Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Άτολμες παρεμβάσεις στη φορολογία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άτολμες παρεμβάσεις στη φορολογία

Ατολμία εις τριπλούν χαρακτηρίζει τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα φορολογικής φύσεως μέτρα στήριξης των πληρωμένων από την κρίση φορολογουμένων. Άλλα μέτρα χαρακτηρίζονται από προσωρινότητα (π.χ. ο συντελεστής του ΦΠΑ στα εισιτήρια μειώνεται μόνο για πέντε μήνες), άλλα από απροσδιοριστία (π.χ. παραμένει άγνωστο το ποσοστό μείωσης της προκαταβολής φόρου) και άλλα από υπερβολική συγκράτηση.

Ειδικότερα τις πιο σφιχτές από δημοσιονομικής πλευράς παρεμβάσεις επέλεξε εν τέλει η κυβέρνηση να εντάξει στο φορολογικό πακέτο στήριξης της οικονομίας. Για παράδειγμα στο κεφάλαιο της ανακούφισης από την -επαχθή την παρούσα περίοδο περιορισμού της ρευστότητας- «προκαταβολή φόρου» επέλεξε εν τέλει τον περιορισμό της αντί της κατάργησής της.

Από την άλλη επέλεξε τον αυστηρά προσωρινό χαρακτήρα των εν λόγω φορολογικών μέτρων. Ενδεικτικά, στο ίδιο αυτό παράδειγμα της προκαταβολής φόρου, το μέτρο δεν ήρθε για να μείνει, καθώς άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε κατ' επανάληψη στο μήνυμά του το προσωρινό των μέτρων.

Ακόμη τα ίδια τα μέτρα κρύβουν και το στοιχείο της αοριστίας. Μένοντας έτσι στο ίδιο αυτό παράδειγμα της προκαταβολής του φόρου, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι το ποσοστό της μείωσης της προκαταβολής του φόρου δεν θα είναι γνωστό πριν από τον μεθεπόμενο μήνα, ήτοι τον Ιούλιο.

Οι αλλαγές στον ΦΠΑ σε εστίαση και τουρισμό

Με βάση τα όσα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, για το πεντάμηνο από την 1η Ιουνίου έως το τέλος του Οκτωβρίου μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ από το 34% στο 13% για τα εισιτήρια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς, τον σερβιριζόμενο καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, τα εισιτήρια των κινηματογράφων και τα τουριστικά πακέτα, που μέχρι σήμερα το 80% της αξίας του επιβαρυνόταν με ΦΠΑ 13% και το 20% με 24% και πλέον για το τετράμηνο η αναλογία αλλάζει σε 90% με 13% και 10% με 24%.

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε, στο πλαίσιο της εξειδίκευσης των μέτρων που είχε προηγουμένως περιγράψει ο πρωθυπουργός, ότι η κυβέρνηση αποφάσισε στοχευμένη επέκταση του μέτρου μείωσης των ενοικίων κατά 40% για το διάστημα Ιουλίου - Αυγούστου (τουρισμός, εστίαση) προχωρώντας παράλληλα σε επιστροφές φόρου συνολικού ύψους 70 εκατ. ευρώ στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι υπέστησαν απώλεια εισοδήματος.

Τον Ιούλιο το ποσοστό μείωσης της προκαταβολής φόρου

Στο μέτωπο της προκαταβολής φόρου, η οποία θα εφαρμοστεί φέτος, όχι οριζόντια, αλλά με συγκεκριμένα κριτήρια πτώσης τζίρου, το ύψος της εφάπαξ έκπτωσης θα ανακοινωθεί τον Ιούλιο.

Όπως ειδικότερα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, «για τις επιχειρήσεις που θα εμφανίσουν μείωση τζίρου κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, αθροιστικά άνω ενός ποσοστού, θα προβλεφθεί μείωση της προκαταβολής φόρου που καλούνται να πληρώσουν εντός του 2020 για το 2021, κατά ένα ποσοστό. Το ποσοστό θα προσδιοριστεί τον Ιούλιο, με βάση τα στοιχεία τζίρου που θα έχουν υποβάλει οι επιχειρήσεις για την προηγούμενη περίοδο».

Οι περιπτώσεις αναστολής πληρωμής δόσεων σε εφορία

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε ακόμη ότι παρέχεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, καθώς και στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού και για τον μήνα Ιούνιο.

Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε προσωρινή αναστολή έχουν το δικαίωμα αναστολής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών.

Για ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα σε πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζομένους αναστέλλονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών. Όπως προβλέπεται για τους ίδιους ή δυνατότητα συμψηφισμού μέρους του εισοδήματος που έχασαν με φορολογικές υποχρεώσεις μετά τον Ιούλιο.

Οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων προσαύξησης κατά 100% έναντι 30% που είναι σήμερα για δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν από την 1η Σεπτεμβρίου.

Παρέχονται κίνητρα σε φυσικά πρόσωπα για επενδυτικά κεφάλαια για νεοφυείς επιχειρήσεις με την μορφή εκπτώσεων φόρου επί του ποσού που επενδύεται.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL