Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Καίρια μέτρα και όχι «καλά, αλλά λίγα» ζητά η αγορά - Οι συνθήκες επιβάλλουν κατάργηση, αντί απλής μείωσης της, αμφίβολης συνταγματικότητας, προκαταβολής φόρου * Με στοιχεία προσωρινότητας το πακέτο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη φορολογία / Μειώνονται η προκαταβολή φόρου και το τέλος επιτηδεύματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καίρια μέτρα και όχι «καλά, αλλά λίγα» ζητά η αγορά - Οι συνθήκες επιβάλλουν κατάργηση, αντί απλής μείωσης της, αμφίβολης συνταγματικότητας, προκαταβολής φόρου * Με στοιχεία προσωρινότητας το πακέτο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη φορολογία / Μειώνονται η προκαταβολή φόρου και το τέλος επιτηδεύματος

Άτολμα στην έκτασή τους, τη διάρκειά τους και το ύψος τους δείχνουν, με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, τα φορολογικού χαρακτήρα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την ανακούφιση επαγγελματιών και εμπόρων από τις συνέπειες της υφιστάμενης κρίσης. Ενδεικτικό είναι ότι μέτρα που έχουν να κάνουν με την άμεση φορολογία θα ισχύσουν μόνο για τα φετινά εισοδήματα, ελαφρύνσεις στην έμμεση φορολογία και ειδικά μειώσεις συντελεστών ΦΠΑ θα έχουν εφαρμογή μόνο για λίγους μήνες, ενώ το ύψος κάποιων ελαφρύνσεων που σχεδιάζονται δεν ξεπερνά το μισό εκείνου που θα ήθελαν -και χρειάζονται- οι φορολογούμενοι.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά από ένα τέταρτο του αιώνα προσφυγών από Πρωτοδικεία μέχρι στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αμφίβολη συνταγματικότητα της προκαταβολής φόρου επομένου έτους, μικρομεσαίοι έμποροι και επιτηδευματίες επαναφέρουν το ζήτημα της πλήρους κατάργησής του. Φορείς της αγοράς φέρονται να έχουν εξηγήσει στην κυβέρνηση ότι είναι η πλήρης κατάργησή της, και όχι η μείωση της προκαταβολής, το μέτρο εκείνο το οποίο θα επιτρέψει την αποδέσμευση ρευστότητας για επένδυση και τζίρο, με προσδοκώμενο αποτέλεσμα μεγαλύτερο ακόμη κι εκείνου της πρόσβασης στον δανεισμό που υπόσχονται οι κυβερνώντες.

Η αμφισβητούμενη συνταγματικότητα έγκειται, τονίζουν, στο ότι η υποχρέωση προκαταβολής φόρου διενεργείται κατά παράβαση του συντάγματος, αφού η εν λόγω επιβάρυνση δεν είναι «ανάλογη με τις δυνάμεις τού» φορολογούμενου, αφού η έννοια του «ανάλογου» προϋποθέτει γνωστό, νομίμως διαπιστωμένο και ορισμένο ύψος εισοδήματος από το οποίο ο πολίτης καλείται να «συνεισφέρει ανάλογα» για τα «δημόσια βάρη», όπως προβλέπει το σύνταγμα. Κάτι που με την προκαταβολή δεν διασφαλίζεται, καθώς δεν είναι διαπιστωμένο το μέγεθος του εισοδήματος.

Παρά πάντως τη διφορούμενη νομιμότητα της προκαταβολής, ο κόσμος των επαγγελματιών και των εμπόρων δεν στέκεται τόσο σ’ αυτήν όσο στο ότι αξιολογεί ως επιβεβλημένη την κατάργησή της ως αντίδοτο της ασφυξίας ρευστότητας που αντιμετωπίζει και που αποτελεί τον πλέον οξυμένο πρόβλημα σήμερα, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από την ύφεση του 2008, την κρίση και τα Μνημόνια που ακολούθησαν.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται άτολμη έως τώρα για το θέμα, καθώς για την υλοποίηση του μέτρου φέρεται να επιλέγει την περίοδο μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων προκειμένου να σχηματιστεί μια πιο πιστή εικόνα αναφορικά με τα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων κατά το 2019.

Το πακέτο των μέτρων

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζεται να προωθήσει νομοθετικές ρυθμίσεις μέσα στο δεύτερο εξάμηνο για:

* Πρώτον,τη μείωση (πιθανότατα κατά 50%) της προκαταβολής φόρου εισοδήματος αρχής γενομένης του φορολογικού έτους 2020.

* Δεύτερον,την ελάφρυνση του τέλους επιτηδεύματος μόνο για φέτος, είτε με πλήρη μηδενισμό, είτε με απλή μείωσή του.

* Τρίτον, τη δυνατότητα συμψηφισμού ζημιών με καθαρά κέρδη επομένων χρήσεων για τις ατομικές επιχειρήσεις.

* Τέταρτον, τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης για τα φετινά εισοδήματα.

* Πέμπτον, τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ σε σερβιριζόμενο καφέ, αναψυκτικά και αεροπορικά εισιτήρια από 24% σε 13%. Ανοιχτό παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι με την εστίαση.

Όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, άμεσα θα ανακοινωθεί συνεκτικό σχέδιο για τη φορολογία.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει δέσμη φορολογικών ρυθμίσεων για φυσικά και νομικά πρόσωπα ώστε να καταφέρουν να αποπληρώσουν το σύνολο των υποχρεώσεων που θα συσσωρευτούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Μια άλλη ομάδα φορολογούμενων που φαίνεται να αντελήφθη η κυβέρνηση ότι παραμένει μετέωρη είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που υπέστησαν μείωση εισοδήματος εξαιτίας της έκπτωσης κατά 40% στα ενοίκια. Προς το παρόν, τους περισσότερους πόντους φαίνεται να κερδίζει το ενδεχόμενο να θεσπιστεί ένα είδος επιστροφής φόρου στη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL