Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Θέλω να κρατήσω το μαγαζί μου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θέλω να κρατήσω το μαγαζί μου

Του Κώστα Βίτσα*
Χρυσοχόος αργυροχόος

Είχαμε χάσει την χριστουγεννιάτικη αγορά επειδή η κυβέρνηση άργησε να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους και αυτοί, μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σκέφτηκαν και δεύτερη και τρίτη φορά, για να αγοράσουν ένα δώρο ή κάτι το οποίο δεν τους ήταν απολύτως απαραίτητο.

Πριν το Πάσχα το μάθημα της κυβέρνησης, από την ύφεση στην αγορά και το χαμένο ΦΠΑ, της έγινε μάθημα. Τα χρήματα δόθηκαν στους δικαιούχους πριν από την ώρα τους, χωρίς βέβαια το δώρο του Πάσχα, αλλά εμείς είχαμε τα μαγαζιά μας κλειστά, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και χάσαμε και αυτή τη σημαντική για το ταμείο μας αγοραστική περίοδο.

Η κακή τακτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν γίνει αιτία να γονατίσει η αγορά, να μας κάνει να βλέπουμε εικόνες του 2012 και του 2013, να ακούμε συναδέλφους να λένε «δεν ξέρω αν θα το κρατήσω», «σκέφτομαι τι θα γίνει μετά».

Εγώ θέλω να κρατήσω ανοικτό το μαγαζί μου και να συνεχίσω να δουλεύω σ’ αυτό όπως έχω κάνει σε όλη μου τη ζωή. Θέλω επίσης να κρατήσω όλους τους ανθρώπους που δουλεύουμε μαζί. Η λέξη γι’ αυτούς είναι «εργαζόμενοι» αλλά ποτέ δεν είδα έτσι ούτε τον κύριο Γιάννη, τον μάστορα που τον κληρονόμησα κι αυτόν μαζί με το μαγαζί από τον πατέρα μου, ούτε τη Μαρία, την κοπέλα που βλέπω χρόνια πίσω από τον πάγκο με τα κοσμήματα να προσπαθεί να πουλήσει ένα δακτυλίδι κι όταν το κάνει χαίρεται σαν να το χάρισαν στην ίδια. Τι να τους πω; «Δεν έχω να σας πληρώσω, φύγετε;»

Και πού θα πάει ο κύριος Γιάννης που θέλει δύο χρόνια για να βγει στη σύνταξη. Και πώς να τους πληρώσω που έχω πάνω από δύο μήνες να χτυπήσω τη μηχανή του ταμείου. Κι όσα είχε μέσα εκεί πάνε στο ενοίκιο, στο ρεύμα, στα κοινόχρηστα.
Οι συνάδελφοι μου βάζουν αιτήματα, προς τον δήμο και την κυβέρνηση.

Ζητάνε 9 πράγματα:

• Αναστολή τουλάχιστον έως την 31-12-2020 της καταβολής μισθωμάτων προς τους ΟΤΑ από επιχειρήσεις, ελεύθερους  επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που μισθώνουν  για επαγγελματική χρήση ακίνητα του δημοσίου και η επαγγελματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί λόγω της διάδοσης του ιού COVID 19 .

• Ανανέωση των συμβάσεων μίσθωσης ακινήτων για επαγγελματική χρήση, ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου και ΟΤΑ και η επαγγελματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί λόγω της διάδοσης του ιού COVID-19 , που έχουν λήξει ή λήγουν ως τέλος του έτους.

• Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.

• Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για το επόμενο εξάμηνο, καθώς και από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και σήμερα έχουν κλείσει την επιχείρησή τους (κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια κ.λπ.)

• Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν όποιες διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. 

• Αντίστοιχα απαλλαγή καταβολής δημοτικών τελών στα οικιακά τιμολόγια  ρεύματος για εργαζόμενους που απολύθηκαν ή έκλεισαν οι επιχειρήσεις που εργάζονταν εξαιτίας των κρατικών περιορισμών στη λειτουργία των επιχειρήσεων.

• Εξασφάλιση μέσων προστασίας για τους εργαζόμενους

• Να προχωρήσει σε σχετική νομοθετική ρύθμιση, ώστε να είναι δυνατή η διαγραφή χρεών προς τους δήμους όλων όσοι αποδεδειγμένα έχουν οικονομική αδυναμία, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.

• Να σταματήσει η διακοπή ρεύματος όσων αδυνατούν αποδεδειγμένα να εξυπηρετήσουν τους λογαριασμούς των εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Συμφωνώ απολύτως μαζί τους, αλλά θα προσθέσω ένα ακόμα, το δέκατο:
• να σταματήσει η κυβέρνηση να καλλιεργεί το αίσθημα του φόβου, δηλώνοντας ότι «από το φθινόπωρο μπορεί να επανέλθει η κατάσταση που επικρατεί σήμερα. Θέλω μια χαραμάδα αισιοδοξίας, διότι θέλω να κρατήσω το μαγαζί μου!

Ο Κώστας Βίτσας είναι Χρυσοχόος αργυροχόος
Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, με τη «Δύναμη Ζωής» της Ρένας Δούρου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL