Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.8°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.1°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.4°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.0°C19.9°C
2 BF 40%
Πώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη οδήγησε την Ελλάδα στην ύφεση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη οδήγησε την Ελλάδα στην ύφεση

Πέρα από την όποια πολιτική αντιπαράθεση, υπάρχουν τα στοιχεία που δείχνουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη οδήγησε βήμα προς βήμα την ελληνική οικονομία στην ύφεση προτού ουσιαστικά επιδράσουν οι συνέπειες από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Το παραπάνω δείχνουν με ξεκάθαρο τρόπο τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. έχει καταγράψει ότι, ύστερα από δώδεκα συνεχή τρίμηνα ανάπτυξης επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα -μόλις σε τέσσερις μήνες- μπήκε σε ύφεση, ήδη από τον Οκτώβριο του 2019, δηλαδή, πολύ πριν από τον κορωνοϊό.

Σε όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (τρίμηνο προς τρίμηνο) ήδη από το τρίτο τρίμηνο του 2019 έχει αρχίσει η υποχώρηση, που συνεχίζεται έκτοτε μέχρι και σήμερα. Την ίδια ώρα τα στοιχεία της Eurostat αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια της ύφεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Ο ρόλος μερίσματος και 13ης σύνταξης

Είναι επίσης γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση "παρέδωσε" μια οικονομία που "έτρεχε" με ρυθμό 2,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2019, ο οποίος... έπεσε στο 1% στο τέταρτο τρίμηνο του 2019. Και αυτό οφείλεται στις πολιτικές της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Ουσιαστικά το παραδέχθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος απέδωσε τους υψηλούς ρυθμούς του δεύτερου τριμήνου του 2019 στη θέσπιση της αποκαλούμενης 13ης σύνταξης από τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είχε μόνιμα χαρακτηριστικά, μέχρι να έρθει και να την καταργήσει ουσιαστικά η Ν.Δ.

Παράλληλα ο ίδιος ο Άδ. Γεωργιάδης παραδέχθηκε κατ' ουσίαν ότι η πενιχρή απόδοση κοινωνικού μερίσματος στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς εξηγεί για ποιο λόγο υπήρξε η "βύθιση" της αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ. Με άλλα λόγια, η επιλογή της Ν.Δ. να δοθεί μικρότερο μέρισμα στοίχισε και στην ελληνική οικονομία, εκτός από όσους το έχασαν.

Φυσικά αντίστοιχη αναμένεται να είναι και η επίδραση που θα έχει η κατάργηση της 13ης σύνταξης στα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου του 2020, στα οποία θα έρθουν να προστεθούν το lockdown και το πλήγμα στον τουρισμό.

Απώλεια 60% σε εννέα μήνες

Πριν από αυτό, το οποίο ούτως ή άλλως θα φανεί στην πορεία, ήρθαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το πρώτο τρίμηνο του 2020. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,9% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019 και κατά 1,6% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του ίδιου έτους. Τι δείχνουν τα στοιχεία αυτά; Ότι η Ν.Δ. -που εγκαλούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για την... αναιμική ανάπτυξη του 2% υποσχόμενη 4%, ενώ παρέλαβε την οικονομία στο +2,8%- σε μόλις εννέα μήνες καταγεγραμμένης διακυβέρνησης έχει επιτύχει να συρρικνώσει την οικονομία τουλάχιστον στο 60% της περιόδου αυτής.

Στην κυβέρνηση της Ν.Δ. υποστήριξαν ότι τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν αντοχή από την πλευρά της οικονομίας και πως συγκριτικά με τη Γερμανία (-2,3% το πρώτο τρίμηνο σε ετήσια βάση), τη Γαλλία (-5,3%), την Ισπανία (-4,1%) και την Ιταλία (-5,4%) η επίδοση της Ελλάδας ήταν σαφώς καλύτερη. Ωστόσο η ταχεία εξάπλωση της πανδημίας είχε προηγηθεί σε αυτές τις χώρες τουλάχιστον ένα μήνα πριν αυτό συμβεί στην Ελλάδα.

Παράλληλα το μεγάλο πρόβλημα με τη χώρα είναι ότι βασίζει το 25% του ΑΕΠ της στον τουρισμό, του οποίου η θετική επίδραση αποτυπώνεται τόσο στο δεύτερο όσο και στο τρίτο τρίμηνο κάθε έτους. Συνεπώς τα δύσκολα στην οικονομία και σε σχέση με το τι θα συμβεί στο ελληνικό ΑΕΠ είναι μπροστά...

"Βουτιά" 8% των επενδύσεων επί Ν.Δ.

Εν τω μεταξύ έχει μεγάλη αξία να αναδειχθούν τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. Ο ίδιος είπε ότι γίνονται επενδύσεις στην Ελλάδα και ανέφερε κάποια παραδείγματα start up εταιρειών, αλλά και ξενοδοχείων, θέλοντας να δείξει ότι παρέμεινε πιστός στις προεκλογικές του εξαγγελίες. Και πάλι όμως τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής διαψεύδουν τον πρωθυπουργό με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 8,4% το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019 και κατά 6,4% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019. Δηλαδή, επί ημερών διακυβέρνησης της Ελλάδας από τη Ν.Δ., υπήρξε μια συνεχής πτώση στις επενδύσεις, είτε η σύγκριση πραγματοποιηθεί με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα του ΣΥΡΙΖΑ είτε με το αμέσως προηγούμενο διάστημα της Ν.Δ.

Σε αυτήν την κατάσταση, λοιπόν, βρήκαν την ελληνική οικονομία η κρίση και το δίμηνο lockdown. Σε κατάσταση σοβαρής εξασθένισης και στις επενδύσεις.

Οι ασάφειες για το 2021

Εφόσον έχει διαφανεί η ανεπάρκεια των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση, ένα από τα βασικά επίδικα είναι το πώς θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια από το ταμείο ανάκαμψης της Κομισιόν. Η συζήτηση για το πόσα θα είναι, αλλά και για τους όρους που θα τα συνοδεύουν αναμένεται να καθοριστεί το επόμενο διάστημα.

Πολύ σημαντικό ζήτημα είναι το τι θα γίνει και με τους δημοσιονομικούς στόχους του 2021. Η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και είναι πιθανόν να έχει την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση με τις υπόλοιπες. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν θα τεθεί θέμα ολικής ή μερικής επαναφοράς των δημοσιονομικών κανόνων μόνο για την Ελλάδα. Δεν αποκλείεται να περάσει όμως η “σκληρή” γραμμή για δημοσιονομικό... σφίξιμο.

Η τελευταία απόφαση του Eurogroup φαίνεται να αφήνει περιθώρια διφορούμενων ερμηνειών.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL