Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
Η πραγματικότητα πίσω από τους πανηγυρισμούς για τον τουρισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η πραγματικότητα πίσω από τους πανηγυρισμούς για τον τουρισμό

Στην ομιλία της στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, η υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά ότι προβάλλει μια δική της «πραγματικότητα». Συγκεκριμένα, τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Η εικόνα της Ελλάδας βελτιώθηκε σημαντικά, ο ελληνικός τουρισμός παρουσιάζει μεγάλη ανάκαμψη και το μήνυμα ότι η χώρα μας είναι ασφαλής και φιλόξενος προορισμός, βρίσκει όλο και πιο ευρεία απήχηση».

Φυσικά, καμία αναφορά δεν έκανε η κ. υπουργός στο κοινωνικό και οικονομικό κόστος που πληρώνει η χώρα, οι μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι του κλάδου, προκειμένου αυτή η «μεγάλη ανάκαμψη» να επιτευχθεί.

Όμως, η ίδια η πραγματικότητα του ελληνικού τουρισμού είναι άλλη. Η κ. υπουργός Τουρισμού:

* Πανηγυρίζει για την προσδοκώμενη αύξηση των αφίξεων, αλλά αδιαφορεί παγερά για την σταθερά πτωτική τάση του ρυθμού αύξησης των τουριστικών εσόδων, τα οποία αναδιανέμονται, ολοένα και περισσότερο, προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα, χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραμένουν δέσμιες των ληστρικών διαθέσεων των μεγάλων tour operators, υφιστάμενες εκβιασμούς, εξευτελιστικά χαμηλές τιμές, ρήτρες δραχμής στα συμβόλαια και συνεχείς μεταθέσεις του χρόνου καταβολής των οφειλομένων.

* Δεν ασθάνεται την ανάγκη να εισηγηθεί μέτρα για τη βιωσιμότητα, τη ρευστότητα και την υπερφορολόγηση των μικρών και πολύ μικρών τουριστικών επιχειρήσεων, την ίδια στιγμή που συμφωνεί σε ειδικά φορολογικά κίνητρα, προνόμια και εξαιρέσεις από διατάξεις της περιβαλλοντικής και αρχαιολογικής νομοθεσίας για τις μεγάλες επενδύσεις και ευνοεί προκλητικά με τη στάση της τη φοροδιαφυγή μεγάλων τουριστικών ομίλων και επιχειρήσεων.

* Αποκρύπτει το «όργιο» αντεργατικών διατάξεων με περικοπές μισθών, επιδομάτων και εισφορών, με τα προγράμματα φτηνής εργασίας και την ανοχή της κυβέρνησης στην εργοδοτική αυθαιρεσία (αύξηση ωραρίου, κατάχρηση του θεσμού της πρακτικής άσκησης, πλήρη υποβάθμιση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας), που έχουν εγκαθιδρύσει μια σύγχρονη «γαλέρα» για τους εργαζόμενους και «παράδεισο φτηνής, αδήλωτης εργασίας» για τους κάθε λογής μεγαλοεπενδυτές.

* Προωθεί τη δημιουργία οργανωμένων υποδοχέων σε περιβαλλοντικά προστατευόμενες ή ευαίσθητες περιοχές (περιοχές απόλυτης προστασίας της φύσης, περιοχές προστασίας της φύσης, φυσικά πάρκα, εθνικούς δρυμούς και εθνικά πάρκα), σε ορεινές περιοχές με υψόμετρο άνω των 600μ., σε νησιά έκτασης άνω των 90 τ.χλμ., αδιαφορώντας για τις ιδιαιτερότητες, τις ανάγκες, τις κοινωνικές, χωρικές και λειτουργικές απαιτήσεις των τουριστικών προορισμών.

* Συμφωνεί στην εκποίηση, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, όλων των κρίσιμων και ζωτικών αναπτυξιακών εργαλείων του τουρισμού (λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες, ιαματικές πηγές, υδροθεραπευτήρια, εδαφικές εκτάσεις, αιγιαλοί, παραλίες, παρόχθιες ζώνες).

* Ο Μιχάλης Κριτσωτάκης είναι βουλευτής Ηρακλείου και υπεύθυνος ΕΕΚΕ Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL