Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.6°C25.8°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.8°C24.9°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.6°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.0°C
2 BF 38%
Οικονομικό Περισκόπιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οικονομικό Περισκόπιο

Μια επαναδιαπραγμάτευση που δεν έγινε ποτέ: «Greece Has a Real Choice (...) Greek voters should not be intimidated into voting against the anti-austerity party (...) Most importantly, Greece has quite a bit of bargaining power that has not been used» (σ.σ. αρκετή διαπραγματευτική δύναμη που δεν έχουν χρησιμοποιήσει) ανέφερε το αμερικανικό «U.S. News» την Τρίτη. Αυτή τη διαπραγματευτική δύναμη δεν αξιοποίησε ποτέ ο κ. Σαμαράς, καθώς είχε τη στατική αντίληψη ότι είναι δεδομένα το πλαίσιο λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών και γι' αυτό κατηγορούσε ανέκαθεν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτά που λέει δεν γίνονται. Γι' αυτό και τον Δεκέμβριο τόνιζε ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αγοράσει ποτέ κρατικά ομόλογα...

Μια διαπραγμάτευση που έχει ξεκινήσει:

«Η θέση της Φινλανδίας είναι ότι θα συνομιλήσουμε με οποιαδήποτε δημοκρατικά εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση. Μπορούμε να εξετάσουμε διαφορετικές εκδοχές προγραμμάτων και θα ασχοληθούμε με αυτό», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Φιλανδίας Alexander Stubb την Πέμπτη στο Νταβός. Μάλιστα, οι FT σχολίασαν γι' αυτή τη δήλωση: «Οι κινήσεις αυτές είναι σημαντικές, διότι η Φινλανδία υπήρξε μία από τις περισσότερο εχθρικές χώρες σε οποιαδήποτε ελάφρυνση σχετικά με το χρέος». Η τρόικα «πρέπει να αντικατασταθεί από μια περισσότερο δημοκρατικά νομιμοποιημένη δομή, βασισμένη στα ευρωπαϊκά όργανα, με περισσότερη λογοδοσία και ενισχυμένο κοινοβουλευτικό έλεγχο», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Μοσκοβισί τη Δευτέρα. Φαίνεται πως και διαπραγματευτική δύναμη έχει η Ελλάδα και το ευρωπαϊκό πλαίσιο μπορεί να αλλάξει.

Ένα πρώτο βήμα στην Ευρώπη: Όλα τα παραπάνω δεν είναι δηλώσεις και εκτιμήσεις αποκομμένες από το γενικό κλίμα. Αντιθέτως, η πολιτική λιτότητας στην Ευρώπη έχει παράξει οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα (βλέπε αναθεώρηση των προβλέψεων ΔΝΤ για την ανάπτυξη και στοιχεία Oxfam για ανισότητα) που έχουν ωριμάσει τις πολιτικές προϋποθέσεις για την ανατροπή της. Η απόφαση για ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ είναι σε ακριβώς αυτή την κατεύθυνση και πάρθηκε ενώ οι Γερμανοί τής εναντιώθηκαν σθεναρά μέχρι και λίγες μέρες πριν αναγγελθεί. Δεν είναι ικανή να αντιστρέψει την πορεία της ύφεσης στην Ευρωζώνη, αλλά σπάει μερικά ταμπού στη διακυβέρνησή της. Ένα από αυτά είναι η «αμοιβαιοποίηση» των ρίσκων, η οποία ανοίγει έμμεσα παράθυρο για μελλοντική «αμοιβαιοποίηση» του χρέους.

Ένα success story που θα μείνει στη μέση: Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος "Εργάνη" για τον Δεκέμβριο του 2014, τα επαγγέλματα με τα υψηλότερα θετικά ισοζύγια προσλήψεων - απολύσεων ήταν τα παρακάτω: καλλιτέχνες, μουσικοί, τραγουδιστές, ντισκ τζόκεϊ, χορευτές, χορογράφοι, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, μάγοι, ζογκλέρ, σερβιτόροι και βοηθοί σερβιτόρων, πωλητές σε καταστήματα, διδακτικό προσωπικό ιδιωτικών φροντιστηρίων, αναπληρωτές καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, υπάλληλοι γραφείου, φύλακες ασφαλείας, κομμωτές, μάγειροι, υπάλληλοι πρατηρίων υγρών καυσίμων, τεχνίτες ανέγερσης και συντήρησης κτηρίων. Πρόκειται για επαγγέλματα χωρίς καμία συνάφεια με τους τομείς της τεχνολογίας, της έρευνας ή των εξαγωγών και που δεν αφορούν υψηλής ειδίκευσης εργατικό δυναμικό. Εκτός από τους αναπληρωτές καθηγητές της δημόσιας εκπαίδευσης. Όμως, ακόμη και αυτές φανερώνουν ότι υπήρξαν σχολεία που λειτούργησαν παραπάνω από τρεις μήνες με κενά. Επιπλέον, οι μισές από αυτές τις προσλήψεις αφορούσαν θέσεις μερικής απασχόλησης. Επομένως, ο κ. Σαμαράς ας μην στεναχωριέται. Το success story του δεν θα μείνει στη μέση. Δεν υπήρξε ποτέ.

Φοίβος Κλαυδιανός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL