Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Οσα αποκαλύπτει η έκθεση της Κομισιόν για το νέο πτωχευτικό πλαίσιο - Δίνουν «γη και ύδωρ» σε τράπεζες, funds και μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους * Τι πρέπει να προσέξουν οι δανειολήπτες στη μηνιαία επιδότηση δανείου / Αλλάζουν «χέρια» σπίτια και μικρομεσαίες επιχειρήσεις!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οσα αποκαλύπτει η έκθεση της Κομισιόν για το νέο πτωχευτικό πλαίσιο - Δίνουν «γη και ύδωρ» σε τράπεζες, funds και μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους * Τι πρέπει να προσέξουν οι δανειολήπτες στη μηνιαία επιδότηση δανείου / Αλλάζουν «χέρια» σπίτια και μικρομεσαίες επιχειρήσεις!

Στην εφαρμογή ενός πτωχευτικού πλαισίου υπέρ τραπεζών, funds και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων προσανατολίζεται η κυβέρνηση της Ν.Δ., όπως αποκαλύπτεται από την τελευταία «έκθεση ενισχυμένης εποπτείας» τής Κομισιόν. Παράλληλα, η έκθεση αναφέρει τη δημιουργία ενός δημοσίου φορέα ο οποίος θα αποσπά την πρώτη κατοικία πολιτών εφόσον οι ίδιοι δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, στην οποία προχωρά η κυβέρνηση σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα της «Α» της 16ης Απριλίου 2020. Ως εκ τούτου, ένας πολίτης ενδεχομένως να χρειαστεί να... παραδώσει το σπίτι του στον προαναφερθέντα φορέα και κατόπιν να μείνει στη μέχρι πρότινος οικία του δίνοντας ενοίκιο στο Δημόσιο. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «το σχέδιο περιέχει επίσης πρόταση για σχέδιο πώλησης και εκμίσθωσης σύμφωνα με το οποίο η κύρια κατοικία των επιλέξιμων δανειοληπτών θα μπορούσε να αγοραστεί από κρατική οντότητα και να εκμισθωθεί στον δανειολήπτη με δυνατότητα επαναγοράς, ενώ ευάλωτοι επιλέξιμοι δανειολήπτες θα δικαιούνται επιδότηση για το μίσθωμα του μισθωμένου ακινήτου». Την ίδια ώρα, η Κομισιόν προσθέτει ότι το συγκεκριμένο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης ενέχει «δημοσιονομικό ρίσκο», καθώς αυξάνεται η έκθεση του δημόσιου τομέα στην αγορά ακινήτων.

Με βάση το τελευταίο σχέδιο που είχε στην κατοχή της η «Α», προβλεπόταν ότι εάν κηρυχθεί σε πτώχευση οφειλέτης με αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας έως 200.000 ευρώ (προσαυξανόμενη έως 300.000 με σύζυγο και δύο τέκνα), θα έχει το δικαίωμα να μεταβιβάσει την πρώτη κατοικία του στον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης και να τη μισθώσει από αυτόν. Η μίσθωση θα γίνεται για δώδεκα χρόνια. Εντός τριετίας μπορεί να ζητήσει επέκταση της μίσθωσης για είκοσι χρόνια. Ουσιαστικά, μετά τη λήξη της εικοσαετίας θα μπορούσε να αποκτήσει ξανά την κυριότητα…

Όπως τόνισε χθες και ο τομεάρχης Οικονομικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφερόμενος στην έκθεση της Κομισιόν, προκύπτει ότι η κυβέρνηση, αντί για προστασία τής πρώτης κατοικίας, ετοιμάζει σχέδιο "θα σας πάρουμε το σπίτι, αλλά μην φοβάστε, θα σας επιτρέπουμε να μείνετε ως ενοικιαστές".

Πώς θα γίνεται το «μπάσιμο» σε επιχειρήσεις

Τώρα, σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, βάσει της έκθεσης της Κομισιόν και σύμφωνα με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα που θα τεθεί σε ισχύ το επόμενο διάστημα, το σχέδιο της κυβέρνησης της Ν.Δ. περιλαμβάνει τη δυνατότητα στους πιστωτές (τράπεζες και funds) θα βρίσκονται σε θέση να προχωρούν ακόμη και σε πώληση μιας επιχείρησης η οποία δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή των οφειλών της. Επίσης, θα υπάρχει η δυνατότητα της τμηματοποίησης των κερδοφόρων «κομματιών» της και η συνακόλουθη πώληση αυτών των «φιλέτων» ή ακόμη και η εξαργύρωση περιουσιακών της στοιχείων. Η όλη διαδικασία θα έχει διάρκεια έως πέντε έτη. Τώρα, αντίστοιχες ρυθμίσεις θα υπάρχουν και για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με το όλο... εγχείρημα να έχει διάρκεια έως δώδεκα μήνες, όπως αναφέρει το κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί αναλυτές φοβούνται ότι θα υπάρξει μια de facto αλλαγή του επιχειρηματικού «χάρτη» τής χώρας υπέρ των ισχυρών επιχειρηματικά και οικονομικά ομίλων σε πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, στην έκθεση αναφέρεται ότι ο γενικός κανόνας θα είναι ότι η υποβολή αναφοράς πτώχευσης δεν αναστέλλει τα εκτελεστικά μέτρα από την πλευρά των εξασφαλισμένων πιστωτών (π.χ. τράπεζες και funds), εκτός κι αν -στην περίπτωση των επιχειρήσεων- υπάρχει πώληση «ιματίων» τους σε άλλες λειτουργικές επιχειρήσεις, στις οποίες θα μπορούν να συμμετάσχουν και οι προαναφερθέντες πιστωτές, κάτι που επιβεβαιώνει τους φόβους πολλών ανθρώπων της οικονομίας, οι οποίοι αναφέρουν ότι η κυβέρνηση λειτουργεί υπέρ τραπεζών, funds και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Στην περίπτωση των φυσικών προσώπων θα υπάρχει εξαίρεση όταν υπάρχει πρώτη κατοικία και... οδεύει προς τον προαναφερθέντα δημόσιο φορέα.

Εν τω μεταξύ, τόσο το Δημόσιο όσο και τα ασφαλιστικά ταμεία έρχονται σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τις τράπεζες στις συμφωνίες εξυγίανσης. Σε περίπτωση που οι απαιτήσεις είναι έως ενός ποσού (επικρατέστερο τα 1,5 εκατ.), τότε, εφόσον το 50% των πιστωτών συμφωνεί σε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό κάποιου τύπου, το Δημόσιο δεν θα μπορεί να φέρει κάποια αντίρρηση και αναγκαστικά θα συναινεί!

Οι «παγίδες» της επιδότησης δανείου

Αρχίζει από την 1η Ιουλίου το πρόγραμμα επιδότησης μηνιαίας δόσης δανείου, το οποίο θα είναι εννεάμηνης διάρκειας και θα ξεκινά από ένα επίπεδο μηνιαίας ενίσχυσης της τάξης του 80%, καταλήγοντας σε ένα επίπεδο περί του 40% σύμφωνα με πληροφορίες. Το συνολικό ύψος τού προγράμματος φτάνει τα 400 εκατ. ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το σχετικό κονδύλι προβλεπόταν ήδη από πέρυσι και για κάθε έτος από νόμο που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο του 2019.

Από εκεί και πέρα, το μέτρο θα αφορά όσους διαθέτουν ενήμερα, ρυθμισμένα, μη εξυπηρετούμενα και καταγγελμένα δάνεια πρώτης κατοικίας. Για την 3η και 4η κατηγορία φαίνεται πως θα υπάρξουν όροι και προϋποθέσεις.

Ποιοι θα είναι αυτοί; Σύμφωνα με την προαναφερθείσα έκθεση της Ε.Ε., ο πρώτος όρος θα αφορά τον καθορισμό προγενέστερης ημερομηνίας. Ουσιαστικά θα μπορούν να αιτηθούν ρύθμισης και εν συνεχεία επιδότησης δάνεια που ήταν καταγγελμένα ή σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών πριν την 31η Δεκεμβρίου 2019 ή την 30ή Μαρτίου 2020. Ωστόσο, η Κομισιόν αναφέρει ότι οι αναδιαρθρώσεις μη εξυπηρετούμενων και καταγγελμένων δανείων θα είναι στη διακριτική ευχέρεια των τραπεζών. Ουσιαστικά οι τράπεζες θα κρίνουν με βάση τα εισοδήματα, την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη, το ύψος του ανεξόφλητου υπολοίπου τού δανείου και την τρέχουσα εμπορική αξία τής ενεχυριασμένης πρώτης κατοικίας αν θα... δώσουν επιδότηση.

Ακόμη, θα υπάρξει πρόβλεψη για το τι θα γίνει σε περίπτωση που το δάνειο σταματήσει να εξυπηρετείται. Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, μετά τη λήξη της εννεάμηνης περιόδου επιδότησης δόσης, θα υπάρχει ένα μεταβατικό διάστημα κατά τη διάρκεια του οποίου το δάνειο θα πρέπει να παραμείνει εξυπηρετούμενο. Αν αυτό δεν συμβεί, το Δημόσιο θα κινεί διαδικασία επιστροφής μέρους ή ακόμη και του συνόλου της επιδότησης από τις τράπεζες! Το διάστημα αναμένεται να είναι μεταξύ τριών και έξι μηνών...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL