Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Είναι η οικονομία, ανόητε!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Είναι η οικονομία, ανόητε!

Στα «βαθιά» νερά της ύφεσης θα κολυμπήσει και φέτος η ελληνική οικονομία, σημειώνοντας ρυθμό ο οποίος σε ένα έτος αναμένεται να ξεπεράσει ακόμη και τη χειρότερη μνημονιακή χρονιά. Οι προβλέψεις της Κομισιόν για ρυθμό 9,7% αλλά και η ίδια η παραδοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η Ελλάδα θα έχει την πρωτοκαθεδρία σε όλη την Ευρώπη. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι οι συγκεκριμένες προβλέψεις έχουν μεγάλη απόσταση και από το εύρος που δίνει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (4,7% - 7,9%) ή ο ακόμη πιο αισιόδοξος (παράδοξο για κεντρικό τραπεζίτη μιας χώρας) Γιάννης Στουρνάρας (4% - 8%), κάτι το οποίο δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι ελλιπώς προετοιμασμένη γι’ αυτό το οποίο έρχεται. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η χειρότερη χρονιά από άποψη ύφεσης ήταν το 2011, όταν η χώρα σημείωσε ρυθμό 9,1%, ενώ το 2012 πτώση του ΑΕΠ έφτασε το 7,3%.

Και, όπως είναι προφανές, δεν πρόκειται για ακόμη ένα μακροοικονομικό μέγεθος το οποίο καταγράφουν οι στατιστικές αρχές, αλλά για μια κατάσταση η οποία οδηγεί σε ανεξέλεγκτη ανεργία και χιλιάδες «λουκέτα» επιχειρήσεων. Όπως και στις «μαύρες» περιόδους των Μνημονίων, έτσι και σήμερα υπάρχουν φόβοι για τα επακόλουθα μια τεράστιας πτώσης του ΑΕΠ. Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «βλέπει» αύξηση της ανεργίας στην Ελλάδα στο 20% (όπως και η ελληνική κυβέρνηση), ενώ το ΔΝΤ «ανεβάζει» τον ρυθμό στο 22,3%. Επίσης, ήδη υπάρχουν αναλύσεις ενώσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΓΣΕΒΕΕ) οι οποίες εκτιμούν ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα υπάρξει απώλεια 250.000 θέσεων εργασίας, ενώ η Κομισιόν τοποθετεί τις απώλειες στις 160.000, κάτι το οποίο προκαλεί ένα μεγάλο σοκ στην ελληνική κοινωνία, που έχει πρόσφατη μνήμη των όσων ακολούθησαν τα πρώτα χρόνια μετά την παγκόσμια κρίση του 2008. Εάν στα παραπάνω συμπεριλάβει κανείς και τις προβλέψεις για πτώση των επενδύσεων κατά 30%, τότε αντιλαμβάνεται ότι τουλάχιστον το βραχυπρόθεσμο οικονομικό μέλλον είναι ζοφερό.

Το 2021 χειρότερο από το 2019

Ακόμη, αν δει κανείς τις προβλέψεις για την επόμενη χρονιά, αντιλαμβάνεται ότι η όποια ανάκαμψη δεν θα μπορέσει να ισοφαρίσει έστω τις φετινές απώλειες. Τόσο η πρόβλεψη της κυβέρνησης όσο και της Κομισιόν, που τοποθετούν την ανάκαμψη πάνω από 7%, δείχνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι η ελληνική οικονομία στο τέλος του 2021 δεν θα έχει ακόμη φτάσει το επίπεδο που βρισκόταν στο τέλος του 2019. Και είναι απορίας άξιο για ποιον λόγο η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έλαβε εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα (και σε ύψος, και σε ποιοτικά χαρακτηριστικά) ώστε να μετριάσει την κρίση. Και αυτός είναι ο λόγος που αναμένεται να χρεωθεί όλο το «βάρος» της ευθύνης γι’ αυτό το οποίο βρίσκεται επί θύραις. Άλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε στις 15.4.2020: «Το πού ακριβώς θα είναι το ύψος της ύφεσης θα εξαρτηθεί από την έκταση του προβλήματος και από τις επιλογές που θα κάνει η κάθε κυβέρνηση, όπως η ελληνική κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης».

Συνεπώς, οι επιλογές που είδαμε όλο το προηγούμενο διάστημα φαίνεται πως έχουν καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία των πραγμάτων. Η επιδότηση της ανεργίας αντί για την επιδότηση της εργασίας, όπως κατηγόρησε η αξιωματική αντιπολίτευση την κυβέρνηση ότι πράττει, οδηγεί στην ανεργία, όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία του συστήματος Εργάνη, με βάση τα οποία οι απώλειες θέσεων εργασίας από τον Απρίλιο του 2019 μέχρι τον φετινό ξεπέρασαν τις 103.000, κάτι το οποίο δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στην κοινωνία. Αν στα παραπάνω προστεθούν οι μεγάλες απώλειες που θα υπάρξουν στον τουρισμό, τότε μπορεί κανείς να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι η οικονομική κατάσταση θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Μόνο πέρυσι ήρθαν στην Ελλάδα 32 εκατομμύρια τουρίστες, με τις εισπράξεις να ανέρχονται στα 18,1 δισ. ευρώ και το συνολικό αποτύπωμα στο ελληνικό ΑΕΠ να ξεπερνά τα 40 δισ. ευρώ, ήτοι το 20% αυτού. Η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά να λάβει τα απαραίτητα μέτρα...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL