Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Οικονομικό περισκόπιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οικονομικό περισκόπιο

«Συνετή έξοδος στην κανονικότητα» ονομάζεται το νέο success story... Προληπτική πιστωτική γραμμή με κεφάλαια του ΤΧΣ (ίσως και ευρωπαϊκά). Άρνηση της χρηματοδότησης του ΔΝΤ και περιορισμός του σε ρόλο τεχνικού συμβούλου (όχι σε άμεση επαφή με την Ελλάδα). Πρόγραμμα (μεταρρυθμιστικό και ταυτόχρονα αναπτυξιακό) γραμμένο από την Ελλάδα και εγκεκριμένο από την Ευρώπη. Δύο εξαμηνιαίοι έλεγχοι το 2015. Αυτά υποτίθεται ότι ζητήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής.

Ενδιαφέρον έχει ότι η κυβερνητική πολιτική ασκείται όλο και περισσότερο με τη σκέψη στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως δήλωσε (ανώνυμα) από τις Βρυξέλλες ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας, η γραμμή πίστωσης θα ενεργοποιείται μόνο στην περίπτωση που η Ελλάδα βρεθεί εκτός αγορών για λόγους που δεν άπτονται της δικής της πολιτικής. Προειδοποίηση ότι, αν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί σε τροχιά σύγκρουσης με αγορές και Ευρωζώνη, θα βρεθεί και αντιμέτωπη με την απειλή της πλήρους χρηματοδοτικής ασφυξίας.

Ο Βενιζέλος, αμέσως μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου, αποσαφήνισε πλήρως το δίλημμα: «...Εάν αποδέχονται και στηρίζουν την ολοκληρωμένη, συμφωνημένη και ασφαλή λύση ή εάν θα αποδεχθούν μια περιπέτεια και μια πορεία στο άγνωστο».

Για να μην ξεχνιόμαστε, υπάρχει και ένας έλεγχος που εκκρεμεί. Εργασιακά, νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, "κόκκινα δάνεια" - πλειστηριασμοί, απολύσεις στο Δημόσιο είναι ανοιχτά. Το ασφαλιστικό «δείχνει να μετατίθεται για την άνοιξη». Αυτά διαρρέει η κυβέρνηση. Σιγή ιχθύος από την τρόικα. Μόνο κάποια δημοσιεύματα ότι θέλει έγγραφες διαβεβαιώσεις για να επιστρέψει. Το σίγουρο είναι ότι ο δρόμος μεταξύ πολιτικής συμπάθειας της τρόικας και πολιτικής "συμπάγειας" της κυβέρνησης δεν είναι αρκετά ευρύχωρος. Προς το παρόν, η γκρίνια εκφράζεται με ερωτήσεις όπως αυτή που κατέθεσαν την Παρασκευή 24 γαλάζιοι βουλευτές για την παρακράτηση του ΕΝΦΙΑ στους αγρότες.

Βέβαια, ο Σαμαράς προσπαθεί να δείξει και σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών. Αυτή τη βδομάδα υπήρξε το νομοσχέδιο για τις οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Για την επόμενη αναγγέλθηκαν τα "κόκκινά" δάνεια. Το κλίμα δεν αλλάζει, όμως, με ρυθμίσεις που δεν λύνουν επαρκώς τα προβλήματα. Τα πολλά «φίλτρα», η απουσία εισοδηματικών κριτηρίων και η παράκαμψη των χρεών προς τις ΔΕΚΟ θα αφήσει εκτός ρύθμισης πολύ μεγάλο μέρος των οφειλετών του Δημοσίου. Επιπλέον στο ίδιο νομοσχέδιο περιλήφθηκε και η συνέχιση της εισφοράς αλληλεγγύης (ελαφρά μειωμένης).

Τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού που ανακοινώθηκαν την Τρίτη δείχνουν ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα υπερκαλύπτεται (λόγω της περικοπής των δαπανών). Κάποια στοιχεία, όμως, δημιουργούν προβληματισμό για το μέλλον. Τα ληξιπρόθεσμα αυξάνονται, τα έσοδα υστερούν, τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν εξαντλήσει ήδη την ετήσια επιχορήγηση και το μεγαλύτερο μέρος των αποθεματικών τους. Στοιχεία, όχι θετικά, στη συζήτηση με την τρόικα για το θέμα του δημοσιονομικού κενού του 2015 και της αναδιάρθρωσης του ασφαλιστικού.

Όλα αυτά οριοθετούν ένα οικονομικό - πολιτικό παίγνιο από το οποίο συχνά προκύπτουν θαυμάσιες παραδοξότητες. Για παράδειγμα, η ελληνική κυβέρνηση από τη μια διαπραγματεύεται σκληρά και από την άλλη επιμένει στο δόγμα του καλού μαθητή... μπας και ξαναπέσουν τα επιτόκια. Το κορυφαίο κοντράστ ήταν αυτό των δηλώσεων Βενιζέλου - Ζιν (του γνωστού νεοφιλελεύθερου συμβούλου της Μέρκελ). Απολύτως βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο χαρακτηρίζει το χρέος ο πρώτος σε απάντηση που κατέθεσε στη Βουλή η Χ.Α. Θα πρέπει να γίνει άφεση του χρέους της Ελλάδας και άλλων χωρών... δεν έχουν καμία δυνατότητα να ανακάμψουν, γράφει ο άλλος σε βιβλίο. Άντε να καταλάβεις ποιος είναι με ποιον σε αυτή τη διαπραγμάτευση...

Η ευρωπαϊκή κανονικότητα, στην οποία βιάζεται ο Σαμαράς να βγούμε, μάλλον δεν υφίσταται. «Ίσως να πρόκειται απλώς για τη γαλήνη πριν από τη νέα θύελλα» γράφει στο νέο του βιβλίο ο απερχόμενος επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι. «Την τελευταία ευκαιρία για την Ε.Ε.» υποσχέθηκε -σε δραματικούς τόνους- να αδράξει ο Γιούνκερ. Η Ευρωζώνη εισέρχεται πλέον σε μια «επίμονη φάση υποτονικής ανάπτυξης» προειδοποιεί η S&P.

Καλό θα ήταν να αφήσει λίγο τη σκληρή διαπραγμάτευση και να ασχοληθεί λίγο πιο σοβαρά με τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας η κυβέρνηση. Τα διαφυγόντα έσοδα από τις εισπράξεις ΦΠΑ ανέρχονται στην Ελλάδα στο 33%, ενώ στην Ευρώπη στο 16%. Τον Αύγουστο σημειώθηκε κάμψη στη βιομηχανία κατά 4,2%. Τέλος, η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων 11,1% (σχεδόν 1 δισ.) συνοδεύτηκε από μείωση της μέσης δαπάνης κατά 8,6%, γεγονός που προβληματίζει σχετικά με το νέο είδος τουρισμού που χτίζεται.

Φοίβος Κλαυδιανός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL