Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.6°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C27.0°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.1°C29.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
3 BF 84%
Ο ΕΝΦΙΑ και η Αριστερά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΕΝΦΙΑ και η Αριστερά

Ο ΕΝΦΙΑ είναι δομικό-οργανικό στοιχείο της ρήτρας εσωτερικής υποτίμησης που μας επέβαλαν οι δανειστές. Στο μνημονιακό καθεστώς, ο φόρος επί οιασδήποτε φύσης και είδους ακίνητης περιουσίας θα είναι ο κεντρικότερος και μονιμότερος μηχανισμός-πυλώνας παραγωγής του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ο φόρος αυτός (που ακόμη και γερμανικές εφημερίδες τού προσδίδουν τον χαρακτηρισμό «χαράτσι» υπενθυμίζοντας τα χρόνια της Τουρκοκρατίας) θα πρέπει να συμβάλλει στην παραγωγή πλεονάσματος κατά 1,5% του ΑΕΠ για το 2014, κατά 3% για το 2015 και κατά 4,5% για το 2016 και εφεξής, μέχρι το 2022.

Συν τοις άλλοις, μαζί με τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς των κατοικιών, είναι μοχλός απαξίωσης της προγονικής γης και των διαχρονικών εστιών, γύρω από τις οποίες αναπαραγόταν ο πανάρχαιος βίος των Ελλήνων. Ως εκ τούτου, είναι επίθεση κατά του τρόπου ζωής στην ευλογημένη αυτή, αλλά πολύπαθη, γωνιά της Μεσογείου.

Δεν πρόκειται για σοσιαλιστικό μέτρο, ούτε συμβάλλει στην ανάπτυξη, αφού είναι ενταγμένος στην αποικιοκρατικού χαρακτήρα εξυπηρέτηση των δανείων που δόθηκαν στη χώρα με καταπλεονεκτικούς όρους. Και ασφαλώς είναι ενταγμένος στο οπλοστάσιο της νεοφιλελεύθερης (απ)αλλοτρίωσης των υλικών στοιχείων του κοινωνικού σχηματισμού που αποτελούν προϋπόθεση αυτονομίας του. Πρόκειται για μέτρο υποβαθμισμένης ενσωμάτωσής μας στον καπιταλιστικό καταμερισμό εργασίας, όπως αυτός εμφανίζεται στο τροποποιημένο από τη Γερμανία σχέδιο της περιφερειακής ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Συνεπώς η θέση της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ξεκάθαρη και απόλυτη: Ο ΕΝΦΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ. Δεν υπάρχει εναλλακτική εφαρμογή του φόρου επί των ακινήτων, ούτε διάκριση ανάμεσα στις ιδιοκτησίες που δεν παράγουν εισόδημα ή είναι καθ' οιονδήποτε τρόπο οικονομικά ενεργές. Στην Ελλάδα, παρά τις αδυναμίες και τα σφάλματα του τραπεζικού συστήματος, δεν υπήρξε κρίση ακινήτων κι επομένως η χώρα, ακόμη και με την τεχνοκρατική θεώρηση του συστήματος, δεν μπορεί να πληρώνει ωσάν να υπήρξε στεγαστικός-τραπεζικός ερειπιώνας. Το μέτρο αυτό επιστέφει το μνημονιακό οικοδόμημα και με μεγάλη δόση ζηλοφθονίας επιδιώκει να επιβάλλει ποσοστά ιδιοκατοίκησης άλλων χωρών.

Η στάση μας επί του χαρατσιού αυτού στην ακίνητη περιουσία είναι πρόκριμα και για τα άλλα ήδη ψηφισμένα μέτρα του μνημονιακού συμπλέγματος που θα κληθούμε να καταργήσουμε. Επομένως δεν μας επιτρέπεται να αρχίσουμε τον διαχωρισμό μεταξύ καταργούμενων ή διατηρητέων μνημονιακών μέτρων, αφού δεν είναι ενταγμένα στη δική μας στρατηγική κατάργησης του Μνημονίου και του σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας. Απόλυτη επίσης πρέπει να είναι η στάση μας για τις νέες ασφαλιστικές ρυθμίσεις (ρήτρες) που θα εφαρμοστούν επί του συνταξιοδοτικού από 1-1-2015 και αλλοιώνουν παντελώς τον κοινωνικό χαρακτήρα της σύνταξης.

Όλοι πρέπει να αντιληφθούμε εγκαίρως ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε Μνημόνια, ούτε να εφαρμόσουμε στην πράξη εναλλακτική μνημονιακή πρόταση, σε μια άλλη μνημονιακή συνεργατική συγκυβέρνηση. Ακολούθως και το σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος που ήδη οριστικοποιείται και συζητείται στα όργανα, πρέπει να αποφύγει τις «μισάνοιχτες πόρτες», τις αμφίσημες διατυπώσεις, τον πειρασμό διατύπωσης διαφοροποιημένων προτάσεων εντός του μνημονιακού πλαισίου. Οι φόροι επί αδρανών στοιχείων και πολλαπλώς συνδεδεμένων με την αναπαραγωγή της ζωής και της οικογένειας ακινήτων δεν υπάρχουν σε μια νέα αντιμνημονιακή πολιτική.
Η καταγγελία του Μνημονίου, η άμεση κατάργηση των ρητρών εσωτερικής υποτίμησης, η κατεπείγουσα παύση της διαδικασίας ρευστοποίησης της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων χάριν των απαιτήσεων των δανειστών, η επαναρτίωση των αποθεματικών και των περιουσιακών στοιχείων όλων των επιμέρους φορέων του Ασφαλιστικού Συστήματος…, η ανάκτηση της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας είναι στην άμεση προτεραιότητά μας.

Και αμέσως μετά, με ταχύτατες διαδικασίες, έρχεται η σειρά των άλλων εφαρμοστικών νόμων για να απελευθερωθεί η κοινωνία, η οικονομία και οι ατομικές και συλλογικές πρωτοβουλίες των Ελλήνων. Καμιά επομένως συζήτηση δεν μπορεί να γίνει για αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, καμιά βελτιωτική πρόταση δεν μπορούμε να προσφέρουμε. Σ'αυτό πρέπει να είμαστε απόλυτοι και σταθεροί ώστε να μην δώσουμε την εντύπωση στον λαό ότι αρχίζουμε την εναλλακτική θέαση του μνημονιακού πλαισίου με την προοπτική ενός ήπιου συμβιβασμού.

Για τον ΕΝΦΙΑ αρχικά προβλέφθηκαν 3,2 δισ. ευρώ με περιθώριο είσπραξης τα 2,6 δισ. ευρώ. Τελικώς έστειλαν εκκαθαριστικά σημειώματα για 4 δισ. ευρώ! Μια νέα κυβέρνηση της Αριστεράς, για να κυβερνήσει με σύμμαχο την κοινωνία, δεν συζητά για φόρους που δεν στηρίζονται σε επιπλέον παραγόμενο εισόδημα. Δεν φορολογεί την ακίνητη περιουσία και τα βοσκοτόπια των προγόνων σε τακτική (μόνιμη) βάση. Αποφεύγει την ουσιαστική δήμευση των κατοικιών και των πατρογονικών εστιών. Ο λαός έχει τα μάτια του πάνω μας και από τη στάση μας σ' αυτό το κεντρικό ζήτημα θα εξαρτηθεί και η περαιτέρω συνέπεια στην κεντρική μας επιδίωξη, δηλ. την ακύρωση-καταγγελία του Μνημονίου.

Καμία άλλωστε από τις πολιτικές επί των ακινήτων που εφαρμόστηκαν στις χώρες του πάλαι ποτέ υπαρκτού σοσιαλισμού δεν μπορεί να προσομοιάζει προς τις μνημονιακές ρυθμίσεις, ούτε ασφαλώς δημιουργεί αντανακλάσεις στις σοσιαλιστικές μας συνειδήσεις, ώστε να μας επηρεάζουν στη σημερινή μας προγραμματική πορεία.

Ο Αλέξης Π. Μητρόπουλος είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL