Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
Επανεκκίνηση στην αγορά με δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επανεκκίνηση στην αγορά με δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση

Με μεγάλη «γκρίνια» και δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς της κυβέρνησης ξεκινούν τη λειτουργία τους κάποια καταστήματα σε όλη τη χώρα. Ο εμπορικός κόσμος είναι ιδιαιτέρως δυσαρεστημένος με τις ασάφειες που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση. Βασική αντίθεση των επιχειρηματιών οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο είναι η αυθαίρετη, όπως σημειώνουν, διάκριση ως προς τον χρόνο επαναλειτουργίας των καταστημάτων.

Άλλωστε έχουν καταγγελθεί και πρακτικές που χαρακτηρίζονται αθέμιτες από μερίδα του λιανεμπορίου, το οποίο παρέμεινε υποχρεωτικά κλειστό. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν κατατεθεί προσφυγές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για το ότι τα σούπερ μάρκετ πωλούσαν προϊόντα όπως ένδυση - υπόδηση και ηλεκτρικές μικροσυσκευές.

Το θέμα ανέδειξε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ζητώντας τα καταστήματα λιανικής που θα ανοίξουν αύριο να πωλούν αποκλειστικά είδη τα οποία υπάγονται στους ΚΑΔ που περιγράφονται στην απόφαση για την επαναλειτουργία τους και όχι άλλα προϊόντα, προς αποφυγή αθέμιτου ανταγωνισμού με τα καταστήματα που θα επαναλειτουργήσουν στις 11.5.2020.

Ωράριο και «λουκέτα»

Αναφορικά με το ωράριο τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίγουν στις 10 το πρωί και φαίνεται πως θα εξαντλούν το ωράριο για την εξυπηρέτηση πελατών και την αποφυγή συνωστισμού.

Την ίδια ώρα προκύπτει ζήτημα για τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, καθότι αναμένεται να εκτιμήσουν τη συμπεριφορά των καταναλωτών σε σχέση με το πώς θα κινηθούν, ενώ μένει να δειχθεί και ο τρόπος εργασίας για το προσωπικό μετά και τις αντεργατικές διατάξεις που φέρνει το υπουργείο Εργασίας.

Την ίδια ώρα η σοκαριστική πρόβλεψη του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος και της Marc για λουκέτα σε 100.000 επιχειρήσεις και απώλεια 250.000 θέσεων απασχόλησης δείχνει ότι η κυβέρνηση επιμένει σε μέτρα ανεπαρκή και αποσπασματικά.

Στο πρώτο στάδιο ανοίγματος των καταστημάτων αύριο 4 Μαΐου «ανοίγουν» κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, ΚΤΕΟ, βιβλιοπωλεία, οπτικά, πώληση φυτών, αγορές καταναλωτών και αθλητικός εξοπλισμός.

Ειδικά ως προς το τελευταίο, πέραν του ότι διατυπώνονται ερωτήματα γιατί δεν ανοίγουν μαζί με αυτά και τα καταστήματα ένδυσης, τίθεται και ένα άλλο ζήτημα: Πολλά εμπορικά καταστήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα πωλούν και αθλητικά είδη σε συνδυασμό και με άλλους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων.

Τα πρόστιμα

Σύγχυση έχει προκαλέσει η κατηγοριοποίηση επαναλειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων βάσει ΚΑΔ. Ένα παράδειγμα αφορά τα βιβλιοπωλεία. Ως τέτοια λογίζονται και τα καταστήματα της γειτονιάς, αλλά και καταστήματα μεγάλων αλυσίδων.

Εν τω μεταξύ οι ιδιοκτήτες καταστημάτων καλούνται ταυτόχρονα με την άσκηση της εμπορικής δραστηριότητας να επιτηρούν τη ροή του πελατειακού κοινού, να την ελέγχουν και να τη διαχειρίζονται, χωρίς να διαθέτουν πάντοτε τα προς τούτο διαθέσιμα εφόδια. Ως εκ τούτου αντιμετωπίζουν ανά πάσα στιγμή το ενδεχόμενο και επιβολής προστίμου από 2.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ, αναλόγως του τζίρου, και το κλείσιμο του καταστήματός τους για ορισμένο αριθμό ημερών.

Συνέπειες για εργαζομένους

Ο περιορισμός της συνάθροισης εντός των καταστημάτων δημιουργεί επιπλέον ζητήματα. Οι επιχειρήσεις λιανικής ψάχνουν να βρουν την ιδανική ισορροπία μεταξύ εργαζομένων και πελατών. Με βάση τα όσα εξαγγέλθηκαν, ενδέχεται τα καταστήματα να λειτουργούν με τους ελάχιστους των εργαζομένων προκειμένου να εξυπηρετούν τις «ουρές» πελατών.

Φυσικά κάτι τέτοιο θα έχει δυσμενείς συνέπειες και για τους εργαζομένους, αλλά και όσους θα μείνουν υποχρεωτικά σε αναστολή, καθότι τα μέτρα ενίσχυσης των μισθών από την κυβέρνηση είναι πενιχρά. Για τον λόγο αυτόν πολλοί θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, καθώς εκ των πραγμάτων οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν για λόγους ασφαλείας με λιγότερο προσωπικό.

Τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ, καθώς η επανέναρξη πραγματοποιείται με πολύ δύσκολους όρους και με αβέβαιη πορεία για το μέλλον, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει διάχυτη αντίληψη στον εμπορικό κόσμο για άνιση μεταχείριση υπέρ των μεγάλων καταστημάτων, καθώς ανοίγουν μεγάλες αλυσίδες και αθλητικά είδη, αλλά όχι τα μικρά καταστήματα.

Πρακτικά προβλήματα

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει η μία από τις δύο χονδρικές κατηγοριοποιήσεις που έχει επιβάλει η κυβέρνηση στην εστίαση αναφορικά με τον χρόνο επαναλειτουργίας τους. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στο τέταρτο στάδιο άρσης των περιοριστικών μέτρων, δηλαδή την 1η Ιουνίου, θα επαναλειτουργήσουν τα εστιατόρια και τα καφέ σε εξωτερικούς χώρους σε απόσταση 2 μέτρων και 4 ατόμων ανά τραπέζι. Αντιθέτως τα εστιατόρια και καφέ θα λειτουργήσουν στους εσωτερικούς χώρους στο έβδομο και τελευταίο στάδιο.

Εδώ τίθεται ένα ζήτημα, καθώς η πλειονότητα των καταστημάτων του κλάδου είτε δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους είτε αυτοί που διαθέτουν θα πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα απόστασης που συρρικνώνουν δραστικά τα έσοδα, κάτι που επεσήμανε με έμφαση και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς. Ειδικά δε τα καταστήματα που διαθέτουν μόνο εσωτερικούς χώρους στην ουσία έχουν πληγεί περισσότερο, αφού λειτουργούν σε μια «πετσοκομμένη» σεζόν.

Παράλληλα πολλοί επιχειρηματίες θεωρούν ότι πρέπει να ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση για την ουσιαστική ενίσχυση και άλλων κλάδων της οικονομίας, όπως, για παράδειγμα, της ενέργειας, των logistics, της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και, βεβαίως, των εξαγωγών. Φυσικά οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πάντως είναι πέρα από εμφανές ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. αδυνατεί να ενισχύσει ουσιαστικά την πληττόμενη ελληνική οικονομία, ενώ δείχνει να κινείται χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο στη λήψη οικονομικών μέτρων.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL