Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
"Παράθυρο" Σεντένο για δημοσιονομική χαλάρωση λόγω της επιδημίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Παράθυρο" Σεντένο για δημοσιονομική χαλάρωση λόγω της επιδημίας

«Παράθυρο» για δημοσιονομική χαλάρωση στις ευρωπαϊκές χώρες, λόγω κορωνοϊού, άφησε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο μετά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης Η επιδημία του κορωνοϊού έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, αλλά το μέγεθος και η διάρκεια του προβλήματος είναι δύσκολο να προβλεφθούν σ’ αυτό το στάδιο τόνισε ο Μάριο Σεντένο. Το θέμα παραπέμφθηκε στο τακτικό Eurogroup της 16ης Μαρτίου, αλλά έγινε μια πρώτη αποτίμηση και καταγράφηκε η ετοιμότητα ανάληψης συντονισμένης δράσης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες που πλήττονται περισσότερο, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, είναι υπέρ της γραμμής κοινών δημοσιονομικών πολιτικών, υπό την έννοια μιας δέσμης μέτρων ενιαίας εφαρμογής για όλες τις χώρες. Εκτιμάται δε ότι οι πολιτικές αυτές μπορούν να υπαχθούν στους Κανόνες περί Εκτάκτων Περιστάσεων, ώστε να μην «επηρεάζουν» τις μετρήσεις του δημοσιονομικού αποτελέσματος.

Αναθεωρείται προς τα κάτω η ανάπτυξη για την Ελλάδα

Έντονη ανησυχία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τις οικονομικές συνέπειες που θα έχει ο κορωνοϊός, με το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο να εκτιμά ότι οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ μπορεί να φτάσουν ακόμη και το 0,7%! Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών για το 2020 έχει τεθεί στο 2,8%, ενώ η Κομισιόν έκανε πρόσφατα λόγο για 2,4%. Τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι οδεύουμε σε de facto αναθεωρήσεις προς τα κάτω του στόχου δημιουργώντας επιπλέον προβλήματα στην ελληνική οικονομία.

Βάσει υποθέσεων, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο πραγματοποίησε εκτιμήσεις για την αρνητική επίπτωση που μπορεί να έχει στο ελληνικό ΑΕΠ τυχόν επιβράδυνση της μεγέθυνσης στις χώρες του ευρώ. «Η εκτίμηση είναι ότι για κάθε ποσοστιαία μονάδα μείωσης της πρόβλεψης για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το ελληνικό ΑΕΠ επιβραδύνεται κατά περίπου 0,8%. Στην άσκηση χρησιμοποιήσαμε δύο πολύ δυσμενή σενάρια, τα οποία υπό κανονικές συνθήκες, βάσει δηλαδή ιστορικών τιμών και χωρίς ‘δομικές αλλαγές’ στην οικονομία της Ελλάδας και της Ευρωζώνης, μπορεί να προκαλέσουν μείωση στην εκτιμώμενη μεγέθυνση για το 2020 κατά 0,3 και 0,7 ποσοστιαίες μονάδες. Δηλαδή η εκτίμηση για το κεντρικό σενάριο του υποδείγματος μεσοπρόθεσμων μακροοικονομικών προβλέψεων του ΕΔΣ για την πραγματική αύξηση του ΑΕΠ από 2,54% (σενάριο βάσης) μειώνεται σε 2,21% (σενάριο 1) και 1,88% (σενάριο 2)».

Ο αντίκτυπος σε κάποιες περιοχές

Από εκεί και πέρα, σχετικά με την Ευρώπη, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης παρακολουθούν την κατάσταση από κοντά. Ο ίδιος τόνισε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τον περιορισμό της ασθένειας, για την παροχή στήριξης στις υπηρεσίες Υγείας και στα συστήματα πολιτικής προστασίας αλλά και για τη θωράκιση των οικονομιών.

Ο Μ. Σεντένο υπογράμμισε ότι ο κορωνοϊός έχει επιφέρει ιδιαίτερα ισχυρό πλήγμα σε κάποιες περιοχές και σημείωσε παράλληλα ότι το Eurogroup καλωσορίζει τα μέτρα που έλαβαν τα κράτη - μέλη και τις πολιτικές που έχει δρομολογήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι, δεδομένου του δυνητικού αντίκτυπου στην ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων και των διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες, τα κράτη - μέλη είναι έτοιμα να συντονίσουν την αντίδρασή τους και να χρησιμοποιήσουν όλα τα κατάλληλα εργαλεία για την επίτευξη ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης.

«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω δράση. Αυτό περιλαμβάνει και δημοσιονομικά μέτρα, καθώς μπορεί να χρειαστούν για τη στήριξη της ανάπτυξης. Το πλαίσιο των δημοσιονομικών μας κανονισμών παρέχει ευελιξία για την αντιμετώπιση ‘ασυνήθιστων συμβάντων που δεν υπόκεινται στον έλεγχο των κυβερνήσεων’» υπογράμμισε.

Μεγάλη ανησυχία για Ιταλία και Γαλλία

H επιδημία του κορωνοϊού απειλεί να βουλιάξει σε ύφεση τη Γαλλία και την Ιταλία σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της Κομισιόν που προετοιμάστηκε για τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

«Μια πιο μακρά και εκτεταμένη επιδημία θα είχε δυσανάλογα αρνητικό αντίκτυπο» προειδοποιεί η Κομισιόν, υποστηρίζοντας ότι θα προκαλούσε αβεβαιότητα και καθοδικό σπιράλ στις αγορές.

«Αλυσιδωτές επιπτώσεις μπορούν να προκληθούν από ελλείψεις ρευστότητας σε επιχειρήσεις που αναγκάζονται να διακόψουν την παραγωγή, οι οποίες μπορεί να διογκωθούν και να εξαπλωθούν στις χρηματοοικονομικές αγορές» τονίζεται στο σχετικό έγγραφο.

ΔΝΤ: Μία στις τρεις χώρες έχει “προσβληθεί” από τον ιό

Ο κορωνοϊός αποτελεί σοβαρή απειλή για την παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε την Τετάρτη η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, λέγοντας ότι από τον ιό έχει επηρεαστεί μία στις τρεις χώρες-μέλη του Ταμείου.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, τα 189 μέλη του ΔΝΤ είναι αποφασισμένα να λάβουν συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Η ίδια σημείωσε ότι η ζήτηση έχει υποχωρήσει λόγω της μεγαλύτερης αβεβαιότητας. Σύμφωνα με την Κρ. Γκεοργκίεβα, το σοκ του ιού είναι ασυνήθιστο, καθώς επηρεάζει την προσφορά και τη ζήτηση και περιορίζει την κινητικότητα.

Tόνισε ωστόσο πως το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα βασίζεται σε πιο στέρεα θεμέλια από ό,τι την περίοδο της κρίσης του 2008.

Όσον αφορά την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2020, η Κρ. Γκεοργκίεβα υποστήριξε ότι θα υποχωρήσει κάτω από τα περσινά επίπεδα, αλλά πρόσθεσε πως είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς τον αντίκτυπο.

Η αστάθεια και η περαιτέρω αβεβαιότητα θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της περιόδου σύμφωνα με τον επιχειρηματικό κόσμο και το EIU (Economist Intelligence Unit), που αναμένουν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα ανέλθει σε μόλις 2,9% το 2020, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα της δεκαετίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL