Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Ελληνοβρετανική αμοιβαιότητα άρσης καραντίνας: / Ελληνοβρετανική αμοιβαιότητα άρσης καραντίνας: Ένα το τυρί, πολλές οι παγίδες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελληνοβρετανική αμοιβαιότητα άρσης καραντίνας: / Ελληνοβρετανική αμοιβαιότητα άρσης καραντίνας: Ένα το τυρί, πολλές οι παγίδες

Με πρώτη ανάγνωση, η δήλωση Χάρη Θεοχάρη, “αν δεν επιβάλλουμε καραντίνα για ανθρώπους που έρχονται στην Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο από κάποια μέρα και μετά, θα το καλωσορίζαμε αν το Ηνωμένο Βασίλειο έκανε το ίδιο”, ακούγεται ενδιαφέρουσα. Ούτε ελβετικό τραπεζικό κέντρο είμαστε, ούτε γερμανική βιομηχανική υπερδύναμη, ούτε λονδρέζικη ναυτιλιακή πρωτεύουσα. Το ότι πατάμε στη βάρκα του τουρισμού και με τα δύο πόδια δικαιολογεί τέτοιες δηλώσεις.

Εγκύπτοντας ωστόσο σε επίσημους δείκτες και μεγέθη, προκύπτει πως η αμοιβαία κατάργηση καραντίνας ίσως να μην είναι “κελεπούρι” αν αποκομίζουμε όφελος δυσανάλογα ελάχιστο σε σύγκριση με το αναλαμβανόμενο υγειονομικό ρίσκο, καθώς:

Ο ρυθμός αναπαραγωγής της Covid-19, το γνωστό R0, αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο, κυμαινόμενο μεταξύ του 0,7 και του ορίου συναγερμού 1,0. Αντιθέτως, στην Ελλάδα υπολογίζεται μεταξύ 0,3 και 0,4, οπότε στη διμερή συμφωνία η Ελλάδα αναλαμβάνει διπλάσιο με τριπλάσιο υγειονομικό ρίσκο απ' ό,τι οι Βρετανοί.

Μπορεί η Ελλάδα να προσδοκά τζίρο από Βρετανούς τουρίστες, αλλά πραγματοποιεί και αυτή τζίρο στη Βρετανία. Από τους 65.000 Έλληνες φοιτητές εξωτερικού, οι 10.000 σπουδάζουν σε βρετανικά πανεπιστήμια. Ένας στους 20 ξένους φοιτητές στο Ηνωμένο βασίλειο είναι Έλληνας και ασφαλώς δεν πληρώνει μόνο δίδακτρα έως και 9.250 στερλίνες ετησίως, αλλά μέχρι και στεγαστικά δάνεια. Έτσι γίνεται κατανοητή η δήλωση του υπουργού Παιδείας Γκάβιν Ουίλιαμσον πως “η συμβολή των ξένων φοιτητών στη χώρα και στα πανεπιστήμιά μας είναι σημαντική τόσο από πολιτισμική όσο και από οικονομική άποψη. Η παρουσία τους είναι επωφελής για τη Βρετανία”.

Σημειωτέον ότι το θέμα άνοιξε πριν τον Χ. Θεοχάρη ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς, αναφερόμενος σε εξαιρέσεις στους περιορισμούς ταξιδιών Βρετανών στο εξωτερικό για συγκεκριμένους προορισμούς και σε υπό εξέταση μέτρα, όπως “αερογέφυρες που θα επιτρέπουν σε άτομα από άλλες χώρες, οι οποίες έχουν χαμηλότερα επίπεδα μόλυνσης κορωνοϊού, να μπαίνουν στη χώρα».

Ακόμη, ίσως αποδειχθεί παρακινδυνευμένη η δήλωση Θεοχάρη «αισθανόμαστε βέβαιοι ότι έχουμε το ΕΣΥ σε τέτοια κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL