Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ / Οικονομικό Περισκόπιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ / Οικονομικό Περισκόπιο

Νέφος δημοσιευμάτων και εκθέσεων από το εξωτερικό. Όσο φιλόμοχθα πρόβαλαν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ τις πρώτες αρνητικές αντιδράσεις από το εξωτερικό σχετικά με τις εξελίξεις που συνεπάγεται η επίσπευση εκλογής ΠτΔ, τόσο φυγόπονα στάθηκαν στο να παρουσιάσουν αναλύσεις θετικές για τον ΣΥΡΙΖΑ, που σταδιακά πληθαίνουν. Στα πιο πρόσφατα παραδείγματα περιλαμβάνονται ο Guardian ("Η ριζοσπαστική Αριστερά της Ελλάδας μπορεί να σκοτώσει τη λιτότητα στην Ευρώπη") και η Credit Agricole ("Δεν αποτελεί απαραίτητα εφιαλτικό σενάριο για τις αγορές η εκλογή μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ"). Τα περισσότερα MME και οργανισμοί με κύρος προχωρούν σε πολύ πιο μετριοπαθείς και εκλεπτυσμένες αναλύσεις, που περισσότερο περιγράφουν την κατάσταση (αν και συχνά μονομερώς πληροφορημένα) παρά κινδυνολογούν. Μολονότι πλησιάζοντας προς τις εκλογές οι πιέσεις θα αυξηθούν, τα απλοϊκά σχήματα υπάρχουν μόνο στα εγχώρια μίντια.

Μια συνισταμένη όσων γράφτηκαν: 1) Αναγνωρίζεται ότι το ελληνικό πρόγραμμα, αν και πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα, έχει διαλύσει την κοινωνία και την οικονομία. 2) Δεν θεωρείται βιώσιμο το ελληνικό χρέος. 3) Η σημερινή συγκυβέρνηση εκλαμβάνεται ως συνέχεια του παλιού κομματικού συστήματος που έχτισε τη διαφθορά και δεν έχει πάρει μέτρα εναντίον της ούτε τώρα. 4) Αν και εκτιμάται ότι η Ευρωζώνη είναι καλύτερα θωρακισμένη, οι συνέπειες ενός Grexit παραμένουν αβέβαιες.

Η αλλαγή τόνου από την Ε.Ε. Το πιο σημαντικό μήνυμα από το εξωτερικό ήταν η αλλαγή στο ύφος των δηλώσεων των κοινοτικών αξιωματούχων μετά το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας. Οι Γιούνκερ και Μοσκοβισί ανασκεύασαν δηλώσεις που έκαναν λίγες μέρες πριν. Οι Κατάινεν και Ρεν δήλωσαν ότι θα συζητήσουν με κάθε κυβέρνηση. Ο υπ. Οικονομικών της Ιταλίας εκτίμησε για τον Τσίπρα ότι «προέβη σε πολύ υπεύθυνες δηλώσεις, ως πολιτικός άνδρας με θεσμικό κύρος». Η παραπάνω μεταστροφή απεικονίζει ένα συγκεκριμένο πολιτικοοικονομικό τοπίο στην Ευρώπη: 1) Δεν έχουν όλες οι χώρες τις ίδιες αντοχές να τρομοκρατήσουν την Ελλάδα εις βάρος των δικών τους οικονομιών. 2) Δεν είναι μόνο μια σειρά από αριστερά κόμματα σε δημοσκοπική έκρηξη που βλέπουν την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ ως ευκαιρία, αλλά και πολλοί μεγάλοι παίκτες (Ιταλία, Γαλλία, ΕΚΤ) που θέλουν να επαναπροσδιορίσουν την στάση τους έναντι της Γερμανίας, με δεδομένο ότι η ύφεση ανακάμπτει πανευρωπαϊκά και ταυτόχρονα το πρόβλημα του χρέους οξύνεται καθώς η πολιτική λιτότητας δεν λειτουργεί.

Δεν αρκεί μόνο η διαπραγμάτευση. Υπάρχει, λοιπόν, το έδαφος για μια σαφώς καλύτερη διαπραγμάτευση. Όμως, απαιτείται πολλή δουλειά για να ανασυγκροτηθεί η ελληνική οικονομία και ένα συγκεκριμένο σχέδιο γι' αυτό θα ζητηθεί από τους έξω σε κάθε περίπτωση. Η υστέρηση των εσόδων στον προϋπολογισμό και η εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο δείχνουν ότι η δημοσιονομική εξισορρόπηση είναι αρκετά εύθραυστη και θα χρειαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει και αυτό το μέλημα. Επίσης, η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος κατά 0,9 δισ. αποδεικνύει ότι η παραγωγή δεν έχει ανακτήσει τον δυναμισμό της. Άλλωστε, όπως εκτιμάται τελευταία, μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μάλλον θα δοθεί με αντάλλαγμα «μεταρρυθμίσεις». Θα πρέπει λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει έτοιμο ένα σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας που να «πείθει»... ώστε να μπορέσει να αποκρούσει προτάσεις για συνέχιση των γνωστών νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων.

Φοίβος Κλαυδιανός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL