Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Ευελιξία και απλοποίηση στη χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευελιξία και απλοποίηση στη χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία

Νέα σειρά μέτρων ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα στην κρίση που έχει δημιουργηθεί από την πανδημία του κορωνοϊού, τα οποία περιλαμβάνουν ευελιξία στη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων διαθρωτικών ταμείων αλλά και απλοποίηση διαδικασιών, για λιγότερα γραφειοκρατικά βάρη.

H Επενδυτική Πρωτοβουλία+ για τον κορωνοϊό (CRII+) που προτάθηκε από την Κομισιόν υιοθετεί ιδιαίτερη ευελιξία και απλοποίηση στην χρήση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών επενδυτικών ταμείων, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).

Έτσι, αναφορικά με το ΕΓΤΑΑ, περιλαμβάνονται τα εξής:

- Ευελιξία στη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων: αγρότες και άλλες κατηγορίες δικαιούχων αγροτικής ανάπτυξης θα μπορούν να επωφεληθούν από δάνεια και εγγυήσεις για να καλύψουν λειτουργικά κόστη έως 200.000 ευρώ, σε ευνοϊκές συνθήκες, όπως πολύ χαμηλά επιτόκια ή πολύ ευνοϊκά σχήματα αποπληρωμής,

- Ανακατανομή κεφαλαίων: οι χώρες της Ε.Ε. μπορούν να κατανείμουν χρήματα που είναι ακόμη διαθέσιμα στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) για να χρηματοδοτήσουν συναφείς δράσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση. Τα χρήματα θα πρέπει και πάλι να χρησιμοποιηθούν σε σχέση με την Αγροτική Ανάπτυξη. Η Κομισιόν θα στηρίξει τα κράτη-μέλη και θα αντιδράσει άμεσα σε οποιεσδήποτε αιτήσεις για αλλαγές στα Προγράμματα.

- Αναβολή της υποβολής ετήσιων εκθέσεων: η προθεσμία για τις χώρες της Ε.Ε. να υποβάλουν τις εκθέσεις για την εφαρμογή των ΠΑΑ τους αναβάλλεται, παρέχοντας περισσότερο χρόνο στις εθνικές αρχές για να συγκεντρώσουν τα στοιχεία.

- Δεν απαιτούνται από τις χώρες της Ε.Ε. τροποποιήσεις στις συμφωνίες συνεργασίας για αλλαγή των ΠΑΑ, αίροντας κάποιες διοικητικές διαδικασίες.

Πέραν των μέτρων που συνδέονται άμεσα με το ΕΓΤΑΑ στο πλαίσιο του CRII+, η Κομισιόν προτείνει περαιτέρω ευελιξία και απλοποίηση σε άλλα εργαλεία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής:

- Παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων πληρωμής στο πλαίσιο της ΚΑΠ κατά ένα μήνα, από τις 15 Μαΐου στις 15 Ιουνίου 2020, παρέχοντας περισσότερο χρόνο στους αγρότες να συμπληρώσουν τις αιτήσεις τους τόσο για τις άμεσες ενισχύσεις όσο και για τις πληρωμές προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης.

- Υψηλότερες προκαταβολές πληρωμών για να αυξηθεί η χρηματική ροή των αγροτών. Η Κομισιόν θα αυξήσει τις προκαταβολές των άμεσων ενισχύσεων από 50% σε 70% και των πληρωμών προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, από 75% σε 85%.

- Περιορισμός των φυσικών, επιτόπιων ελέγχων και περιθώριο ελιγμών για τις χρονικές απαιτήσεις: Οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να διενεργούν ελέγχους για να εξασφαλίσουν ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας. Ωστόσο, στις παρούσες εξαιρετικές περιστάσεις είναι κρίσιμο να περιοριστεί η φυσική επαφή μεταξύ αγροτών και ελεγκτών. Αυτό το μέτρο θα βοηθήσει στη μείωση των διοικητικών βαρών, ενώ θα αποφευχθούν περιττές καθυστερήσεις.

Προφανώς, αντίστοιχα εθνικά μέτρα που ανακοινώνονται εντάσσονται ακριβώς στις ανωτέρω πρωτοβουλίες της Κομισιόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL