Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Οικονομικό περισκόπιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οικονομικό περισκόπιο

Οι εκλογές στην Ελλάδα αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα ορόσημα για τη μεγάλη συζήτηση που θα ανοίξει στην Ευρώπη το 2015 για την επανεξέταση της οικονομικής πολιτικής. Τις τελευταίες μέρες, μια σειρά από γεγονότα αναδεικνύουν την κρισιμότητα της κατάστασης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα αποδεικνύεται πόσο απατηλή είναι αυτή η φαινομενική ηρεμία που προσφέρει η πρόσδεση στο μνημονιακό πρόγραμμα. Τα φορολογικά έσοδα βρέθηκαν να υστερούν κατά 1,3 δισ. στο δωδεκάμηνο (αν και εκκρεμούν μερικές εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ του 2014). Γίνεται προφανές ότι οι στόχοι (αυξανόμενα πλεονάσματα) που έχουν επιβληθεί από το Μνημόνιο έχουν εξαντλήσει τους φορολογούμενος και η επίτευξή τους τα επόμενα χρόνια θα συγκεντρώνει πολλή ένταση. Παράλληλα, η φορολογική αφαίμαξη σε συνδυασμό με την κινδυνολογία μείωσαν τόσο τη ρευστότητα των τραπεζών ώστε δύο ελληνικές τράπεζες ζήτησαν 5 δισ. μέσω του ELA.

Επιπλέον, ο αποπληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο έφτασε στο 2,6%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ (2,5%, σύμφωνα με τη Eurostat). Ένας τόσο μεγάλος και επίμονος αποπληθωρισμός δημιουργεί εξαιρετικά αρνητικό έδαφος για επενδύσεις (μειώνει τα προσδοκώμενα έσοδα, αναβάλλει αγορές κ.λπ.) και επιβαρύνει τους δανειολήπτες και το πρόβλημα των "κόκκινων" δανείων. Επίσης, ο αποπληθωρισμός χειροτερεύει το κλάσμα του χρέους ως προς το ΑΕΠ επιβαρύνοντας την προοπτική της βιωσιμότητάς του. Παρατηρούμε, δηλαδή, έναν ακόμη τρόπο με τον οποίον το πρόγραμμα αυτοϋπονομεύεται (ο στόχος της εσωτερικής υποτίμησης έρχεται σε αντίθεση με τη βιωσιμότητα του χρέους).

Όμως, ο αποπληθωρισμός είναι πλέον ευρωπαϊκό φαινόμενο, καθώς ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή μειώθηκε κατά 0,2% στις χώρες της Ευρωζώνης συνολικά. Το γεγονός αυτό έκανε τον Ντράγκι να δηλώσει την Τετάρτη ότι «αυτήν τη στιγμή πρέπει να προσφύγουμε σε μη συμβατικά μέσα, δηλαδή στην τροποποίηση του μεγέθους και της σύνθεσης του ισολογισμού της ΕΚΤ». Τις επόμενες ώρες ακολούθησε η γνωμοδότηση του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπέρ της συμβατότητας του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Τα χρηματιστήρια προεξόφλησαν τη δρομολόγηση του προγράμματος πιστωτικής χαλάρωσης (το πιο πιθανόν στις 22 Ιανουαρίου) και οι Ελβετοί αποφάσισαν ότι δεν θέλουν να «ακολουθήσουν» ένα μαλακό ευρώ.

Και όμως, το πρόγραμμα του Ντράγκι δεν δημιουργεί ανακούφιση σε όλους. Ο γερμανόφωνος Τύπος το υποδέχτηκε με μεγάλη λύπη. Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της Welt: «Μια γιορτινή μέρα για τον ίδιο, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τους υπεύθυνους για τη διάσωση του ευρώ και τους κερδοσκόπους και μια μαύρη μέρα για τους φορολογούμενους της Ευρωζώνης και την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας».

Σε παρόμοιο τόνο το Spiegel την Παρασκευή έγραψε ότι η Ελλάδα θα εξαιρεθεί από το πρόγραμμα πιστωτικής επέκτασης του Ντράγκι. Ο Σκάι, σαν έτοιμος από καιρό, λίγες ώρες μετά, μετέδιδε πως πηγές του υπ. Οικ. ανέφεραν ότι, αν ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση της τρόικας, ίσως γίνει εφικτή η ανατροπή του κλίματος που οδηγεί σε τέτοιες αποφάσεις τους Ευρωπαίους.

Αυτές οι απειλές (μέσω δημοσιευμάτων και θεσμικά αστήρικτες) είναι μικρής σημασίας για το πώς θα γίνει η διαπραγμάτευση την επόμενη μέρα. Σημαντικότερο είναι ότι πολιτικές δυνάμεις όπως οι Πράσινοι και οι Σοσιαλδημοκράτες αρχίζουν να ξυπνούν και τους ακολουθούν και χώρες με συντηρητικές κυβερνήσεις, όπως η Ιρλανδία που τάχθηκε υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για διάσκεψη για το χρέος.

Φοίβος Κλαυδιανός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL