Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Οικονομικό Περισκόπιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οικονομικό Περισκόπιο

Το βράδυ του προηγούμενου Σαββάτου ήρθε στο φως της δημοσιότητας ένα ρεπορτάζ του γερμανικού Der Spiegel σύμφωνα με το οποίο στελέχη του CDU ανέφεραν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν θεωρεί πια επικίνδυνη μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Αυτή ήταν η δεύτερη «σοβαρή» προσπάθεια πολιτικών κέντρων στην Ευρώπη να παρέμβουν στην προεκλογική εκστρατεία της Ελλάδας (η πρώτη ήταν οι δηλώσεις Γιούνκερ - Μοσκοβισί), αλλά και να διαμορφώσουν τις συνθήκες της διαπραγμάτευσης μετά τις εκλογές (ως απειλή). Όμως, οι εξελίξεις έδειξαν ότι μάλλον θα επιδράσει με τον αντίθετο τρόπο.

1. Ξεκαθαρίστηκε με απόλυτο τρόπο από μια σειρά ανώτερων Ευρωπαίων αξιωματούχων (η ίδια η Μέρκελ, ο Ντάισελμπλουμ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κ.λπ.) ότι δεν υφίσταται καν θέμα αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

2. Έγινε η υπενθύμιση (από τράπεζες, ινστιτούτα, οικονομολόγους) ότι δεν συμφέρει καμία χώρα η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Η παρατεταμένη περίοδος στασιμότητας και πολύ χαμηλού πληθωρισμού (αυτή την εβδομάδα καταγράφηκε για πρώτη φορά αρνητικός δείκτης τιμών καταναλωτή) θα καθιστούσε πολύ ευάλωτες στις αναταραχές που θα προκαλούνταν διάφορες χώρες του Νότου, κι ας υπάρχουν μηχανισμοί διάσωσης που δεν υπήρχαν παλιότερα. Θα χάνονταν τα δάνεια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα. Τέλος, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, θα καταστρεφόταν το κύρος του κοινού νομίσματος και θα οδηγούμασταν (με αρκετά μεγάλη σιγουριά) στη διάλυση της Ευρωζώνης. Τόση αβεβαιότητα δεν την αντέχει καμία χώρα και σίγουρα η κατάληξη δεν θα ήταν προς όφελος των γερμανικών εξαγωγών.

3. Δημιουργήθηκε ένας μίνι εμφύλιος στο εσωτερικό της γερμανικής συγκυβέρνησης. Οι σοσιαλδημοκράτες διαχώρισαν τη θέση τους. Στο τέλος αναγκάστηκαν και οι ίδιοι οι χριστιανοδημοκράτες να διαψεύσουν επίσημα και κατηγορηματικά. Μόνο το AfD και η Bild επικρότησαν το δημοσίευμα. (Να σημειωθεί, παρόλα αυτά, ότι σε ποσοστό 60% οι Γερμανοί υποστηρίζουν, σύμφωνα με δημοσκόπηση, μια έξοδο της Ελλάδας).

4. Αποκρυσταλλώθηκε ένα ανομοιογενές μπλοκ υποκειμένων (πολιτικών ρευμάτων, αναλυτών, κ.λπ.) που εξέφρασαν την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως απειλή για την Ευρώπη, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μεγάλη ευκαιρία να αλλάξει η αδιέξοδη πολιτική της λιτότητας. Σε αυτό το μπλοκ περιλαμβάνονται φορείς της σοσιαλδημοκρατίας (βλέπε ανακοίνωση Πιτέλα) και των Πρασίνων, νομπελίστες Οικονομολόγοι, διεθνούς απήχησης ΜΜΕ (μεταξύ των οποίων και Γερμανικά) κ.λπ.. Αυτό είναι κάτι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς έρχεται σε αντιπαράθεση με την αρχική εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπιστεί ως εχθρός από τη σοσιαλδημοκρατία.

5. Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι η αντιπαράθεση σχετικά με το ελληνικό ζήτημα πέρασε στο επόμενο στάδιο. Ξεκίνησε η κουβέντα σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να είναι ένας συμβιβασμός μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ευρωπαίων για το χρέος. Αυτό δεν έγινε μόνο σε επίπεδο αρθρογραφίας σε μέσα. Αναλύσεις και προτάσεις έγιναν και από ινστιτούτα με κύρος, όπως το Bruegel. Επιπλέον, γράφτηκε (Die Zeit, Reuters) πως Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρθηκαν στο ότι υπάρχει πρόθεση συμβιβασμού εκ μέρους του Βερολίνου με την επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας.

Σίγουρα η υπερβολική αισιοδοξία δεν κάνει καλό. Θα χρειαστούν βήματα και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και οι φιλικές αναλύσεις εκτιμούν ότι θα χρειαστεί να δεχτεί λιγότερο ριζοσπαστικές λύσεις για το χρέος. Επίσης θα χρειαστεί να παρουσιάσει ένα συνεκτικό σχέδιο ικανό να υπερβεί τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας (μεταξύ των οποίων και την ανταγωνιστικότητα). Μια νίκη στις εκλογές δεν είναι παρά η αρχή των προσπαθειών.

Φοίβος Κλαυδιανός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL