Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.8°C
2 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.2°C18.5°C
2 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.6°C15.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.5°C14.6°C
1 BF 59%
Διαψεύστηκαν οι ελπίδες των ενοικιαστών αλλά και ο Αδ. Γεωργιάδης / Τέλος στην έκπτωση 40% στα ενοίκια όσων επλήγησαν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαψεύστηκαν οι ελπίδες των ενοικιαστών αλλά και ο Αδ. Γεωργιάδης / Τέλος στην έκπτωση 40% στα ενοίκια όσων επλήγησαν

Τέλος στις ελπίδες εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρηματιών για συνέχιση της έκπτωσης στα ενοίκια βάζει η κυβέρνηση. Με το πέρας του μήνα Μαΐου ολοκληρώνεται και ο κύκλος έκπτωσης 40% στα ενοίκια όσων επλήγησαν.

Όπως ανέφερε χθες αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «δεν θα συνεχίσουμε σε γενικευμένα μέτρα ενοικίων και θα κάνουμε κάποια αποκατάσταση για τους ιδιοκτήτες», για να συμπληρώσει πως «θα πρέπει να αφήσουμε να προσαρμοστεί η αγορά, να συζητήσουν οι ενοικιαστές με τους ιδιοκτήτες για το μέγεθος της προσαρμογής με βάση τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς».

Από τη μία πλευρά ψαλιδίστηκαν οι ελπίδες όσων ανέμεναν τη συνέχιση της έκπτωσης, ενώ μέσα σε λίγες ώρες διαψεύστηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος χθες είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο -σε τηλεδιάσκεψη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών- να συνεχιστεί το μέτρο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Τόσο η διαφορετική αντίληψη επί του θέματος που υπάρχει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών όσο και οι αντιδράσεις των ιδιοκτητών -μέσω της ΠΟΜΙΔΑ- φαίνεται ότι οδήγησαν μέσα σε λίγες ώρες στο «άδειασμα» του Άδ. Γεωργιάδη. Το βασικό ζήτημα για τους πολίτες όμως είναι ότι σταματά η έκπτωση ενοικίου σε επαγγελματικά ενοίκια, πρώτη κατοικία και φοιτητική στέγη.

Το νέο σενάριο

Αντ’ αυτού του μέτρου, σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει επιμερισμό των απωλειών από το -40% των ενοικίων ανάμεσα σε κράτος και ιδιοκτήτες, το οποίο μπορεί να φτάσει στο επίπεδο του 50%-50%. Ωστόσο, φαίνεται πως θα αφορά επιμέρους κατηγορίες και όχι τις προαναφερθείσες. Αξίζει να σημειωθεί πως η ενίσχυση του Δημοσίου θα γίνει με την ισόποση μείωση του φόρου εισοδήματος ή και του ΕΝΦΙΑ που θα βεβαιωθούν φέτος στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η διάψευση Γεωργιάδη

Αναφορικά με το... πισωγύρισμα στα λεγόμενα του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη, ο ίδιος τόνισε από τον ΣΚΑΪ ότι «δεν είναι τόσο απλό», απαντώντας στην ερώτηση εάν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η επέκταση της μείωσης των ενοικίων κατά 40% έως το τέλος του έτους. Ο υπουργός ανέφερε πως ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις ακόμα και στις τιμές των ακινήτων αλλά και των δανείων, συμπληρώνοντας πως «αναζητούμε τη βέλτιστη δυνατή λύση», καταγράφοντας και τα σχετικά αιτήματα του εμπορικού κόσμου αλλά και τις αγωνίες των ιδιοκτητών ακινήτων.

Ο ίδιος ωστόσο, λίγες ώρες πριν, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, είχε δώσει ελπίδες στους ενοικιαστές επαγγελματικών χώρων, καθώς μίλησε για ρύθμιση του θέματος των ενοικίων. «Θα υπάρχει ρύθμιση για τα ενοίκια μέχρι τέλος του χρόνου.

Αυτό θα αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί θεσμικά από το υπουργείο Οικονομικών έτσι ώστε να υπάρχει ταυτόχρονα και το κομμάτι το φορολογικό, που πρέπει να αφορά τους ιδιοκτήτες των ακινήτων για να μπορεί να είναι δίκαιο. Θα υπάρχει, δηλαδή, ένας επιμερισμός της ζημιάς μεταξύ όλων μας» ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός Ανάπτυξης, όπως έκανε γνωστό το ΕΑΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL