Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.2°C14.7°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.5°C17.7°C
3 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C12.9°C
0 BF 71%
Ανοίγει ο δρόμος για φυσικό αέριο στην Ανατολική Αττική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανοίγει ο δρόμος για φυσικό αέριο στην Ανατολική Αττική

Ειδικότερα όπως ανακοινώθηκε, τα έργα διασύνδεσης σχεδιάζεται να ξεκινήσουν από την περιοχή της Ανθούσας, καταλήγοντας στη Ραφήνα και περιλαμβάνουν την επέκταση κατά 11,5 χλμ του δικτύου βασικής υποδομής φυσικού αερίου, προς αυτή την περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας της Ανατολικής Αττικής.

Ουσιαστικά πρόκειται για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου που θα τροφοδοτεί το σύνολο των ενδιάμεσων περιοχών (Ντράφι, Χριστούπολη, Σπάτα, Διώνη, Καλλιτεχνούπολη, Αρτέμιδα), αλλά και το κέντρο του δήμου Ραφήνας - Πικερμίου, στην πρώτη φάση της υλοποίησης του έργου. Επιπλέον, ο νέος αγωγός θα μπορεί (με την απαραίτητη επέκταση) να υποστηρίξει μελλοντικά και τις περιοχές: Νέου Βουτζά, Νέας Μάκρης και Μαραθώνα.

Με την ολοκλήρωση των έργων, ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου θα είναι ο πρώτος που θα τροφοδοτηθεί με φυσικό αέριο, καθώς πρόκειται να αναπτυχθεί δίκτυο χαμηλής πίεσης στο Κέντρο της Ραφήνας. Οι πρώτες συνδέσεις κατοικιών και επαγγελματικών χώρων στο κέντρο της Ραφήνας αναμένονται τις αρχές του 2024 με την ΕΔΑ Αττικής να αναλαμβάνει τη σύνδεση του Σύγχρονου Αθλητικού Κέντρου, το οποίο εξυπηρετεί συμπολίτες μας με ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ).

Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 5,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο, η συνολική δαπάνη θα προσδιοριστεί επακριβώς με την επιλογή της όδευσης του δικτύου υποδομής φυσικού αερίου, ενώ τα ποσοστά συμμετοχής θα καθοριστούν το προσεχές διάστημα, με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Παράλληλα, για τη χρηματοδότηση του έργου πραγματοποιούνται συζητήσεις και με την Περιφέρεια Αττικής για τη δέσμευση των απαραίτητων κονδυλίων από σχετικά προγράμματα χρηματοδότησης.

Στη συνέχεια θα εκπονηθεί η προμελέτη, με τα υποστηρικτικά σχέδια για την οριστικοποίηση της όδευσης του αγωγού και θα δρομολογηθούν οι αναγκαίες παραχωρήσεις εκτάσεων για την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού. Θα ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβασης με τους Φορείς, ώστε να εκκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία, εντός του πρώτου εξαμήνου του ερχόμενου έτους.

Η κατασκευή του κύριου τμήματος μέσης πίεσης του αγωγού αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2023, μαζί με τον βρόγχο χαμηλής πίεσης του κέντρου της Ραφήνας, ενώ οι πρώτες συνδέσεις κατοικιών και επαγγελματικών χώρων υπολογίζονται για τις αρχές του 2024.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL