Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.2°C18.5°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.8°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.9°C17.7°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
2 BF 67%
"Μένουν" εκτός επιστρεπτέας προκαταβολής 200.000 επιχειρήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Μένουν" εκτός επιστρεπτέας προκαταβολής 200.000 επιχειρήσεις

Σε μία ακόμη ομολογία αποτυχίας των οικονομικών μέτρων της Ν.Δ. προχώρησε κυβερνητικό στέλεχος, αναφερόμενο αυτή τη φορά στο ότι μόλις μία στις τρεις επιχειρήσεις καταφέρνει να εισαχθεί στην επιστρεπτέα προκαταβολή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξει και τρίτος κύκλος κατά τον Αύγουστο.

Στα παραπάνω αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος, παράλληλα, φέρεται ανήσυχος για τις οικονομικές εξελίξεις, καθώς θεωρεί ότι, στην καλύτερη περίπτωση, η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα θα φτάσει στο τέλος του 2021 εκεί που ήταν στο τέλος του 2019.

Όπως παραδέχθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος, «ολοκληρώνεται η δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή με 100.000 δυνητικούς δικαιούχους. Είναι λιγότεροι απ' ό,τι περιμέναμε, καθώς η δική μας εκτίμηση ήταν ότι θα μπορούσαν να μπουν μέχρι 300.000 επιχειρήσεις», ρίχνοντας τις... ευθύνες στην ελλιπή ενημέρωση.

Οι συνολικά υποβληθείσες αιτήσεις ξεπερνούν τις 150.000, κάτι το οποίο σημαίνει ότι τα κριτήρια που έθεσε η κυβέρνηση άφησαν εκτός χιλιάδες επιχειρήσεις. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η "Α", στις 18 Ιουνίου 2020, είχε παρουσιάσει μακροσκελή λίστα όσων δεν εντάσσονται στο συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο. Πρόκειται για όσους έχουν επιλέξει την ατομική επιχείρηση ως νομική μορφή και δεν απασχολούν εργαζόμενους, καθώς και για πολύ μικρές οντότητες.

Σε σχέση με τη δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, η εκταμίευση των δανείων θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, 6-10 Ιουλίου. Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πως η άσκηση για την τρίτη φάση θα γίνει «λαμβάνοντας υπόψη τα δυσμενή στοιχεία για τον τουρισμό για Ιούνιο και Ιούλιο». Σημείωσε ωστόσο ότι «7.000 ξενοδοχεία είναι μεταξύ των δικαιούχων της δεύτερης επιστρεπτέας προκαταβολής».

Συνεπώς, περί τις 200.000 επιχειρήσεις μένουν εκτός της χρηματοδοτικής ενίσχυσης, την ώρα που έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη για ρευστότητα. Στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου είναι το πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής να επιστρέψει τον Αύγουστο με τρίτο κύκλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος κύκλος θα αφορά κυρίως τις εποχικές επιχειρήσεις, που καταγράφουν τον μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους το καλοκαίρι, τζίρου που φέτος αναμένεται να είναι αισθητά μειωμένος. Στη νέα φάση υπολογίζεται να διατεθούν στους δικαιούχους γύρω στα 600 εκατ. ευρώ.

"Σύγκλιση" προς το ακραίο σενάριο της ΤτΕ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αποτύπωση της εκτίμησης του υπουργού Οικονομικών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθότι τόνισε πως «η αίσθησή μου είναι ότι αν βρεθεί εμβόλιο ή κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή τον χειμώνα του 2020, θα καλύψουμε το σύνολο των απωλειών το 2021, αλλιώς θα μας πάρει λίγο περισσότερο», κάτι το οποίο επιβεβαιώνει εμμέσως το ακραίο σενάριο της ΤτΕ, η οποία ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία θα βρίσκεται το 2022 στο επίπεδο που βρισκόταν το 2019!

Πτώση 40% στα έσοδα Ιουνίου

Εν τω μεταξύ, ο ΥΠΟΙΚ προέβλεψε συνέχιση της κατάρρευσης εσόδων του προϋπολογισμού, αναφέροντας ότι τα έσοδα του Ιουνίου θα μειωθούν κατά 40% σε σχέση με τους στόχους, συμπληρώνοντας όμως ότι πτώση αυτού του μεγέθους είναι διαχειρίσιμη. Αναφορικά με την πορεία του τουρισμού φέτος, ο Χρ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι περιοχές που έχουν οδική πρόσβαση δεν θα έχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα όσο τα νησιά. Ακόμα και στην Αθήνα, είπε, υπάρχει δυισμός, με την εστίαση στο κέντρο της Αθήνας να έχει μεγάλο πρόβλημα, ενώ περιφερειακά καταστήματα είναι πιο προσβάσιμα και έχουν καλύτερη πορεία.

Χωρίς τελική δέσμευση

Χωρίς τελική δέσμευση για το αν θα συνοδεύεται με επιπλέον μέτρα για την Ελλάδα το ταμείο ανάκαμψης εμφανίστηκε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πάολο Τζεντιλόνι. «Σας διαβεβαιώνω ότι θα προσπαθήσουμε να μεγιστοποιήσουμε τις συνέργειες με το υφιστάμενο πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας, προκειμένου να αποφευχθεί έξτρα βάρος για την κυβέρνηση», ανέφερε ο κοινοτικός επίτροπος χθες, έχοντας υπογραμμίσει νωρίτερα πως, ευρύτερα για όλες τις χώρες, δεν συζητείται η σύνδεση του πακέτου με μακροοικονομικά μέτρα.

Νέα επιδείνωση στο οικονομικό κλίμα

Νέα επιδείνωση εμφάνισε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα, υποχώρησε στις 87,6 μονάδες, έναντι 88,5 μονάδων τον προηγούμενο μήνα. Μικρή επιδείνωση των προσδοκιών καταγράφηκε σε Βιομηχανία και Υπηρεσίες, ενώ, αντίθετα, στις Κατασκευές και στο Λιανικό Εμπόριο υπήρξε σχετική διόρθωση των προσδοκιών μετά τη μεγάλη υποχώρηση των προηγούμενων μηνών.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει το ΙΟΒΕ, η επόμενη περίοδος είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς το τρίτο τρίμηνο είναι αυτό το οποίο καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στο πεδίο του εγχώριου προϊόντος και σε ετήσια βάση.

* Στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε αισθητά, ο δείκτης των εκτιμήσεων για τα αποθέματα διογκώθηκε και οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες περιορίστηκαν ήπια.

* Στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα παραγωγής ενισχύθηκαν, ενώ οι αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση εμφάνισαν οριακή βελτίωση.

* Στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις επιδεινώνονται αισθητά, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ, παράλληλα, τα αποθέματα διογκώνονται ελαφρά.

* Στις Υπηρεσίες, οι ήπιες εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων περιορίστηκαν έντονα, όπως και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση αλλά και τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της.

* Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας υποχωρούν οριακά, σε αντίθεση με την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, όπου βελτιώνονται ήπια, όπως επίσης και οι εκτιμήσεις για μείζονες αγορές, ενώ η πρόθεση για αποταμίευση εξασθενεί οριακά.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL