Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Αλλάζει ο ΦΠΑ για το... καλοκαίρι!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλλάζει ο ΦΠΑ για το... καλοκαίρι!

Με την Κομισιόν να έχει από ημερών δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές επαναλειτουργίας του τουριστικού κλάδου πανευρωπαϊκά, με τον εθνικό αερομεταφορέα της κυριότερης τουριστικής αγοράς της χώρας να έχει ήδη επαναφέρει τις πτήσεις από και προς Ελλάδα, αρχής γενομένης από τη γραμμή Φρανκφούρτη - Αθήνα, και με διεθνή ΜΜΕ να ανακηρύσσουν προτιμότερο φετινό προορισμό διακοπών την Ελλάδα, προκύπτει ότι η ανακοίνωση των μέτρων στήριξης του τουρισμού από την κυβέρνηση έχει καθυστερήσει σημαντικά. Ακόμη όμως και σε πεδία όπου έσπευσε να λάβει μέτρα, έστω υγειονομικού χαρακτήρα αντί οικονομικού, παράγοντες του ευρύτερου χώρου του τουρισμού, του παραθερισμού και της εστίασης τής καταλογίζουν αστοχίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το μέτρο της απαγόρευσης του αλκοόλ στις πλαζ, στο οποίο αναφερόμενος ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6, το χαρακτήρισε «υπερβολικό» εξηγώντας ότι «μπορώ να ξαναπάω στο περίπτερο η τη γειτονική κάβα και να πάρω σκληρό ποτό».

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης

Στα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τουρισμό και εστίαση περιλαμβάνονται:

* Μείωση συντελεστών ΦΠΑ των μεταφορών (ακτοπλοΐα, αερομεταφορές), αλλά μόνο για τη φετινή περίοδο, από 24% σε 13%

* Μείωση συντελεστή ΦΠΑ των διανυκτερεύσεων σε ξενοδοχεία και άλλα τουριστικά καταλύματα από 16% σε 6%, επίσης μόνο για τη φετινή σαιζόν.

* Παροχή κινήτρων ανακαίνισης όσων ξενοδοχείων δεν λειτουργήσουν φέτος.

* Τρίμηνης διάρκειας (Ιούλιος - Σεπτέμβριος) μείωση του συντελεστή ΦΠΑ εστίασης από 13% σε 11%, κάτι που όμως δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Τα αιτήματα του κλάδου

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Καρανίκας έχει ζητήσει από το υπουργείο Τουρισμού πλήρες πακέτο μέτρων διάσωσης και στήριξης της εμπορικής επιχειρηματικότητας στην τουριστική και νησιωτική Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει και:

* Επαναφορά του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στην νησιωτική χώρα (με μειωμένους κατά 30% συντελεστές σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα). Το συγκεκριμένο μέτρο ζητείται, ενόψει των ειδικών συνθηκών του κορωνοϊού, να καταβληθεί σχετική προσπάθεια ώστε, μετά από τροποποίηση της Κοινοτικής νομοθεσίας, να επεκταθεί σε όλα τα νησιά της χώρας.

* Επέκταση της προστασίας των επιταγών με την εισαγωγή ενός μοντέλου άτοκης δανειοδότησης του εκδότη, η οποία θα κατευθύνεται στην εξόφληση του κομιστή. Το μέτρο έχει ιδιαίτερη σημασία για τις τουριστικές επιχειρήσεις, οι επιταγές των οποίων, λόγω του εποχικού τους χαρακτήρα, αρχίζουν να λήγουν και να πληρώνονται από τον Μάιο και μετά.

* Κατάργηση φόρου πολυτελείας στα είδη αργυροχρυσοχοΐας και στα είδη γουνοποιίας, τα οποία συνδέονται με τον τουρισμό, μέτρο που έπρεπε ήδη να έχει νομοθετηθεί και εφαρμοστεί, λόγω και του μειωμένου δημοσιονομικού τους αποτυπώματος.

* Ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού μέσω κουπονιών (voucher).

Αλ. Χαρίτσης: Ξεκινάμε από το μηδέν

Με δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης επέκρινε την κυβέρνηση διότι ενώ «δεν έκανε τίποτα τόσο καιρό για τον τουρισμό εκτός από ευχολόγια», σήμερα ομολογεί ότι «ξεκινάμε από το μηδέν». Παρατήρησε ότι οι επιχειρήσεις και οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό απαιτούν συγκροτημένο σχέδιο. «Αν θέλει η κυβέρνηση να δει πώς δεν θα μείνουμε στο 'μηδέν', ας δείξει λιγότερη αλαζονεία και ας παρακολουθήσει, έστω και τώρα, τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα 'Μένουμε Όρθιοι' τις επόμενες ημέρες» πρόσθεσε.

Έλλειψη σχεδίου για τον αιγιαλό

Αναφερόμενη η αναπληρώτρια τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου στις ρυθμίσεις του αιγιαλού στο σ/ν του υπουργείου Τουρισμού κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη συνεκτικού σχεδίου δράσης για τον τουρισμό και σε εκπτώσεις που επηρεάζουν την κοινοχρησία του αιγιαλού και την πρόσβαση των πολιτών σε αυτόν. Τόνισε πως ο αιγιαλός είναι κοινό αγαθό, που τυγχάνει παράλληλα και συνταγματικής προστασίας. Καμία ρύθμιση η οποία διευκολύνει την υπερκεκμετάλλευσή του ή διαβρώνει τα χαρακτηριστικά του δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, τόνισε.

Χ. Μάας, Γερμανός υπουργός Εξωτερικών: Άρση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης για την Ελλάδα στις 15 Ιουνίου

Σχεδόν 4,5 εκατομμύρια τουρίστες από τη Γερμανία έκαναν το 2019 τις διακοπές τους την Ελλάδα και από αυτούς προέκυψε το 18,9% των τουριστικών εσόδων πέρσι. Συνεπώς οι άνθρωποι του τουρισμού περίμεναν με αγωνία να μάθουν τι ήθελε να πει χθες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας στους ομολόγους του από τις “αγαπημένες” χώρες των συμπατριωτών του.

Το καλό μαντάτο ήταν ότι πιθανότατα θα αρθεί στις 15 Ιουνίου η ταξιδιωτική οδηγία, βάσει της οποίας αποθαρρύνονται οι Γερμανοί να ταξιδεύουν εκτός συνόρων. Και θα αντικατασταθεί από “προειδοποιήσεις”, άρα θα έχει σημασία πόσο καλή είναι η επιδημιολογική εικόνα της κάθε χώρας.

Το κακό μαντάτο ήταν ότι ακόμη δεν υπάρχει καθαρή εικόνα ούτε για τον τουρίστα ούτε για τον επιχειρηματία του τουρισμού για το πότε θα ανοίξουν τα σύνορα -εντός Σένγκεν- και με ποιους όρους καραντίνας θα γίνονται τα ταξίδια. Και αυτή η ανασφάλεια δεν κάνει καλό σε κανέναν.

Στην τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε ο Μάας, στην οποία συμμετείχαν μαζί με τον Δένδια και όλοι οι “ανταγωνιστές” μας για τα μάτια -και το πορτοφόλι- του Γερμανού τουρίστα, οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να μην προσπαθεί ο ένας να βγάλει το μάτι του άλλου.

“Θέλουμε μια διαφανή διαδικασία, η οποία θα λαμβάνει υπόψη την υγεία και των τουριστών και των ανθρώπων στις χώρες προορισμού” τόνισε ο Μάας και προειδοποίησε τόσο τους συμπατριώτες του -που θεωρούν “ιερές” τις διακοπές τους- όσο και τους ομολόγους του της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κροατίας κ.λπ. να μην περιμένουν μια γρήγορη επιστροφή στην “κανονικότητα”.

“Θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στους ανθρώπους να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές, αλλά με υπευθυνότητα, με αυστηρές υγειονομικές συνθήκες στις πλαζ, στα εστιατόρια κ.λπ.” είπε ο Μάας. “Θα είναι διακοπές με περιορισμούς”.

Με περιορισμούς ή όχι, εάν πράγματι δεν ανανεωθεί μετά τις 15 Ιουνίου η απαγορευτική ταξιδιωτική οδηγία για τους Γερμανούς, θα είναι πολλοί αυτοί που θα μπουν στο αεροπλάνο για να έρθουν στην Ελλάδα. Προφανώς, όχι αρκετοί για να σωθεί η παρτίδα, αλλά περισσότεροι από όσο πιστεύουν οι απαισιόδοξοι.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL