Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
«Τρέχουν» με μπαλώματα στη φορολογία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Τρέχουν» με μπαλώματα στη φορολογία

Αποσπασματικές και βραχύβιες φορολογικές ρυθμίσεις φαίνεται πως ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, την ώρα που τα καταστήματα εστίασης αναμένεται να ανοίξουν οριστικά την 1η Ιουνίου σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση.

Παράλληλα, εντός του μήνα αναμένεται να νομοθετηθούν οι φορολογικές ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που απώλεσαν το 40% των ενοικίων τους, ενώ σε τουλάχιστον δύο μήνες από σήμερα αναμένονται νέα ρύθμιση οφειλών και αύξηση των δόσεων εξόφλησης φόρου εισοδήματος, οι οποίες ενδεχομένως θα εκτείνονται έως και τους πρώτους μήνες του 2021. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος δεν πρόκειται να μειωθεί, όπως είχε υποσχεθεί στις αρχές του χρόνου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

ΦΠΑ και... ΕΝΦΙΑ

Οι μειώσεις ΦΠΑ σε καφέ, αναψυκτικά, τσάι και σοκολάτα και όποια άλλα φορολογικά μέτρα αποφασιστούν για τη στήριξη του τουρισμού και της εστίασης θα έχουν μικρή περίοδο ισχύος, στο τρίμηνο Ιουνίου - Σεπτεμβρίου.

Μέσα στον Μάιο θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για διαμοιρασμό του κόστους ιδιοκτητών - κράτους εντός της τρέχουσας χρήσης για τα ενοίκια, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις των ιδιοκτητών, οι οποίοι δεν θα ελαφρυνθούν τελικά από μειωμένο ΕΝΦΙΑ για το 2020.

Σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης των δόσεων εξόφλησης φόρου εισοδήματος, η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα για περισσότερες δόσεις, οι οποίες δύνανται να εκτείνονται έως τον Φεβρουάριο του 2021 δεδομένου ότι έως εκείνο το χρονικό σημείο τα σχετικά έσοδα μπορούν να εγγραφούν στον τρέχοντα προϋπολογισμό. «Σίγουρα θα υπάρχει πρόγραμμα ρυθμίσεων των οφειλών που δημιουργήθηκαν εντός της υγειονομικής κρίσης» δήλωσε χθες ο Χρ. Σταϊκούρας, αποφεύγοντας βέβαια να δεσμευτεί για το οτιδήποτε, καθώς είπε ότι «όταν τελειώσουν οι αναστολές, θα υπάρξουν διευκολύνσεις, την έκταση των οποίων δεν μπορώ να προδικάσω».

Τα επόμενα βήματα άρσης του lockdown

Παράλληλα, η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να ανοίξουν μία εβδομάδα νωρίτερα, ήτοι στις 25 Μαΐου, τα εμπορικά κέντρα, ενώ συζητούν να ανοίξουν εντός του μήνα τα κέντρα τατουάζ. Το άνοιγμα των γυμναστηρίων προγραμματίζεται για τις 29 Ιουνίου.

Από εκεί και πέρα, όταν θα επιτρέπεται η μετακίνηση στα νησιά, στις 25 Μαΐου, θα επιτρέπεται και η μετακίνηση με όλα τα ιδιωτικά σκάφη. Για την ίδια ημερομηνία προσδιορίζεται το άνοιγμα των θερινών κινηματογράφων.

Τέλος, τον Ιούνιο θα ανακοινωθούν οι κανόνες για τις εκδηλώσεις, όπως γάμοι και βαφτίσεις.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL