Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να μπουν στο πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας - Θα υπάρξει τελικά πρόβλεψη για κάλυψη μέρους των προμηθειών * Μετά τις 26 Μαΐου η χορήγηση δανείων / Μικρή εγγύηση δανείων... στα μέτρα των τραπεζών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να μπουν στο πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας - Θα υπάρξει τελικά πρόβλεψη για κάλυψη μέρους των προμηθειών * Μετά τις 26 Μαΐου η χορήγηση δανείων / Μικρή εγγύηση δανείων... στα μέτρα των τραπεζών

Μόλις 1 δισ. ευρώ (0,5% του ΑΕΠ) αναμένεται να εγγυηθεί η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για δάνεια τα οποία αναμένεται να κατευθυνθούν σε επιχειρήσεις, καθότι ξεκίνησε χθες το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι μετά τις μεγάλες αντιδράσεις πολλών φορέων θα υπάρξει και επιχορήγηση 250 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι προμήθειες, κάτι το οποίο θα «βάραινε» τις εταιρείες βάσει του αρχικού σχεδιασμού του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Και πάλι όμως δεν θα καλύπτεται το ποσό. Ουσιαστικά οι εταιρείες θα λάβουν εγγυημένα στο 80% δάνεια κεφαλαίου κίνησης πενταετούς διάρκειας.

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η προμήθεια η οποία καταβάλλεται άπαξ με την εκταμίευση του δανείου ανέρχεται σε 0,25% για το πρώτο έτος, σε 0,50% για το δεύτερο και το τρίτο έτος και σε 1% για το τέταρτο και το πέμπτο έτος. Αντίστοιχα για τις μεγάλες επιχειρήσεις η προμήθεια ανέρχεται σε 0,50%, 1% και 2%, ενώ στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το συνολικό ύψος των δανείων που θα χορηγηθούν θα αγγίζει τα 3,5 δισ. ευρώ.

Η εκδήλωση του ενδιαφέροντος από τους χρηματοδοτικούς οργανισμούς θα πρέπει να έχει κοινοποιηθεί στην Αναπτυξιακή έως τις 26 Μαΐου. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής θα ακολουθήσει η υπογραφή των συμβάσεων ώστε να αρχίσει η χορήγηση των δανείων.

Η παρεχόμενη εγγύηση αφορά νέα δάνεια που θα συναφθούν μετά τη σύναψη της επιχειρησιακής συμφωνίας και θα χορηγηθούν έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020. Συνεπώς ο χρόνος εκταμίευσης των δανείων αυτών (ή η πρώτη εκταμίευση σε περιπτώσεις σταδιακών εκταμιεύσεων των δανείων αυτών) θα γίνει έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ήτοι μέσα στο επόμενο επτάμηνο! Ωστόσο είναι γεγονός ότι οι ανάγκες τρέχουν...

Η εγγύηση καλύπτει το δάνειο καθ’ όλη τη διάρκειά του και μέχρι την πλήρη και ολοσχερή εξόφληση κάθε οφειλής στο πλαίσιο του δανείου. Η εγγύηση θα έχει πενταετή διάρκεια. Το αίτημα κατάπτωσης, ωστόσο, είναι δυνατόν να υποβληθεί μέχρι και την 31.12.2026, εάν έχει συντρέξει υπερημερία μέχρι την 31.12.2025.

Δικαίωμα λήψης δανείου έχουν όλες οι επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, εκτός των εξωχώριων, των εταιρειών συμμετοχών σε άλλες εταιρείες, των επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα, των δημοσίων φορέων και των θυγατρικών τους, των ΟΤΑ και των θυγατρικών τους, οι οποίες:

* Κατά την 31.12.2019 δεν θεωρούνται προβληματικές (όπως αναφέρεται στο σημείο 18 του άρθρου 2 του Κανονισμού 651/2014).

* Κρίνονται πιστοληπτικά αποδεκτές σύμφωνα με την ισχύουσα πιστωτική πολιτική και τις εσωτερικές διαδικασίες των πιστωτικών ιδρυμάτων.

* Είναι τραπεζικά ενήμερες (έχουν οφειλή για διάστημα κάτω των 90 ημερών) κατά την ημερομηνία της αίτησης ή την 31.12.2019.

* Επιχειρήσεις για τις οποίες δεν συντρέχουν λόγοι αποκλεισμού του άρθρου 40 του Νόμου 4488/17 (Α137/139/17), όπως ισχύει.

* Επιχειρήσεις για τις οποίες δεν εκκρεμεί εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης βάση απόφασης Ε.Ε. ή ΔΕΕ.

* Εάν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (πρώην ΕΤΕΑΝ) που έληξαν ή βρίσκονται σε ισχύ και δεν έχουν εμφανίσει δυσμενή συναλλακτική συμπεριφορά στην αποπληρωμή των οφειλών τους (καταγγελία δανείου ή ληξιπρόθεσμες οφειλές για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών).

Ποιοι εξαιρούνται

Από τη δανειοδότηση εξαιρούνται οι εξωχώριες επιχειρήσεις, οι εταιρείες συμμετοχών, επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα, των δημοσίων φορέων και των θυγατρικών τους, των ΟΤΑ και των θυγατρικών τους, καθώς και επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε προηγούμενα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (πρώην ΕΤΕΑΝ) και εμφάνισαν δυσμενή συναλλακτική συμπεριφορά στην αποπληρωμή των οφειλών τους (καταγγελία δανείου ή ληξιπρόθεσμες οφειλές για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών).

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δάνεια θα αφορούν νέες χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων, ενώ απαγορεύεται η αναχρηματοδότηση / αποπληρωμή υφιστάμενων δανείων και πιστωτικών γραμμών, η χρηματοδότηση προγράμματος καταβολής μερισμάτων ή αγοράς μετοχών και η χρηματοδότηση εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Ανώτατο ποσό δανείου

Το ποσό του αρχικού κεφαλαίου του δανείου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ένα από τα παρακάτω, όποιο είναι μεγαλύτερο:

1. Το διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικού κόστους της επιχείρησης (συμπεριλαμβανομένων των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και του κόστους του προσωπικού που εργάζεται στους χώρους της επιχείρησης, αλλά επισήμως περιλαμβάνεται στις μισθοδοτικές καταστάσεις υπεργολάβων) για το 2019. Στην περίπτωση επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 το ανώτατο δάνειο δεν πρέπει να υπερβαίνει το κατ’ εκτίμηση ετήσιο μισθολογικό κόστος για τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας του.

2. Ή το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης κατά το έτος 2019.

3. Ύστερα από τεκμηρίωση και βάσει αιτιολόγησης και σχεδίου που καθορίζει τις ανάγκες ρευστότητας του δικαιούχου, το ποσό του δανείου μπορεί να αυξηθεί πέραν των ανωτέρω ορίων 1 και 2 για να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας από την ημερομηνία χορήγησης του δανείου και για τους επόμενους 18 μήνες για τη μικρομεσαία επιχείρηση και τον αυτοαπασχολούμενο και για τους επόμενους 12 μήνες για μεγάλη επιχείρηση.

4. Ή το 10% του συμφωνηθέντος όγκου χαρτοφυλακίου.

Η επιδότηση σε κλάδους

Το ποσό της προμήθειας επιχορηγείται (όχι ολόκληρο) μέσω του Ταμείου και έως του ποσού:

* Για επιχειρήσεις όλων των κλάδων εκτός του πρωτογενούς τομέα, της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας: 800.000 ευρώ.

* Για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας: 120.000 ευρώ.

* Για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων: 100.000 ευρώ.

Ν. Παππάς: Μόνο 1 στις 70 επιχειρήσεις θα ενισχυθεί από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ

«Διανύουμε την 'Εβδομάδα των Παθών' για τις επιχειρήσεις. Τις επόμενες ημέρες θα ενημερωθούν αν μπορούν να λάβουν δάνειο από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, από το οποίο αναμένεται να ενισχυθούν μόνο 10.000 επιχειρήσεις από τη μεγάλη θάλασσα των 700.000 επιχειρήσεων της χώρας. Με δεδομένο τον αποκλεισμό της πλειονότητας αυτών και από την επιστρεπτέα προκαταβολή, οι επιχειρήσεις έχουν μπροστά τους Γολγοθά» ανέφερε στο Open TV ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι εγγυήσεις που ζητούν οι τράπεζες είναι υπερβολικές, καθώς υφίσταται ήδη κρατική εγγύηση για την ενίσχυση από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, αφού επανέλαβε ότι η Πολιτεία οφείλει να πιέσει τις τράπεζες να αλλάξουν πολιτική σε σχέση με τις ζητούμενες εγγυήσεις και να μην αξιοποιούν το εργαλείο της Αναπτυξιακής Τράπεζας με τα δικά τους κριτήρια, εξήγησε ότι «τα χρήματα διοχετεύονται στην αγορά κατά πώς επιθυμούν οι τραπεζικές διοικήσεις και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μένουν να ακούν για λεφτά και λεφτά να μην βλέπουν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL