Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Η Morgan Stanley "βλέπει" ύφεση 5,3% στην Ελλάδα το 2020
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Morgan Stanley "βλέπει" ύφεση 5,3% στην Ελλάδα το 2020

«Μαύρες» είναι όλες οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία, με την Ελλάδα να μην εξαιρείται αντίστοιχων εκτιμήσεων. Για τον λόγο αυτόν είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο η ελληνική κυβέρνηση αρκέστηκε στο να λάβει ένα μικρό (σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε όρους ΑΕΠ) πακέτο μέτρων για να ενισχύσει την ελληνική οικονομία.

Όταν μάλιστα τα «παράθυρα» για αναστολές συμβάσεων - απολύσεις, μη καταβολή μισθών και δώρων έχουν μεγάλο χαμένο τον κόσμο της εργασίας. Όταν και τα 800 ευρώ, όχι πρόσθετα αλλά σε αντικατάσταση του μισθού, δεν επαρκούν για τις ανάγκες των εργαζομένων, πέραν του ότι αναμένεται να πλήξουν και την ιδιωτική κατανάλωση, αλλά και την οικονομία εν τέλει.

Τα στοιχεία

Απαισιόδοξη είναι η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley για την ανάπτυξη στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη φέτος, αφού προβλέπει πάνω από 5% ύφεση. Ειδικά για την Ελλάδα όμως η εκτίμησή της για τη φετινή ύφεση είναι της τάξεως του 5,3% και αποτελεί τη χειρότερη εκτίμηση μέχρι στιγμής για τη χώρα μας. Για τον πληθωρισμό προβλέπει να μειώνεται εκ νέου στο 0% και το δημοσιονομικό έλλειμμα να κινείται στο -1,3%.

Την ίδια ώρα η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι οι επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην οικονομία δεν θα έχει άλλη αρνητική επίδραση και το 2021 η ανάπτυξη θα είναι 6,3% κι έτσι θα καλύψει τη φετινή πτώση. Πιο συγκεκριμένα το 2021 ο πληθωρισμός θα επανέλθει σε θετικό 0,3%. Τα δημόσιο χρέος από το 189,3% του ΑΕΠ θα μειωθεί και πάλι στο 174,3% το 2021.

Οι άλλες χώρες

Η Morgan Stanley αναφέρει ότι περιμένει απότομη πτώση των δεικτών υπευθύνων προμηθειών (PMI), στοιχείο που υποδηλώνει μια βαθιά ύφεση, λόγω των αποτελεσμάτων του Covid-19 και της κοινωνικής απομόνωσης.

Συνολικά η Morgan Stanley αναμένει τώρα μια συρρίκνωση 5% φέτος, με κίνδυνο περαιτέρω μείωση της εκτίμησης, που ενδέχεται να σηματοδοτηθεί από τις πρωτοφανείς πτώσεις στους δείκτες PMΙ Μαρτίου και πιθανώς σε χαμηλότερα επίπεδα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης (GFC).

Χαρακτηριστικά για τις ευρωπαϊκές χώρες η πτώση κυμαίνεται από 2,3% έως 5,8%. Για την Ιταλία, η οποία βιώνει τη μεγαλύτερη πίεση από τον κορωνοϊό, η ύφεση φέτος αναμένεται σε 5,8% και αναπήδηση 6,7% το 2021. Για την Πορτογαλία, όπου επίσης έχει ο τουριστικός τομέας συμβολή περίπου στο 20% του ΑΕΠ της, προβλέπει 5,3% φετινή ύφεση και 5,2% άνοδο το 2021.

ΔΝΤ: Χειρότερα από το 2008

Οι οικονομολόγοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση φέτος λόγω του κορωνοϊού, η οποία μπορεί να είναι βαθύτερη από αυτήν που κατεγράφη κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

«Το outlook για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2020 είναι αρνητικό, μια ύφεση τουλάχιστον τόσο βαθιά όσο αυτή που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ή χειρότερη» τόνισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ύστερα από τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες της G20.

Η ίδια επισήμανε ωστόσο ότι το Ταμείο αναμένει ανάκαμψη για το 2021. Για να επιτευχθεί αυτό, σημείωσε η ίδια, πρέπει να τεθεί προτεραιότητα στον περιορισμό της πανδημίας και στην ενίσχυση των συστημάτων Υγείας.

«Ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι σφοδρός, αλλά όσο πιο γρήγορα ανασχεθεί ο ιός τόσο γρηγορότερη και ισχυρότερη θα είναι η ανάκαμψη» υπογράμμισε.

ΟΟΣΑ: Θα χρειαστούν πολλά χρόνια για την ανάκαμψη

Η παγκόσμια οικονομία θα κάνει χρόνια να ανακάμψει από την πανδημία του κορωνοϊού, προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Άνχελ Γκουρία.

Μιλώντας στο BBC ο Ά. Γκουρία είπε ότι το οικονομικό σοκ από τον κορωνοϊό είναι ήδη μεγαλύτερο από αυτό της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και τόνισε ότι αποτελεί «ευσεβή πόθο» το να πιστεύουμε ότι οι χώρες θα ανακάμψουν γρήγορα. Όπως είπε, η πρόσφατη προειδοποίηση του ΟΟΣΑ (στις 2 Μαρτίου), ότι μία σοβαρή έξαρση του ιού θα μπορούσε να μειώσει κατά το μισό, στο 1,5%, την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας φαίνεται ήδη πολύ αισιόδοξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL