Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
Τέλος στην προστασία της πρώτης κατοικίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τέλος στην προστασία της πρώτης κατοικίας

Τέλος στην προστασία της πρώτης κατοικίας βάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαίσιο που θεσπίστηκε το 2019 από την προηγούμενη κυβέρνηση θα πάψει να ισχύει από την 1η Μαΐου μετά τη διαφωνία για συνέχιση του πλαισίου από την πλευρά των θεσμών. Αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε χθες στον Real FM ότι δεν ήταν από τις πιο εύκολες συζητήσεις με τους θεσμούς, λέγοντας: «Το ισχύον σχήμα ολοκληρώνεται μέσα στην εβδομάδα. Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας και θα αποδείξουμε ότι την κατάλληλη στιγμή λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα με κοινωνική ευαισθησία».

Προκειμένου να «χρυσώσει» το... χάπι της απογοήτευσης, η κυβέρνηση αναμένεται να προσπαθήσει να δώσει σε κάποιους πολίτες τη δυνατότητα επιδότησης δανείου εφόσον επλήγησαν οικονομικά εξαιτίας της πανδημίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιδότηση δανείου ισχύει βάσει του πλαισίου που είχε φέρει πέρυσι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει ζητήσει τη χρονική επέκταση του συγκεκριμένου πλαισίου μέχρι το τέλος του 2020. Το βασικό ζήτημα σ’ αυτή τη φάση είναι ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά αναμένεται να καταργήσει την προστασίατης πρώτης κατοικίας.

Το νέο πλαίσιο που αναμένεται να φέρει η κυβέρνηση θα δίνει τη δυνατότητα σε κάποιους δανειολήπτες με ενήμερα προ πανδημίας δάνεια να εξασφαλίσουν επιδότηση δόσης από το Δημόσιο. Φυσικά, κάτι τέτοιο θα συνοδεύεται από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Προϋπόθεση ένταξης θα αποτελεί, όμως, να έχουν πληγεί τα εισοδήματα του δανειολήπτη από την πανδημία και τα μέτρα περιορισμού της, ενώ το ύψος της επιδότησης μειώνεται όσο περνάει ο καιρός.

Ουσιαστικά, και εφόσον ισχύσουν όλα τα παραπάνω, εκτός προστασίας για την πρώτη κατοικία θα μείνουν από την 1η Μαΐου δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, αλλά και όσοι ιδιωτικοί υπάλληλοι ή αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν πληγεί από τις οικονομικές επιπτώσεις λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί μέχρι στιγμής αν στο νέο πλαίσιο θα μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν πληγεί από την πανδημία, αλλά τα δάνειά τους δεν ήταν ενήμερα στις 31.12.2019. Αρκετοί δεν έκαναν χρήση του περσινού νόμου επιλέγοντας να μείνουν με την προσωρινή προστασία του υπό κατάργηση Νόμου Κατσέλη.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL