Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.8°C17.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
10.3°C14.5°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.1°C11.3°C
1 BF 66%
Έκθεση-κόλαφος του ΣΕΒ για την κυβέρνηση Μητσοτάκη: / Έκθεση - κόλαφος του ΣΕΒ για την κυβέρνηση Μητσοτάκη: Ξεχάστε τη μείωση των πλεονασμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έκθεση-κόλαφος του ΣΕΒ για την κυβέρνηση Μητσοτάκη: / Έκθεση - κόλαφος του ΣΕΒ για την κυβέρνηση Μητσοτάκη: Ξεχάστε τη μείωση των πλεονασμάτων

Έκθεση-κόλαφο για τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση τις οικονομικές επιπτώσεις, λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού, δημοσιοποίησε χθες ο ΣΕΒ. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Σύνδεσμος θεωρεί πιθανή την απεύθυνση της Ελλάδα στο δανειοδοτικό πρόγραμμα του ESM, κάτι το οποίο οδηγεί σε παρακολούθηση και εποπτεία από τους θεσμούς με «άρωμα» Μνημονίου, ενώ παράλληλα αναφέρει πως η κυβέρνηση δεν θα πετύχει μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021 και μετά, όπως είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, δεν αποκλείει να ζητήσει η Κομισιόν από την Ελλάδα τη λήψη "αντισταθμιστικών" μέτρων, ενώ αναφέρει πως, εάν ευσταθούν οι προβλέψεις της Κομισιόν για το βάθος της ύφεσης, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει και επιπλέον μέτρα.

Άγνωστος Χ το χρέος

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, "ο άγνωστος Χ πλέον όμως είναι η επίδραση του κορωνοϊού στην άσκηση βιωσιμότητας του χρέους», προσθέτοντας ότι, «στον βαθμό που τα ελλείμματα χρηματοδοτούνται από κρατικά διαθέσιμα, δεν επηρεάζεται το χρέος» και καταλήγει με νόημα: «Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι τα κρατικά διαθέσιμα είναι απεριόριστα. Έτσι, όταν χρησιμοποιούνται για καλό σκοπό, όπως λόγω της Covid-19, θα πρέπει να αναπληρώνονται μέσω δανεισμού, αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος σώρευσης πόρων." Το ερώτημα λοιπόν είναι ποιος είναι ο... άλλος τρόπος, αν όχι η προσφυγή στον ESM, η οποία, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και εν αναμονή των σημερινών τελικών αποφάσεων από το Eurogroup, συνεπάγεται όρους και προϋποθέσεις ή αλλιώς ένα μίνι Μνημόνιο, όπως μαρτυρούν πολλοί εγχώριοι και Ευρωπαίοι οικονομικοί αναλυτές.

Από εκεί και πέρα, ο Σύνδεσμος αποδέχεται ότι η Ελλάδα θα είναι «πρωταθλήτρια» σε ύφεση και ανεργία για το 2020, στη βάση των προβλέψεων της Κομισιόν, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Ήδη η χώρα μας αναδείχθηκε μέσα στην κρίση του κορωνοϊού ως μια από τις πιο ευάλωτες χώρες της Ευρωζώνης”.

Βόμβα για τα πλεονάσματα

Και ακολούθως στην έκθεση «πέφτει» η... βόμβα σε σχέση με τα πλεονάσματα, καθότι ο ΣΕΒ σημειώνει πως είναι λίγες οι «πιθανότητες οι δανειστές να ζητήσουν αντισταθμιστικά μέτρα», για να προσθέσει με νόημα: «Από την άλλη πλευρά, όμως, θα είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων-στόχων, σε μια προσπάθεια επιτάχυνσης της αναπτυξιακής διαδικασίας. “ Συνεπώς, η ανάλυση του ΣΕΒ δεν αποκλείει να ζητηθούν και μέτρα από την ελληνική πλευρά, ωστόσο θεωρεί εξαιρετικά πιθανό να μη μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2021 και το 2022. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, συνεπάγεται ότι η ελληνική οικονομία θα ασφυκτιά, δεδομένης και της μικρότερης ανάκαμψης για το 2021 που προβλέπει για την Ελλάδα η Κομισιόν σε σχέση με τη βαθιά ύφεση του 2020.

Τέλος, ουσιαστικά ο ΣΕΒ ζητάει περισσότερα μέτρα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αναφέροντας: “Εάν τα πράγματα εξελιχθούν όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (υπερδιπλάσια μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης), τότε πρέπει η κυβέρνηση να λάβει μέτρα συμβατά με μια πολύ μεγαλύτερη της προβλεπόμενης ύφεση”.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL