Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Παραποιούν το πραγματικό ύψος των μέτρων

Η δημιουργική λογιστική της κυβέρνησης - «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός έλεγε 0+0=14. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πήγε ένα βήμα παρακάτω: 14+0=24»

Σφοδρή κριτική στις εξαγγελίες της κυβέρνησης ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ επιτιθέμενος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθότι κάνει λόγο για «όνειρο» του ιδίου με τα μέτρα ύψους 24 δισ. ευρώ.

Ουσιαστικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεξηγεί ότι τα πραγματικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση μέχρι τον Οκτώβριο του 2020 είναι ουσιαστικά μόλις 8,5 δισ. ευρώ. Τα οποία γίνονται 14 δισ. αν προστεθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή των 2 δισ. ευρώ, αλλά και τα 3,5 δισ. αναβολές πληρωμών.

«Ο κ. Μητσοτάκης με το χθεσινό του διάγγελμα ξεπέρασε και τον χειρότερο εαυτό του σε δημιουργική λογιστική κάνοντας λόγο για μέτρα ύψους 24 δισ. ευρώ» τονίζει με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, «όταν ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει 14 δισ. δημοσιονομικά μέτρα, η κυβέρνηση μιλάει για ανύπαρκτα λεφτόδεντρα».

«Όταν ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει μέτρα 24 δισ., είναι συνεπής και μετρημένος πολιτικός. Ωστόσο τα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, που έχει νομοθετήσει μέχρι και τα τέλη Μαΐου και δεν αφορούν δάνεια, δεν ξεπερνούν τα 6,4 δισ. ευρώ, ενώ τα όσα εξήγγειλε χθες προσθέτουν στο αρχικό πακέτο μόλις 2,1 δισ. ευρώ. Επομένως τα πραγματικά δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης από την αρχή της κρίσης μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020 ανέρχονται σε 8,5 δισ. ευρώ».

Λογιστική αλχημεία

«Πώς φτάνει λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης στα 24 δισ. ευρώ, τα οποία, όπως προκύπτει από τα ίδια τα στοιχεία, υπάρχουν μόνο στα όνειρά του;» διερωτάται η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Προσθέτει στα 8,5 δισ. ευρώ τα 2 δισ. της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία, ακριβώς επειδή είναι επιστρεπτέα, σημαίνει ότι είναι δάνειο και όχι πραγματική ενίσχυση. Κι αυτό για όσες επιχειρήσεις καταφέρουν ή επιλέξουν τελικά να τη λάβουν. Προσθέτει επίσης εγγυήσεις αλλά και αναβολές πληρωμών συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ για να φτάσει τα 14 δισ. ευρώ, οι οποίες, όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, όπως λέει και ο όρος, είναι απλώς αναβολές, δηλαδή μεταχρονολόγηση πληρωμών» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

«Όμως το μεγαλύτερο θράσος είναι το άλμα από τα 14 στα 20 δισ. ευρώ. Εκεί, η κυβέρνηση, για να θολώσει τα νερά, αθροίζει ως δημοσιονομικό μέτρο την ‘προστιθέμενη αξία’ των μέτρων στην οικονομία. Ο κ. Μητσοτάκης δηλαδή ισχυρίζεται ότι, ενώ δίνει 14 δισ. ευρώ, θα είναι σαν να έχει δώσει 20 δισ. ευρώ. Και για τα υπόλοιπα 4 δισ. ευρώ, που υπολείπονται των δήθεν 24 δισ. ευρώ, παρέπεμψε σε κάποια απροσδιόριστη μελλοντική παρέμβαση» τονίζεται.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει σκωπτικά: «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός έλεγε 0+0=14. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πήγε ένα βήμα παρακάτω: 14+0=24».

 

 

 

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Υπόκοσμος

Σε πρώτο επίπεδο, ο στρατός των ΜΜΕ που διαπλέκεται με την κυβέρνηση έκανε αυτό που όφειλε να κάνει. Εξαφάνισε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αποτροπή της κρίσης, όπως συστηματικά εξαφανίζει τον τελευταίο καιρό οτιδήποτε μπορεί να κάνει ζημιά στον Κ. Μητσοτάκη

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις