Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Οικονομικό περισκόπιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οικονομικό περισκόπιο

«Πόλεμος θέσεων»: Ο γκραμσιανός όρος που περιγράφει τη μακρά μετάβαση προς τον σοσιαλισμό και φιγούραρε στο πρωτοσέλιδο της "Αυγής" την Πέμπτη φαίνεται πως ταιριάζει πολύ στην περίπτωση της Ελλάδας. Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσει ένα ριζικά διαφορετικό πρόγραμμα διάσωσης θα είναι διαδικασία αργή, πολύπλοκη και βασανιστική (όπως αυτή που σκιαγραφεί ο Ιταλός διανοούμενος) και θα επιτευχθεί σταδιακά, καθώς οι Ευρωπαίοι θα διαπιστώνουν ότι η νέα κυβέρνηση έχει και την ανθεκτικότητα και τη βούληση να συγκρουστεί με την εγχώρια διαφθορά. Το τελευταίο αποτελεί όπλο του ΣΥΡΙΖΑ και στην προσπάθεια να ανανεώσει την εμπιστοσύνη του κόσμου στο εσωτερικό προκειμένου να αντέξει στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Επιχειρήματα και ρευστότητα: Ένας άλλος λόγος που ο τίτλος είναι πετυχημένος είναι ότι η διαπραγμάτευση θα μοιάζει με παράλληλη εκφώνηση θέσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατυπώνει επιχειρήματα στη βάση του ορθού λόγου. Το Βερολίνο δεν θα τα αρνείται άμεσα (κανείς δεν θα υπερασπίζεται παράλογες θέσεις όπως τα εξωφρενικά πλεονάσματα), αλλά θα συναινεί για λίγα σε κάθε φάση της διαπραγμάτευσης. Όπως είπε ο Μπάμπης λίγη ώρα μετά τα exit poll των εκλογών, «η νέα κυβέρνηση θα ακούει μόνο 'ναι' και 'σιωπή'». Ο μοχλός πίεσης προς την Ελλάδα θα είναι η ρευστότητα, πρόβλημα που, αν και μοιάζει εντελώς ανελαστικό, θα αφήνει χώρο για ελιγμούς.

Δαυίδ, Γολιάθ και ενεργοί παρατηρητές: Τις προηγούμενες μέρες παρατηρήσαμε τη Γερμανία να προειδοποιεί τους άλλους «παίκτες» να μην έρθουν σε σύγκρουση μαζί της για το ζήτημα της Ελλάδας. Όμως, σε αντίθεση με το παρελθόν, αυτό επιτυγχάνεται μόνο εν μέρει. Κανείς δεν μιλά πια απαξιωτικά για την Ελλάδα. Κανείς δεν απειλεί. Σχεδόν όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη επανεξέτασης του ελληνικού προγράμματος. Έτσι λοιπόν και ο Σόιμπλε στάθηκε αυστηρός, αλλά άφησε όρθιες όλες τις γέφυρες και ανοικτό το ενδεχόμενο νέας συμφωνίας. Προφανώς, δεν έχει αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ να διεθνοποιήσει το ελληνικό ζήτημα στη βάση των λογικών και αμοιβαία επωφελών προτάσεων. Το τελευταίο, σε συνδυασμό με τις ραγδαία μεταβαλλόμενες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες και σε μια περίοδο που η ΕΚΤ πασχίζει να αποδείξει ότι είναι ο εγγυητής της σταθερότητας της Ευρωζώνης, θα καθιστούσε τρομοκρατικό κτύπημα προς όλους έναν στραγγαλισμό της Ελλάδας.

Το πρόγραμμα - γέφυρα: Στην παρούσα συγκυρία όλες οι αντιπαραθέσεις εστιάζονται γύρω από το πώς θα εξασφαλιστεί χρόνος για περαιτέρω συνομιλίες. Βλέπουμε έτσι τη μεν επίσημη εκφώνηση της Κομισιόν να υπογραμμίζει ότι η επιτροπή θα εργαστεί για την «επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας» (άρα ενδεχομένως και προγράμματος - γέφυρα), τις δε διαρροές της επιτροπής να πιέζουν αναφέροντας ότι ο καλύτερος τρόπος (άρα όχι ο μόνος) να γίνει αυτό είναι μέσα από παράταση του υπάρχοντος προγράμματος. Ένας χειρισμός που φανερώνει ότι πλέον γίνονται σεβαστά και τα όρια της ελληνικής πλευράς.

Το highlight της εβδομάδας: Ο Ρέγκλινγκ (πρόεδρος ESM) σχολίαζε στο twitter πως το ότι οι Έλληνες παραμένουν μετά από 5 δύσκολα χρόνια υπέρ του ευρώ αποδεικνύει ότι «μπορεί η δημοσιονομική εξυγίανση να εμποδίζει τη μεγέθυνση βραχυπρόθεσμα, αλλά την ενισχύει μακροπρόθεσμα»... για να λάβει την απάντηση από τον Πίτερ Σπίγκελ των "FT": «5 χρόνια είναι βραχυπρόθεσμα;». Θα συμφωνούσε με τον δεύτερο ο Κέυνς και η ελληνική μνημονιακή πραγματικότητα... «μακροπρόθεσμα (θα) είμαστε όλοι νεκροί».

Φοίβος Κλαυδιανός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL