Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Σε ύφεση έως 3% η Ελλάδα το 2020
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε ύφεση έως 3% η Ελλάδα το 2020

Και επίσημα παραδέχθηκε χθες η κυβέρνηση πως η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε ύφεση, η οποία για το σύνολο του 2020 μπορεί να φτάσει το 3%, σύμφωνα με όσα υποστήριξε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η ΤτΕ προέβλεπε ανάπτυξη 0% στο βασικό της σενάριο, το οποίο δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μόλις ημέρες. Φαίνεται ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο «μαύρα» για την ελληνική οικονομία, με την κυβέρνηση να μην έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Για σενάρια που κάνουν λόγο για ύφεση έως και 3% του ΑΕΠ για την Ελλάδα και έως 9% του ΑΕΠ για την Ε.Ε. μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως είπε ο υπουργός σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, κάθε εβδομάδα στη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης οι προβλέψεις των θεσμών επιδεινώνονται λόγω των συνεπειών που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι για την Ευρώπη -με βάση τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ- υπάρχουν σενάρια για ύφεση από 5% έως και 9% του ΑΕΠ. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και ανάλογα με τη σοβαρότητα των συνεπειών, αναμένεται ύφεση από 1% του ΑΕΠ έως και 3% του ΑΕΠ. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και πιο ζοφερές προβλέψεις, οι οποίες κάνουν λόγο για ύφεση της ελληνικής οικονομίας της τάξης του 5,3% για το 2020.

Εν τω μεταξύ, ο Χρ. Σταϊκούρας εξήγησε πως μόλις η εξωγενής αυτή κρίση παρουσιάσει ύφεση, τότε η ανάκαμψη θα είναι απότομη και μεγάλη. Στην κατεύθυνση αυτή σημείωσε πως, παρότι και ο ίδιος έγινε μάρτυρας αντιδράσεων από τις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, τελικά και η Ε.Ε. θα υιοθετήσει μοντέλα χρηματοδότησης, αφού, όπως είπε, το βασικό επίδικο τώρα είναι να αυξηθεί η ρευστότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Μαξιλάρι» και μίνι Μνημόνιο

Σε ό,τι αφορά τη χρήση του δημοσιονομικού μαξιλαριού των 32 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι αυτό παραμένει μέχρι στιγμής άθικτο αφού θα χρειαστούν «πολεμοφόδια» για να στηριχτεί η ανάκαμψη της οικονομίας μόλις περάσει η κρίση. Παράλληλα, μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση έχει δαπανήσει ένα μικρό ποσό για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορωνοϊού, είτε η σύγκριση γίνει με τις πραγματικές ανάγκες είτε με τα παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Δεν έχει γίνει γνωστό εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να «προσφύγει» στον ESM και να αντλήσει βοήθεια έως 4 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ που ισχύει για κάθε ευρωπαϊκή χώρα) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, εφόσον τελικά αποφασιστεί το παραπάνω. Ωστόσο, όπως έγινε σαφές από τον επικεφαλής του Μηχανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ, θα υπάρξουν όροι και προϋποθέσεις σε μια τέτοια περίπτωση. Ή σε απλά ελληνικά... μίνι Μνημόνιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL