Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Επιμήκυνση διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος / Αγελαδοτρόφοι: "Διατροφικός μεσαίωνας για τους καταναλωτές"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιμήκυνση διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος / Αγελαδοτρόφοι: "Διατροφικός μεσαίωνας για τους καταναλωτές"

Για “διατροφικό μεσαίωνα” έκαναν λόγο οι αγελαδοτρόφοι στην περίπτωση της επιμήκυνσης της ζωής του φρέσκου γάλακτος, κατόπιν συνάντησης που είχαν χθες εκπρόσωποί τους με τον υπουργό αναπληρωτή Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Χαρακόπουλο, ο οποίος εξέφρασε προβληματισμούς ως προς την υλοποίηση της επίμαχης πρότασης του ΟΟΣΑ από το υπουργείο Ανάπτυξης, συνιστώντας προσεκτικούς χειρισμούς για να μην πληγεί ο κλάδος.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής, Γ. Κεφαλάς, επισήμανε ότι η επιμήκυνση θα σημάνει αφανισμό του κλάδου, απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, μεγάλη επιβάρυνση στο έλλειμμα και στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας (600 εκατ. ετησίως από εισαγωγές γαλακτοκομικών).

Σημείωσε ότι η επιμήκυνση συνιστά “διατροφικό μεσαίωνα” για τον καταναλωτή, παραπέμποντας στη δεκαετία του '50, “όταν τα ελληνόπουλα τρέφονταν με 'νεκρό' γάλα από την εξωτερική βοήθεια”, όταν σήμερα παράγεται στην Ελλάδα ποιοτικό, υγιεινό, ασφαλές γάλα σε καλή τιμή (μέση τιμή παραγωγού 44 λεπτά).

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν σήμερα 3.400 αγελαδοτρόφοι (από 6.500 πριν από τέσσερα χρόνια), 100.000 θέσεις εργασίας σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα γάλακτος, αν και την τελευταία τετραετία η εθνική παραγωγή έχει μειωθεί κατά 25% (600.000 τόνοι, από 800.000 ετησίως).

Αμφισβήτησε τον ισχυρισμό ο ΟΟΣΑ για μείωση της τιμής κατά 5% από τη μείωση των επιστροφών στη γαλακτοβιομηχανία, αντιπροτείνοντας κατάργηση από το υπουργείο Ανάπτυξης της μεταχρονολόγησης των πληρωμών (από 35 ημέρες που ορίζει κοινοτική οδηγία φτάνει με διάφορες τεχνικές των αλυσίδων λιανικής σε 8-10 μήνες), “ώστε αυτό το 5% να κερδηθεί άμεσα”.

Ο Μ. Χαρακόπουλος δήλωσε ότι συμμερίζεται σε μεγάλο βαθμό τον προβληματισμό των αγελαδοτρόφων ότι μια πιθανή επιμήκυνση θα έχει πενιχρά αποτελέσματα ως προς την τιμή του, αλλά θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην ελληνική κτηνοτροφία. Παράλληλα ανέφερε πως “συμμεριζόμαστε την αγωνία του υπουργείου Ανάπτυξης για μείωση των τιμών καταναλωτή”, αλλά εξέφρασε προβληματισμούς σε σχέση με τη σύσταση του ΟΟΣΑ, σημειώνοντας: “Γιατί το μακράς διάρκειας είναι ακριβότερο στο ράφι, όταν κάλλιστα μπορούν να γίνουν εισαγωγές φθηνότερου γάλακτος;”. Τόνισε δε ότι η επιμήκυνση θα ωφελήσει τη μέση οικογένεια με μόλις 1,5 ευρώ τον μήνα, ενώ απέδωσε την υψηλότερη τιμή στο υψηλό κόστος παραγωγής - εισροών / ενέργειας, συλλογής και διακίνησης και στις στρεβλώσεις της αγοράς “δείχνοντας” τα υψηλότερα, συγκριτικά με άλλες χώρες, περιθώρια κέρδους γαλακτοβιομηχανιών και σούπερ μάρκετ. Τέλος, ζήτησε προσεκτικά βήματα για να μην πληγεί η αγελαδοτροφία, ενώ προανήγγειλε ότι οι ενισχύσεις στην κτηνοτροφία στη νέα ΚΑΠ θα ξεπεράσουν το 25% του συνόλου από 19% σήμερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL