τι αφορά το ύψος του κατά κεφαλή ΑΕΠ σε ΜΑΔ. Οι σημαντικότερες από αυτές ήταν η βελτίωση της θέσης της Λιθουανίας από την 25η θέση το 2009 στην 20η το 2013, της Σουηδία από την 6η στην 3η στην 7η Μάλτας από τη 17η στη 14η, και η μεγαλύτερη χειροτέρευση της θέσης της χώρας μας από τη 15η θέση το 2009 στην 22η το 2013, της Ουγγαρία από την 21η στην 25η και της Κροατίας από την 23η στην 26η. Τόσο το 2009 όσο και το 2013 την 1η θέση κατείχε το Λουξεμβούργο και την τελευταία η Βουλγαρία.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα το 2009 το μόνο κράτος από τα νεότερα μέλη της Ε.Ε. που ξεπερνούσε την Ελλάδα στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ ήταν η Κύπρος. Το 2013, όμως, εκτός από την Κύπρο, υψηλότερο από τη χώρα μας κατά κεφαλήν ΑΕΠ είχαν η Μάλτα, η Σλοβενία, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Πορτογαλία, η Λιθουανία και η Εσθονία. Το 2013 οι χώρες που είχαν κατά κεφαλήν ΑΕΠ χαμηλότερο από την Ελλάδα ήταν η Ουγγαρία, η Λετονία, η Κροατία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Επιπλέον το 2013 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας μας ήταν χαμηλότερο απ' ό, τι το 2002. Τα μέτρα, δηλαδή, αυτά κατέστρεψαν όλη τη βελτίωση που είχε σημειωθεί στη διάρκεια των ετών που η χώρα μας ήταν μέλος της Ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά τη σύγκλιση ή απόκλιση των οικονομιών των 28 κρατών - μελών από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (το 100) το 2013 σε σχέση με το 2009, όπως φαίνεται από τις τρεις τελευταίες στήλες του Πίνακα με το δείκτη σύγκλισης, υπάρχουν σημαντικές διαφορές, οι οποίες εξαρτώνται κυρίως από το αν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους σε ΜΑΔ το 2009 ήταν πάνω ή κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε.27. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, όπως φαίνεται από τον Πίνακα, χωρίσαμε τα 28 κράτη σε 5 ομάδες.

- Στις τρεις πρώτες από τις ομάδες αυτές ο δείκτης σύγκλισης το 2009 ήταν πάνω από τον μέσο όρο. Η πρώτη περιλαμβάνει 7 κράτη στα οποία το 2013 ο δείκτης αυξήθηκε, δηλαδή σημειώθηκε απόκλιση από τον μέσο όρο (η μεγαλύτερη απόκλιση σημειώθηκε στη Γερμανία). Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνεται και η Ιρλανδία, παρά το Μνημόνιο το οποίο της επιβλήθηκε. Η δεύτερη περιλαμβάνει 4 κράτη στα οποία ο δείκτης μειώθηκε, δηλαδή σημειώθηκε σύγκλιση προς τον μέσο όρο (η μεγαλύτερη σύγκλιση σημειώθηκε στην Ολλανδία). Η τρίτη ομάδα περιλαμβάνονται 3 κράτη (και τα 3 νότια) στα οποία ο δείκτης κατέβηκε κάτω από τον μέσο όρο, δηλαδή σημειώθηκε απόκλιση (η μεγαλύτερη απόκλιση σημειώθηκε στην Κύπρο (χώρα στην οποία επιβλήθηκε Μνημόνιο).

- Στις δύο τελευταίες ομάδες ο δείκτης σύγκλισης ήταν και τα δύο έτη κάτω από τον μέσο όρο. Η πρώτη από τις ομάδες αυτές περιλαμβάνει 9 κράτη στα οποία ο δείκτης αυξήθηκε, δηλαδή σημειώθηκε σύγκλιση προς τον μέσο όρο (η μεγαλύτερη σύγκλιση σημειώθηκε στη Λιθουανία και τη Λετονία). Η δεύτερη και τελευταία ομάδα περιλαμβάνει 5 κράτη στα οποία ο δείκτης μειώθηκε, δηλαδή σημειώθηκε απόκλιση από τον μέσο όρο (η μεγαλύτερη απόκλιση σημειώθηκε στην Ελλάδα λόγω, όπως προαναφέρθηκε, των μέτρων των Μνημονίων). Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνεται και η Πορτογαλία, στην οποία έχει επίσης επιβληθεί Μνημόνιο.

Οι μεγάλες αυτές διαφορές στη μεταβολή τόσο του κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ όσο και του δείκτη σύγκλισης δείχνουν μια Ε.Ε.28 πολλών ταχυτήτων στην οποία τόσο η μεγάλη ανισότητα στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ (εκείνο του Λουξεμβούργου ήταν και τα δύο έτη 6 σχεδόν φορές υψηλότερο από εκείνο της Βουλγαρίας) όσο και η χαμηλή συνοχή ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.28 παρέμειναν αμετάβλητες.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας ,η ανάλυση που έγινε στο άρθρο αυτό απέδειξε με το πιο αποκαλυπτικό τρόπο ότι η πολυδιαφημισθείσα success story (αφήγηση επιτυχίας) της εφαρμογής των μέτρων των Μνημονίων στη χώρα μας από τις κυβερνήσεις της περιόδου 2009-2014 είναι στην πραγματικότητα μια πρωτοφανής failure story (αφήγηση αποτυχίας) δεδομένου ότι μετέτρεψε τη χώρα μας, σε ό,τι αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ, σε χώρα της Ανατολικής Ευρώπης. Τα οδυνηρά αποτελέσματα της μετατροπής αυτής τα βιώνει στο «πετσί» του ο ελληνικός λαός, γεγονός που οι εταίροι μας στην Ε.Ε. αρνούνται να το παραδεχτούν, πιέζοντας τη νέα κυβέρνηση να συνεχίσει την καταστροφική πολιτική των Μνημονίων.

* Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι τέως αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL