Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Έκπληκτη και απογοητευμένη δηλώνει η Gazprom
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έκπληκτη και απογοητευμένη δηλώνει η Gazprom

Έκπληκτη και απογοητευμένη δηλώνει η ρωσική Gazprom σε σχέση με τη θέση της Κομισιόν περί ανάγκης επαναδιαπραγμάτευσης των διμερών συμφωνιών που έχει συνάψει η Ρωσία με χώρες-μέλη της Ε.Ε. για την κατασκευή του αγωγού South Stream, θεωρώντας ότι παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για διακυβερνητικές συμφωνίες με τις Ελλάδα, Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Ουγγαρία και Σλοβενία (και τη Σερβία), οι οποίες κατά την Gazprom είναι κοινή πρακτική για να διασφαλίζονται διακρατικές επενδύσεις προκειμένου να παρέχεται νομική διασφάλιση και σταθερότητα στους επενδυτές.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή Εσωτερικής Αγοράς και Ενέργειας, Κλάους Ντίτερ Μπόρχαρντ, η Επιτροπή εξέτασε τις συμφωνίες αυτές και απεφάνθη ότι αντιτίθενται στην κοινοτική νομοθεσία και "εξηγήσαμε στα κράτη ότι θα πρέπει να σέβονται είτε τη συνθήκη της Ε.Ε. είτε την Κοινότητα Ενέργειας και να ζητήσουν την επαναδιαπραγμάτευση των όρων ώστε να είναι συμβατοί με την κοινοτική νομοθεσία".

Μάλιστα, ανέφερε ότι ο επίτροπος Ενέργειας, Γκ. Έτινγκερ, με επιστολή του προς τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας, έχει ζητήσει "θετική αντίδραση" για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, ενώ σημείωσε ότι αν τα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη δεν δεχτούν, "η επιτροπή έχει τους τρόπους προκειμένου να τα μεταπείσει". Πάντως, για να "συμμορφωθούν", οι συμφωνίες αναμένεται να χρειαστούν περί τα δύο χρόνια.

Όπως εξήγησε, πρέπει να διασφαλίζονται τρεις βασικοί όροι: α) να υπάρχει σεβασμός της αρχής του διαχωρισμού μεταξύ παραγωγής-διανομής φυσικού αερίου και να μην υπάρχει αποκλειστικός έλεγχός τους από την Gazprom, β) να διασφαλίζεται η πρόσβαση χωρίς διακρίσεις τρίτων μερών στον αγωγό και να μην έχει η Gazprom το μονοπώλιο της μεταφοράς και γ) να υπάρχει σαφής τιμολογιακή δομή.

Η Gazprom ανακοίνωσε χθες "είμαστε έκπληκτοι και απογοητευμένοι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει τις ανησυχίες της τώρα, μετά από τόσο καιρό, και μετά την έναρξη της κατασκευής του έργου. Αυτός ο ατυχής χρονισμός είναι ακόμη λιγότερο κατανοητός, δεδομένου ότι έχει δοθεί στον South Stream καθεστώς εθνικής προτεραιότητας σε αρκετές χώρες της Ε.Ε.". Σύμφωνα με την εταιρεία, η κατασκευή του αγωγού θα προχωρήσει βάσει σχεδιασμού και σε πλήρη συμμόρφωση με τις εθνικές νομοθεσίες και τα διεθνή πρότυπα, ενώ οι εναπομείνασες ρυθμιστικές ερωτήσεις για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής ενεργειακής νομοθεσίας μπορούν να αποσαφηνιστούν παράλληλα. Επί του παρόντος, σημείωσε, έχουμε καταλήξει σε συμφωνία με τους ρυθμιστές της Ε.Ε. για το OPAL, το χερσαίο τμήμα του Nord Stream, και μπορεί να αξιοποιηθεί η εμπειρία αυτή, προκειμένου "να δημιουργήσουμε ομαλά ένα εφαρμόσιμο θεσμικό πλαίσιο για τα επίγεια τμήματα του αγωγού".

Τιμές

Στο μεταξύ "αέρας αισιοδοξίας" πνέει από την Αγία Πετρούπολη όπου ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΠΑ-Gazprom για τη μείωση της τιμής φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ελλάδα. Βέβαια, ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία, ούτε είναι γνωστά ποσοστά ή περαιτέρω όροι, αλλά διαφαίνεται ικανοποίηση από το κλείσιμο των διαπραγματεύσεων. Σχετική ενημέρωση θα γίνει στο ΥΠΕΚΑ αλλά και στον πρωθυπουργό προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL