Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Οι συνέπειες με τη "μικρή ΔΕΗ"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι συνέπειες με τη "μικρή ΔΕΗ"

Η συγκυβέρνηση, διακατεχόμενη από μεγάλη σύγχυση και ταραχή, προσπαθεί μέσω των media να προϊδεάσει την κοινή γνώμη για τα καλά οφέλη που θα προκύψουν για τον καταναλωτή από την πώληση της "μικρής ΔΕΗ".

Αγνοούν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη βιομηχανική εταιρεία, η οποία όχι μόνο εξηλέκτρισε όλη την χώρα, αλλά στήριξε οικονομικά τις τοπικές κοινωνίες, δημιουργώντας έργα μακράς πνοής, δίδοντας παράλληλα δουλειά σε χιλιάδες εργαζόμενους, αφού μέχρι και σήμερα είναι ο μεγαλύτερος μοχλός ανάπτυξης, επενδύοντας πολλά δισ. στον τομέα της ενέργειας. Αρκεί να αναφέρουμε ότι την τελευταία τριετία η ΔΕΗ επένδυσε 3 δισ. σε εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ως εκ τούτου αποτελεί μύθο ο ισχυρισμός ορισμένων, ότι έληξε ο βιολογικός κύκλος της ΔΕΗ με τον εξηλεκτρισμό της χώρας.

Έτσι, λοιπόν, δεν διστάζουν να παραλληλίζουν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ με την απελευθέρωση της αγοράς, αλλά και το ξεπούλημα με μεταρρύθμιση, ενώ ισχυρίζονται ότι με την πώληση της "μικρής ΔΕΗ" θα υπάρξει πράγματι ο πολυπόθητος ανταγωνισμός!

Αν είναι έτσι, τότε γιατί στα δεκαπέντε χρόνια που λειτουργεί η απελευθερωμένη αγορά στην Ελλάδα αποδεικνύεται ο ανταγωνισμός κίβδηλος, η απελευθέρωση ψευδεπίγραφη, ενώ οι αγορές αποτελούν μία φενάκη για τον καταναλωτή, αφού οι τιμές ως αυτόματοι πιλότοι τραβούν την ανηφόρα;

Γιατί αποκρύπτουν από τον ελληνικό λαό ότι οι ιδιώτες διαθέτουν σήμερα 2.635 MW φυσικού αερίου, 1.600 MW αιολικής ενέργειας και 2.200 MW από φωτοβολταϊκά, ενώ αποπληρώνονται με εγγυημένες τιμές, δηλαδή στο μεταβλητό κόστος συν 10% «αέρα», με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί ο ανταγωνισμός.

Γιατί επίσης αποκρύπτουν ότι συγκεκριμένοι ιδιώτες έχουν ανενεργές από το 2008 δύο άδειες για τη δημιουργία εργοστασίων Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από λιγνίτη, αλλά θέλουν τις έτοιμες μονάδες της ΔΕΗ, οι οποίες ως γνωστό αποτελούν περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού λαού;

Απλά γιατί θέλουν να ξεπουλήσουν τον δημόσιο πλούτο σε δικούς τους ανθρώπους, δηλαδή 10 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 2.770 MW, έξι ορυχεία, 2 εκατομμύρια πελάτες προίκα στη "μικρή ΔΕΗ", αλλά και να χαρίσουν ως δουλοπάροικους 3.000 εργαζόμενους στον ιδιώτη της "μικρής ΔΕΗ", κατά παρέκκλιση των υφιστάμενων νόμων.

Ταυτόχρονα με την απόσχιση των καταναλωτών, τους υποχρεώνουν να παραμείνουν για τέσσερις μήνες στη "μικρή ΔΕΗ", ενώ απαγορεύουν για έξι μήνες στη ΔΕΗ να λειτουργήσει επιθετικά στη λογική προσέλκυση πελατών!

Άραγε και οι δύο αυτές περιπτώσεις δεν αντίκειται στους όρους ανταγωνισμού; Δεν πρόκειται για χειραγώγηση της αγοράς, γεγονός που απαγορεύεται από την κοινοτική οδηγία;

Πέραν όλων των άλλων, το ζητούμενο δεν είναι μόνο η δημιουργία της "μικρής ΔΕΗ", αλλά ποια ΔΕΗ αφήνουν πίσω με την πράξη τους αυτή.

Δυστυχώς, αφήνουν μία ΔΕΗ με πεπαλαιωμένες μονάδες, μία ΔΕΗ με χρέη και υποχρεώσεις, η οποία θα εξακολουθεί να πουλά κάτω του κόστους ηλεκτρική ενέργεια στους κεφαλαιούχους της βιομηχανίας, για να θησαυρίζουν σε βάρος του λαού, ενώ οι αυξήσεις του ρεύματος θα είναι η διαρκής απειλή για τον Έλληνα καταναλωτή.

Επομένως, γιατί ακρωτηριάζουν σήμερα τη ΔΕΗ;

Γιατί εκποιείται ο δημόσιος πλούτος;

Ποια εγγύηση για το κοινωνικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας; Ποιος θα είναι αύριο ο παρεμβατικός ρόλος του κράτους, αφού ο έλεγχος παραδίδεται σε ιδιωτικά μονοπώλια και άρα η τιμή του ρεύματος θα είναι πολλαπλάσια της σημερινής;

Γιατί εκποιούνται οι υδάτινοι πόροι και μαζί με αυτούς οι πολλαπλές του χρήσεις, όπως η άρδευση των αγροτών; Γιατί αφήνεται ο έλεγχος στον ιδιώτη;

Τέλος, πολύ εγκαίρως το συνδικαλιστικό κίνημα είχε προαναγγείλει ότι η απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας είχε μόνο έναν στόχο: Τη μετάβαση του δημόσιου τομέα σε ιδιωτικά χέρια και μάλιστα σε ολιγοπώλια, όπου οι ιδιώτες θα κυνηγάνε το κέρδος και όχι τον ανταγωνισμό.

Μετά από δεκαπέντε χρόνια φαίνεται αυτό να υλοποιείται. Θα τους αφήσουμε; Κατηγορηματικά όχι. Το συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργαζόμενοι κηρύττουν γενικό ξεσηκωμό κατά της πώλησης της "μικρής ΔΕΗ". 

* Ο Γιώργος Μπίτζας είναι πρόεδρος της ΕΔΟΠ/ΔΕΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL