Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Μέτρα αποσπασματικά και ισχνής αποτελεσματικότητας...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέτρα αποσπασματικά και ισχνής αποτελεσματικότητας...

Αποσπασματικά και αμφίβολης αποτελεσματικότητας είναι τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε χθες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφορικά με την ανάσχεση των δυσμενών αποτελεσμάτων που φέρνει η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Είναι σαφές ότι ήδη η ελληνική οικονομία δέχθηκε ένα πλήγμα από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης πριν ακόμη από την εμφάνιση του ιού στην Κίνα (31 Δεκεμβρίου 2019), με αποτέλεσμα να "φρενάρει" η ανάπτυξη μόλις στο 1% κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2019, όταν το δεύτερο τρίμηνο (επί ΣΥΡΙΖΑ) ο ρυθμός ήταν στο 2,8%.

Τα μέτρα

Αποτέλεσμα των εξελίξεων με την ταυτόχρονη κατάρρευση του Χρηματιστηρίου Αθηνών ήταν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Εργασίας να προχωρήσουν χθες σε ανακοινώσεις μέτρων, τα οποία φαίνονται λίγα για να αντιμετωπίσουν το συνολικό φαινόμενο. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, τα μέτρα έχουν ως εξής:

* Αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, πληρωτέου τέλος Μαρτίου, για τέσσερις μήνες, σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.

* Η αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων τέλος Μαρτίου, για τέσσερις μήνες, αντίστοιχα σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από δέκα ημέρες.

* Αναβολή καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών για τρεις μήνες για τις εταιρείες που έχουν κλείσει τουλάχιστον δέκα μέρες λόγω αναγκαστικών μέτρων

* Δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, των τραπεζών αναφορικά με ηλεκτρονικές συναλλαγές και του υπουργείου Εργασίας αναφορικά με τον αριθμό εργαζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών. Στόχος η έγκαιρη αντίδραση στους κλάδους της οικονομίας και τις περιοχές όπου παρατηρείται σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.

Θα υπάρξει συνέχεια μετά τις αντιδράσεις!

Επί της ουσίας τα μέτρα αυτά αφορούν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τρεις νόμους που δέχθηκαν πλήγμα λόγω των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν, ήτοι τους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις.

Για τον λόγο αυτόν, αργότερα έσπευσαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών να διευκρινίσουν ότι έως το τέλος Μαρτίου θα τεθεί σε εφαρμογή η επόμενη δέσμη μέτρων που θα καλύψει και επιχειρήσεις που έχει πληγεί σημαντικά ο τζίρος τους αλλά δεν έχουν κλείσει, εξηγώντας πως πρόκειται για μέτρα πέρα από αυτά που ανακοινώθηκαν χθες το πρωί και αφορούν εταιρείες που παραμένουν κλειστές για τουλάχιστον δέκα ημέρες.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η νέα δέσμη θα αφορά για παράδειγμα εστιατόρια σε περιοχή με κρούσματα που δέχθηκαν πλήγμα το οποίο αποδεικνύεται με βάση τον μηχανισμό παρακολούθησης που θεσπίζεται και δείχνει πτώση τζίρου. Θα μπορούν αυτές οι εταιρείες να κάνουν χρήση και των μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες, αλλά και άλλων εργαλείων που σχεδιάζονται. "Οι οποίες πρωτοβουλίες έχουν εθνικά και όχι τοπικά χαρακτηριστικά" ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών κάνοντας λόγο για παρέμβαση σε κλάδους και περιοχές.

Πριν από αυτό, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να "μετρήσει"τι συμβαίνει ανά κλάδο για να επιλεγούν οι παρεμβάσεις, ενώ τα μέτρα θα είναι αναστολές καταβολής φόρων-εισφορών.

Ν. Παππάς - Γ. Τσίπρας: Να επανεκκινήσουν τα μεγάλα έργα υποδομών

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη γύρισε την οικονομία από την ανάπτυξη στην ύφεση. Η πτώση του ΑΕΠ, οι μειωμένοι εμπορικοί τζίροι, η πεσμένη βιομηχανική παραγωγή είναι αδιάψευστοι μάρτυρες. Αρκετά πληρώσαμε την απάτη της Ν.Δ., ας μην την πληρώσουμε περισσότερο».

Τα παραπάνω δήλωσαν από κοινού ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής τομεάρχης Γιώργος Τσίπρας με αφορμή την κυβερνητική ανακοίνωση μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό.

Παράλληλα τόνισαν ότι «πρέπει να επανεκκινήσουν τα μεγάλα έργα υποδομών με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στο ΑΕΠ και να δημιουργήσουν 40.000 θέσεις εργασίας».

Την ίδια ώρα ο Τομέας Οικονομικών του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης "υπολείπονται της αναγκαίας στήριξης της ρευστότητας και της στοιχειώδους αποκατάστασης της ζημιάς των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων, αλλά και των περιοχών που πλήττονται περισσότερο".

Από τον ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχία για τις δηλώσεις Μητσοτάκη περί δημοσιονομικής εκτροπής

Ισχυρές αντιδράσεις προκάλεσαν στον ΣΥΡΙΖΑ οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος από το Βερολίνο τόνισε ότι «το 2020 θα είναι μια διαφορετική χρονιά από αυτή που προβλέπαμε και οι δημοσιονομικοί στόχοι, που τέθηκαν σε άλλες συγκυρίες, ενδεχομένως να μην μπορούν να επιτευχθούν» λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για ανησυχητικό γεγοός διότι η κυβέρνηση ήδη από το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2019 έχει οδηγήσει την οικονομία σε σημαντική επιβράδυνση. Παρέλαβε ανάπτυξη 2,8% και την παρέδωσε στο τέλος του έτους στο 1%, πολύ πριν κάνουν την εμφάνισή τους οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία.

Το επιχείρημα ότι για την επιβράδυνση φταίει ο κορωνοϊός είναι αστείο, αφού το πρώτο κρούσμα ανακοινώθηκε στην Κίνα στις 31 Δεκεμβρίου. "Εκτός εάν εννοούν στη Ν.Δ. ότι σε μία μέρα έπεσε ο ρυθμός ανάπτυξης λόγω εμφάνισης ενός κρούσματος στην Κίνα! Η ίδια η ΕΛ.ΣΤΑΤ. λέει ξεκάθαρα ότι η κατάρρευση οφείλεται στην κατακόρυφη πτώση των εξαγωγών στα δύο τελευταία τρίμηνα, δηλαδή όταν ανέλαβε η Ν.Δ." τόνιζαν με νόημα.

Ως φαίνεται η κατάσταση στην οικονομία επιδεινώνεται ήδη από τους χειρισμούς της κυβέρνησης και πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη και με το φάσμα των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό, τα αποτελέσματα του οποίου ακόμα δεν έχουν φανεί στο παραμικρό, ενώ από το Βερολίνο με τις παραπάνω δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης προεξόφλησε την περαιτέρω εκτροπή από τους στόχους, λόγω κορωνοϊού, τονίζοντας ότι θα χρειαστεί θωράκιση.

Αντιμέτωπος με τις επιλογές του

Με λίγα λόγια "ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με την επιλογή του να μην εφαρμόσει το escrow account για τη μείωση των πλεονασμάτων ήδη από το 2020 στο 2,5%, κάτι το οποίο θα άφηνε περιθώριο και για μέτρα ελάφρυνσης, αλλά και για έκτακτα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας και των επιχειρήσεων για την απορρόφηση των οικονομικών κραδασμών από τον κορωνοϊό.

Ελπίζουμε να μην οδηγηθεί στη μόνιμη λύση που ακολουθούσαν οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. στο παρελθόν, με τη λήψη δημοσιονομικών επιβαρυντικών μέτρων για πολίτες και επιχειρήσεις".

Γι' αυτόν τον λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τομεάρχες και συνεργάτες του προκειμένου να εξετάσουν όλα τα δεδομένα και να προτείνουν συγκεκριμένη δέσμη μέτρων τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την οικονομία, ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις του κορωνοϊού σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους και συνολικά στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL