Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Εύνοια σε αεροπορικές και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εύνοια σε αεροπορικές και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα

Εύνοια υπέρ των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και των αεροπορικών εταιρειών δείχνουν οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο κείμενο που έστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον τουρισμό. Υιοθετώντας τις ενστάσεις των αερομεταφορέων, τάσσεται κατά της κενής «μεσαίας θέσης» στα αεροπλάνα, υποχωρώντας αμαχητί στους εκβιασμούς για αύξηση της τιμής των εισιτηρίων και εγκαταλείποντας ακόμη ευκολότερα τις «φιλελεύθερες» ιδέες της για αυτορρύθμιση της αγοράς και ανταγωνισμό. Παράλληλα, τάσσεται κατά («για να αποφευχθεί ο συνωστισμός») της πρότασης να απαιτείται τεστ υγείας των επιβατών στα αεροδρόμια. Κάτι που σημαίνει πως ο ταξιδιώτης θα κληθεί να βρει από συγκεκριμένη λίστα πού θα υποβληθεί σε τεστ εντός περιορισμένων ορίων (72 ώρες πριν την αναχώρησή του). Συν το ότι η δυνατότητα επίδειξης ενός τεστ που πραγματοποιήθηκε 3 ημέρες νωρίτερα αντί της ώρας αναχώρησης στο αεροδρόμιο αυξάνει το ρίσκο άφιξης ασυμπτωματικών φορέων του ιού.

Πριν το ταξίδι

Στο εν λόγω κείμενο η ελληνική κυβέρνηση αναφέρει ότι στόχος της Ευρώπης πρέπει να είναι η επανεκκίνηση των ταξιδιών μεταξύ των κρατών - μελών από τις 15 Ιουνίου όπου αυτό είναι δυνατόν.

Προτείνει προετοιμασία στην οποία περιλαμβάνεται η διενέργεια αξιόπιστου τεστ (μοριακού ή αντισωμάτων) 72 ώρες πριν το ταξίδι και εναλλακτικά να μην απαιτείται διενέργεια τεστ για ταξίδια μεταξύ περιοχών για τις οποίες υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι η πανδημία είναι υπό έλεγχο.

Στο κείμενο προτείνονται αποζημιώσεις και επιστροφές χρημάτων γι’ αυτούς που δεν θα είναι σε θέση να ταξιδέψουν τελευταία στιγμή εξαιτίας του ότι βρέθηκαν θετικοί, που πρέπει να συζητηθούν και να συμφωνηθούν.

Τι θα γίνεται στα αεροσκάφη

Για τα αεροσκάφη προτείνεται η δυνατότητα να καλύπτονται όλες οι θέσεις επιβατών αν εφαρμοστούν μέτρα υγιεινής (μάσκες) χωρίς να υπάρχει λόγος να μένει κενή η μεσαία θέση, καθώς αυτό καθιστά τις πτήσεις αντιοικονομικές, με αμφίβολα υγειονομικά οφέλη. Με βάση τις ίδιες προτάσεις, δεν θα σερβίρονται φαγητό και ποτά, ούτε θα μοιράζονται περιοδικά, ενώ υποχρεωτικά θα φορά μάσκες το προσωπικό.

Κατά την άφιξη στη χώρα υποδοχής, οι ταξιδιώτες θα ενημερώνονται για τα εγχώρια πρωτόκολλα τα οποία πρέπει να τηρούν. Η χώρα υποδοχής θα παρέχει οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει και με ποιον πρέπει να επικοινωνήσει ο ταξιδιώτης αν εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα.

Κάθε κράτος - μέλος θα αναπτύσσει εγχώρια πρωτόκολλα για ιχνηλάτηση επαφών, διεξαγωγή τεστ και επιβολή καραντίνας σε περίπτωση ασθενούς που βρεθεί θετικός στον SARS-CoV-2 ή κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης της νόσου. Η χώρα υποδοχής θα παρέχει διαμονή και την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη, όπου είναι απαραίτητο, για τους ταξιδιώτες της Ε.Ε.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL