Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Οι "Τέσσερις Αδερφές" της Τρόικας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι "Τέσσερις Αδερφές" της Τρόικας

Της Μαρίας Καλυβιώτου

Εταιρείες οικονομικών συμβούλων έχουν διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε όλες τις "διασώσεις" της ευρωζώνης και μέχρι στιγμής, έχουν επιβαρύνει φορολογούμενους στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, με πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ. Για "μια επιχείρηση πολλών εκατομμυρίων ευρώ, πέραν του ελέγχου" κάνει λόγο η διεθνούς κύρους διαδικτυακή εφημερίδα, EUObserver, σχολιάζοντας το ρόλο της "τρόικας" των συμβούλων.

Οι εταιρείες και η ανάθεση

Η "ανεξάρτητη" τεχνογνωσία αυτών των συμβουλευτικών εταιρειών έχει χρησιμοποιηθεί από την τρόικα των διεθνών δανειστών, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Συχνά προσλαμβάνονται χωρίς δημόσιο διαγωνισμό, κάτι που εγείρει ζητήματα διαφάνειας και λογοδοσίας. Επιπλέον, συχνά προσλαμβάνονται παρά τις δυνητικές συγκρούσεις συμφερόντων, οι οποίες προκύπτουν από τις συνδέσεις με τα επενδυτικά κεφάλαια και άλλους παροχείς χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Αυτοί οι σύμβουλοι προσλαμβάνουν επίσης υπεργολάβους, εγείροντας περαιτέρω ζητήματα σχετικά με το ποιος έχει πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες και πώς αυτές χρησιμοποιούνται, υπογραμμίζει ο EUObserver. Εκτός από τοπικές νομικές επιχειρήσεις, οι υπεργολάβοι σχεδόν πάντα περιλαμβάνουν μία ή περισσότερες από τις "Μεγάλες Τέσσερις" λογιστικές εταιρείες: Deloitte, Ernst&Young, KPMG and PriceWaterhouseCoopers (PwC). Ως αποτέλεσμα, υπάρχει ένας "χρυσός κύκλος" περίπου δώδεκα τεράστιων εταιρειών, που σχηματίζουν, ουσιαστικά, ένα μονοπώλιο στη διαχείριση των διασώσεων στην Ε.Ε..

Ελλάδα: Ιλιγγιώδεις οι πληρωμές των συμβούλων... από την τσέπη του φορολογούμενου

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε παραδείγματα χωρών, όπου οι εν λόγω εταιρείες έχουν... δραστηριοποιηθεί, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, για την ελληνική περίπτωση, επιστρατεύθηκε η εταιρεία BlackRock Solutions, με την οποία υπογράφηκε ιλιγγιώδες συμβόλαιο της τάξεως των 12.3 εκατομμυρίων ευρώ. Στη συγκεκριμένη ανάθεση είχε αναφερθεί στο παρελθόν και η New York Times, επισημαίνοντας ότι η τρόικα και οτιδήποτε συνδέεται με αυτήν, είχε γίνει τόσο μισητή στη χώρα, ώστε η προαναφερθείσα εταιρεία να αναλάβει δράση στην ελληνική επικράτεια χρησιμοποιώντας ψεύτικο όνομα (Solar) και προσέλαβε 18 άτομα, ένοπλους σεκιούριτι, προκειμένου να εργασθεί εδώ.

Σύμφωνα δε με δημοσιευμένη απόφαση (ΦΕΚΒ 2454/2011) δόθηκαν στην εταιρεία LAZARD 25εκ € και στην δικηγορική εταιρεία CGSH (Hamilton) 6 εκ. € και 1,5 εκ € ανά μήνα καθυστέρησης, ως σύμβουλους για την διεκπεραίωση του PSI. Το θέμα έφερε προ εβδομάδας στη Βουλή, με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Επιπλέον, με βάση τον πίνακα του κωδικού εξόδου 6311 από το 2004 μέχρι 2012, στον οποίο καταγράφονται απολογιστικά τα ιλιγγιώδη ποσά που δαπανήθηκαν ως έξοδα δημοσίου χρέους σε τράπεζες, δικηγορικά γραφεία και χρηματοοικονομικούς συμβούλους, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι διαπιστώνεται ότι η σχετική δαπάνη έχει αυξηθεί κατακόρυφα στα χρόνια των μνημονίων, όπου η χώρα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές. Συγκεκριμένα, η δαπάνη έχει υπερτριπλασιασθεί τα δύο πρώτα έτη των μνημονίων και έχει δεκαπλασιασθεί το 2012. Κοντολογίς, το συνολικό ποσό δαπάνης, 1 δις 116 εκ €, αντιστοιχεί σε μία χρονική περίοδο όπου λήφθηκαν μέτρα φτωχοποίησης και εξαθλίωσης της ελληνικής κοινωνίας.

Τι κερδίζουν οι εταιρείες;

Σύμφωνα με πηγές του Οbserver, βασικό κίνητρο των συμβούλων δεν είναι η εξασφάλιση πολλών εκατομμυρίων ευρώ, αλλά η "επαφή" με ανθρώπους της κυβέρνησης. Ενδεικτική είναι η ιρλανδική περίπτωση, όπου εκπρόσωποι της PwC "ουσιαστικά εισήγαγε το Facebook στη χώρα", δηλαδή μία από τις 8 γιγαντιαίες αμερικάνικες εταιρείες που δρουν στο διαδίκτυο. «Η γραφειοκρατία, με την έννοια των ανώτερων δημοσίων υπαλλήλων, ευχαρίστως διοργάνωσαν συναντήσεις με τους πελάτες της PwC ή ακόμα και τους υποψήφιους πελάτες... Θα συζητούσαν μαζί τους το ιρλανδικό φορολογικό σύστημα. Το κλίμα ήταν πολύ φιλικό» δήλωσε στο μέσον πρώην στέλεχος της ιρλανδικής Φορολογικής Υπηρεσίας.

Όσον αφορά το επικοινωνιακό σκέλος, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι σε προηγούμενο δημοσίευμα της Αυγής, ο καθηγητής του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Γιώργος Πλειός, είχε αναλύσει την ανάθεση σε διεθνείς εταιρείες, μεταξύ των οποίων και οι προαναφερθείσες, τον σχεδιασμό στρατηγικής επικοινωνίας επηρεασμού της κοινής γνώμης, προκειμένου να νομιμοποιούνται κοινωνικά οι μνημονιακές πολιτικές. "Αυτές είναι εταιρείες που βρίσκονται είτε στο εξωτερικό, είτε στο εσωτερικό, δραστηριοποιούνται στον χώρο της επικοινωνίας και των δημοσίων σχέσεων και, μεταξύ άλλων, οργανώνουν παρόμοιες εκστρατείες επηρεασμού της κοινής γνώμης", είχε επισημάνει, συμπληρώνοντας ότι "στο Μνημόνιο υπάρχουν προβλεπόμενα έξοδα επικοινωνίας, δηλαδή προπαγάνδισής του. Η προπαγάνδιση του Μνημονίου", εξήγησε, "μπορεί να γίνει (...) μέσω πρακτικών στρατηγικών επικοινωνίας, είτε μπορεί να γίνει και με την εκπαίδευση πολιτικών στελεχών, όπως υποψιάζομαι ότι έχει γίνει, κυρίως κομμάτων που ήταν υπέρ του Μνημονίου, του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. για τον τρόπο με τον οποίο θα υποστηρίζουν το Μνημόνιο στις δημόσιες εμφανίσεις τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL