Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Διαφοροποίηση Τσαυτάρη ως προς τον ορισμό του "φρέσκου"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαφοροποίηση Τσαυτάρη ως προς τον ορισμό του "φρέσκου"

Νέο πλήγμα στην εγχώρια παραγωγή γάλακτος ετοιμάζεται να επιφέρει η κυβέρνηση καθώς προωθεί με τις "ευλογίες" ΟΟΣΑ την επιμήκυνση της διάρκειας του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος στο ράφι ανοίγοντας τον δρόμο για αθρόες εισαγωγές φθηνού γάλακτος, αμφιβόλου ποιότητας.

Στα ευρήματα της έκθεσης - "οδηγού" του ΟΟΣΑ αναφέρεται ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που διαθέτει νομοθεσία η οποία καθορίζει τη διάρκεια ζωής του γάλακτος στο ράφι (στη λιανική) και μάλιστα θέτοντας περιορισμό "φρεσκάδας" τις πέντε ημέρες. Κατά τον Οργανισμό συμβάλλει στη διαμόρφωση υψηλότερων λιανικών τιμών για τους καταναλωτές, επιχείρημα που χρησιμοποιεί και το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να "ανοίξει" το χρονικό όριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για ένα θέμα που ανέκυψε σήμερα, αφού διαρκώς επανέρχεται από τις γαλακτοβιομηχανίες με αίτημα για επιμήκυνση στις 7 ή στις 9 ημέρες και στόχο να μειώσουν τα κόστη τους από μεταφορές, επιστροφές κ.λπ., ενώ στην ουσία ζητούν άνοιγμα του πλαισίου που θα επιτρέψει αθρόες εισαγωγές φθηνού γάλακτος. Άλλωστε αντίστοιχη "συζήτηση" είχε ανοίξει την άνοιξη του 2011 επί υπουργείας Μ. Χρυσοχοΐδη, ενώ και πέρσι το θέμα είχε επανέλθει αλλά ατόνησε υπό το βάρος των αντιδράσεων των κτηνοτρόφων. Σε ό,τι αφορά στην τιμή, που πράγματι είναι σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο της αντίστοιχης στην Ε.Ε. (κατά 34% σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης) υπενθυμίζεται ότι ζητήματα διαμόρφωσης τιμών είχε ανοίξει και η μεγάλη υπόθεση του "καρτέλ" γάλακτος, στην οποία συμμετείχαν γνωστές γαλακτοβιομηχανίες.

Διαφοροποίηση ΥΠΑΑΤ

Ωστόσο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρης, όπως και πέρσι, κράτησε αποστάσεις από τον καθορισμό των ημερών που συνιστούν την "φρεσκάδα" στο γάλα, επισημαίνοντας ότι το δικό μας παραγωγικό σύστημα και οι δικές μας κλιματολογικές συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές από ό,τι το σχετικό μοντέλο άλλων ευρωπαϊκών χωρών με περισσότερες ημέρες ζωής (Ολλανδία, Γερμανία κ.ά.). Στον αντίποδα, έδωσε το παράδειγμα ντόπιων γαλακτοβιομηχανιών που μαζεύουν ημερησίως φρέσκο γάλα και το διαθέτουν αυθημερόν στις τοπικές αγορές προς 74 λεπτά/λίτρο, ενισχύοντας την ντόπια κτηνοτροφία-παραγωγή, υπέρ του καταναλωτή.

Πάντως, ο υπουργός σημείωσε ότι δεν υπάρχει κόντρα με το υπουργείο Ανάπτυξης "ούτε είμαστε απέναντι... συζητούμε αυτή την πρόταση του ΟΟΣΑ" και διευκρίνισε ότι η διαφορά είναι στο τι ορίζουμε ως φρέσκο γάλα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρεται σε διαφορετικές επιλογές διάρκειας για να υπάρξει δίκαιη τιμολόγηση και επιμένει στο πρόσχημα της μείωσης των τιμών για τους καταναλωτές. Ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης δήλωσε χθες "φεύγουμε από την προσκρούστεια λογική των πέντε ημερών... είναι λίγο αστεία αυτά, αν είναι δηλαδή 5,5 ημέρες και όχι 5 η διάρκεια του γάλακτος δεν είναι φρέσκο".

ΣΥΡΙΖΑ

Η επιμήκυνση της κατανάλωσης φρέσκου γάλακτος προκαλεί κίνδυνο στην υγεία των καταναλωτών και κατάρρευση στον κλάδο της αγελαδοτροφίας, επισήμανε ο βουλευτής, συντονιστής θεμάτων αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων ΣΥΡΙΖΑ, Β. Αποστόλου.

Ιδιαίτερα αναφέρεται στις αρνητικές συνέπειες στον αγροτικό χώρο, τονίζοντας ότι θα οδηγηθεί σε διάλυση ο κλάδος της αγελαδοτροφίας που σήμερα καλύπτει τους 630.000 τόνους από τους 1.350.000 τόνους που έχει ανάγκη η κατανάλωση, με αποτέλεσμα την αύξηση του ποσού για εισαγωγές κατά περίπου 1 δισ. ευρώ αλλά και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Σημειώνει τέλος "αλήθεια πώς εξηγεί το υπουργείο Ανάπτυξης το γεγονός ότι το μακράς διάρκειας γάλα στη χώρα μας είναι ακριβότερο από το φρέσκο;" και προσθέτει "είναι σίγουρος ο υπουργός ότι μόλις σβήσει η ελληνική αγελαδοτροφία δεν θα ακριβύνει το γάλα κατά πολύ για τον μέσο Έλληνα καταναλωτή;".

Αντιγόνη Ζούντα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL