Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Οικονομικό περισκόπιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οικονομικό περισκόπιο

Την περασμένη βδομάδα διαμορφώθηκε η νέα (και μάλλον τελική) επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης. Δύο είναι τα γεγονότα που τη διαμόρφωσαν: Η άκαμπτη στάση της τρόικας και το πέρασμα από την ύφεση στη στασιμότητα. Η Die Welt περιέγραψε από την αρχή της εβδομάδας αυτό που επισήμαναν και άλλα ΜΜΕ του εξωτερικού την Παρασκευή: «Η Ελλάδα αφήνει πίσω της την ύφεση - ανάσα για τον Σαμαρά». Όντως, ο Σαμαράς την Παρασκευή μίλησε μόνο για ανάπτυξη και δεν είπε λέξη για το τέλος του Μνημονίου.

Γεγονός πρώτο: Η τρόικα δεν υποχωρεί. Η σκληρή στάση των δανειστών στα θέματα του χρέους (από την αναβολή στη ματαίωση) και του νέου προγράμματος (ECCL) συνεχίστηκε και στο ζήτημα του τρέχοντος ελέγχου. Η επιστολή των 19 σημείων και η απόρριψη μέρους του σχεδίου των 100 δόσεων ήταν σαφέστατα δείγματα. Ταυτόχρονα, οι τροϊκανοί συνέχιζαν να μην δίνουν το πράσινο φως για την επιστροφή των ελεγκτών. Επίσης, η υστέρηση των εσόδων στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, συνηγορεί με τους προβληματισμούς της τρόικας για το κενό του 2015. Αρνητικές εντυπώσεις δημιούργησε η δήλωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ σχετικά με το μέλλον του ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα: «Εξαρτάται από τους Ευρωπαίους να χρηματοδοτήσουν μία δική τους συμφωνία. Η Ελλάδα είναι μέλος του ΔΝΤ, έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα, αυτή η σχέση είναι μακρά και διαμορφωμένη».

Άρα πρέπει να υποχωρήσει η κυβέρνηση. Πράγματι, η κυβέρνηση, μετά τις δύο πολύωρες συναντήσεις Σαμαρά - Βενιζέλου, σταμάτησε να διαδίδει τα περί αδιεξόδου στις επαφές με την τρόικα. Υποχώρησε στο θέμα των 100 δόσεων και απάντησε στην τρόικα ικανοποιώντας τα περισσότερα από τα 19 σημεία. Η «Καθημερινή» περιέγραψε με σαφήνεια τη νέα γραμμή της κυβέρνησης: «...Είναι δεδομένη η βούληση να κλείσει το ταχύτερο η αξιολόγηση». Δεν είναι τυχαία, εξάλλου, η συζήτηση που άνοιξε στο εσωτερικό της χώρας σχετικά με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού (σύνδεση εισφορών - παροχών, περικοπές επικουρικών κ.λπ.).

Γεγονός δεύτερο: Η ύφεση τελειώνει. Την Παρασκευή ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ (1,7%) και την Eurostat (1,4%) ότι η Ελλάδα εισήλθε σε φάση ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο. Βεβαίως, τα στοιχεία αυτά είναι πολύ πρόωρο να αξιολογηθούν. Πρόκειται για τις πρώτες εκτιμήσεις (πριν από τα προσωρινά στοιχεία), χρησιμοποιείται για πρώτη φορά νέα μεθοδολογία υπολογισμού (SEC 2010), επιδρά μια -πέρα από τα συνηθισμένα πλαίσια- άνοδος του τουρισμού και στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ δεν περιλαμβάνονται τα στοιχεία για τα συστατικά του ΑΕΠ (επενδύσεις, εξαγωγές, κατανάλωση κ.λπ.) που είναι απαραίτητα για αξιόπιστη ερμηνεία.

Το ζητούμενο, όμως, παραμένει μια δυναμική και μακρά πορεία ανάπτυξης, καθώς η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται μεν, αλλά έχοντας χάσει το 25% της παραγωγής και μετρώντας 1,24 εκατ. ανέργους και 3,5 εκατ. πολίτες στο όριο της φτώχειας. Τα στοιχεία δεν συνηγορούν σε καμία περίπτωση για μια τέτοιου είδους ανάκαμψη. Όπως υπογράμμισε στην ομιλία του στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, είναι παράλογο να πιστεύεις ότι το κράτος θα αφαιρεί από την οικονομία 9 δισ. κάθε χρόνο (πρωτογενή πλεονάσματα) και θα αναπτύσσεται κατά 3%. Επιπλέον, το να προσδοκάς ραγδαία αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών ενώ τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν πτώση τους (πλην τουριστικών εσόδων), το μη βιώσιμο χρέος και ο αποπληθωρισμός δημιουργούν αρνητικό έδαφος για την πραγματοποίηση επενδύσεων και η χρηματοδότηση από τις τράπεζες διαρκώς συρρικνώνεται. Έτσι, μετά τη φάση της διάψευσης των μνημονιακών προγραμμάτων κατά την ύφεση (πολύ μεγαλύτερη της εκτιμώμενης), είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στη φάση της διάψευσης για την ανάκαμψη (πολύ μικρότερη από τις εκτιμήσεις).

Αρνητικά ήταν τα επιμέρους στοιχεία που ανακοινώθηκαν και αυτή την εβδομάδα. Η KPMG κάνει λόγο για παγωμένους μισθούς, εταιρείες Real Estate προβλέπουν νέα πτώση των τιμών των ακινήτων, το 32% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έχει πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση, η βιομηχανική παραγωγή κινήθηκε εκ νέου αρνητικά κατά 5,1%, οι οικοδομικές άδειες κατά 19,7% (18,6% σε επίπεδο οκταμήνου) και σημειώθηκε αποπληθωρισμός 1,7%. Τέλος δημοσίευμα της γερμανικής Tagesspiegel σχετικό με τον ρόλο των ιδιωτικοποιήσεων ανέφερε ότι η εκποίηση, που επιβάλλει η τρόικα, προκαλεί ζημιές δισεκατομμυρίων, καθώς η δημόσια περιουσία πωλείται υπό πίεση και πολύ κάτω της αξίας της.

Φοίβος Κλαυδιανός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL