Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Λήγει αύριο η προστασία της πρώτης κατοικίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λήγει αύριο η προστασία της πρώτης κατοικίας

Σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι για την πρώτη κατοικία μετά και τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, η οποία δεν είχε ολοκληρωθεί την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Σύμφωνα με πληροφορίες το πλαίσιο που θεσπίστηκε το 2019 από την προηγούμενη κυβέρνηση θα πάψει να ισχύει από αύριο 1η Μαΐου.

Ως εκ τούτου η κυβέρνηση -και μάλιστα διά στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει, από του βήματος της Βουλής, το νέο πλαίσιο. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες αναμένεται να προσπαθήσει να δώσει σε κάποιους πολίτες τη δυνατότητα επιδότησης δανείου εφόσον επλήγησαν οικονομικά εξαιτίας της πανδημίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιδότηση δανείου ισχύει βάσει του πλαισίου που είχε φέρει πέρυσι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει ζητήσει τη χρονική επέκταση του συγκεκριμένου πλαισίου μέχρι το τέλος του 2020. Το βασικό ζήτημα σ’ αυτή τη φάση είναι ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά αναμένεται να καταργήσει την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες το νέο πλαίσιο που αναμένεται να φέρει η κυβέρνηση θα δίνει τη δυνατότητα σε κάποιους δανειολήπτες με ενήμερα προ πανδημίας δάνεια να εξασφαλίσουν επιδότηση δόσης από το Δημόσιο. Κάτι τέτοιο θα συνοδεύεται από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Ένα από τα κριτήρια ένταξης θα αποτελεί, όμως, το να έχουν πληγεί τα εισοδήματα του δανειολήπτη από την πανδημία και τα μέτρα περιορισμού της, ενώ το ύψος της επιδότησης μειώνεται όσο περνάει ο καιρός.

Ουσιαστικά, εφόσον ισχύσουν όλα τα παραπάνω, εκτός προστασίας για την πρώτη κατοικία θα μείνουν από την 1η Μαΐου δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, αλλά και όσοι ιδιωτικοί υπάλληλοι ή αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν πληγεί από τις οικονομικές επιπτώσεις λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί μέχρι στιγμής αν στο νέο πλαίσιο θα μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν πληγεί από την πανδημία αλλά τα δάνειά τους δεν ήταν ενήμερα στις 31.12.2019. Αρκετοί δεν έκαναν χρήση του περσινού νόμου επιλέγοντας να μείνουν με την προσωρινή προστασία του υπό κατάργηση Νόμου Κατσέλη.

Έως 10 δισ. θα αυξηθούν τα κόκκινα δάνεια

Εν τω μεταξύ την εκτίμηση ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures - NPEs) των εγχώριων τραπεζών θα αυξηθούν λόγω της πανδημίας της Covid-19 κατά περίπου 7 με 10 δισ. ευρώ διατύπωσε στο πλαίσιο του φόρουμ των Δελφών ο εκτελεστικός πρόεδρος της FPS Θ. Καλαντώνης.

Το μέχρι πρόσφατα υψηλόβαθμο στέλεχος της Eurobank διατύπωσε την παραπάνω εκτίμηση, κατά τη διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Κόκκινα δάνεια: η νέα πραγματικότητα» βασιζόμενος στην πρόβλεψη την οποία διενήργησε η Scope για τις ιταλικές τράπεζες

Ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης, αναφερόμενος στον νέο πτωχευτικό κώδικα, είπε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει πλέγμα μέτρων, το οποίο θα είχε ήδη εφαρμοστεί, αν δεν είχε ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού. Όπως αποκάλυψε, ο νέος νόμος θα είναι έτοιμος προς το καλοκαίρι, καθώς τώρα η οικονομία βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, λόγω της πανδημίας.

Θα υπάρξουν πλειστηριασμοί

Ερωτηθείς για τους πλειστηριασμούς ο κ. Καλαντώνης ανέφερε ότι είναι απολύτως απαραίτητο το έργο της αναγκαστικής εκτέλεσης. «Οι πλειστηριασμοί είναι θέμα που κανείς δεν θέλει να συζητά, αποτελούν όμως αναγκαίο κακό» ανέφερε θυμίζοντας ότι πριν από την κρίση χρέους διενεργούνταν 60.000 πλειστηριασμοί ετησίως και δεν ασχολούνταν ουδείς. Αντίθετα πέρσι διενεργήθηκαν συνολικά 20.000 πλειστηριασμοί και ήταν χρονιά - ρεκόρ μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

Τσακαλώτος προς Σταϊκούρα: "Σε λίγο η συζήτηση για τα εμπροσθοβαρή μέτρα δεν θα έχει πλέον νόημα"

Νέα ερωτήματα θέτει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος ανταπαντώντας στον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα μετά την τελευταία του «επίθεση» γύρω από το ποια πολιτική μπορεί να συγκρατήσει την ύφεση και να αποσοβήσει τον κίνδυνο ενός νέου Μνημονίου. «Με ένα αραβούργημα χρήσης συνώνυμων, μεταφορών και άλλων καλολογικών στοιχείων μου ‘απάντησε’ χθες ο κ. Σταϊκούρας» σχολιάζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών σε δήλωσή του.

«Είπε ότι συζητάει πολύ, αλλά δεν είπε πού καταλήγει. Είπε ότι αυτοαποκλείομαι από τη συζήτηση ενώ όλοι γνωρίζουν ότι εκείνος αρνείται να εμπλακεί σε κάθε κουβέντα. Wishful thinking το λέμε αυτό στην Πρέβεζα. Αρχίζω να υποψιάζομαι ότι οι απαντήσεις του κ. Σταϊκούρα είναι επίτηδες τόσο κενές περιεχομένου, ώστε να μην έχει νόημα να απαντήσουμε" τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για να προσθέσει:

«Όμως οφείλω να συνεχίσω να τον ρωτάω. Γιατί σε λίγο η συζήτηση για τα εμπροσθοβαρή μέτρα δεν θα έχει πλέον νόημα. Γιατί το παράθυρο ευκαιρίας για ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα έχει σχεδόν κλείσει. Αυτό που παραμένει είναι οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της μη έγκαιρης λήψης μέτρων. Γιατί, τη στιγμή που άλλες χώρες στηρίζουν την εργασία αλλά και τις επιχειρήσεις τους, η Ν.Δ. δυστυχώς συνεχίζει να αρνείται αυτή τη στήριξη.

* Πώς είναι η επόμενη μέρα για χιλιάδες εργαζόμενους που έχουν χάσει τη δουλειά τους ή έχουν δει τις συμβάσεις εργασίας τους να αλλάζουν δραματικά;

* Πώς θα είναι η επόμενη μέρα για τους ανέργους ή τους εργαζόμενους σε εποχιακά επαγγέλματα;

* Πώς θα ανοίξουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις όταν ήδη πνίγονται στα χρέη; Πώς θα αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό με τις μεγάλες όταν αδυνατούν να εξοφλήσουν εργαζόμενους και προμηθευτές;

* Πώς θα αντεπεξέλθουν στον διεθνή ανταγωνισμό οι εταιρείες της χώρας όταν οι ανταγωνιστές τους ενισχύονται από τις χώρες τους ενώ εκείνες όχι;

* Πώς θα ορθοποδήσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που και πριν τα έβγαζαν δύσκολα πέρα;

* Πώς θα στήσουν τις ζωές τους οι σημερινοί τριαντάρηδες, που είναι σε μια κρίση όλη την ενήλικη ζωή τους; Οι σημερινοί εικοσάρηδες, που δεν βλέπουν καμία ευκαιρία να ανοίγεται;".

Από εκεί και πέρα συνέχισε λέγοντας: «Η Ιστορία έχει γράψει πράγματι, κ. Σταϊκούρα. Και συνεχίζει να γράφει. Και πέρα από την ιστορία των υπουργών και των κυβερνήσεων, που είναι κάπως αδιάφορη, υπάρχει και η πραγματική ιστορία. Αυτή των ανθρώπων. Αυτών που βλέπουν σήμερα τις ζωές τους, τις δουλειές τους, τις επιχειρήσεις τους να καταστρέφονται».

Και κατέληξε: «Ως ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε προτάσεις εφαρμόσιμες και ρεαλιστικές. Προτάσεις για τις ζωές και το μέλλον των ανθρώπων αυτής της χώρας. Το να κωφεύει ο κ. Σταϊκούρας δεν είναι μια από τις επιλογές του».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL