Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Σ. Αραχωβίτης για το νομοσχέδιο συνεταιρισμών / Σ. Αραχωβίτης για το νομοσχέδιο συνεταιρισμών: Έλεγχος και "χέρι" από ιδιώτες στην ακίνητη περιουσία των συνεταιρισμών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σ. Αραχωβίτης για το νομοσχέδιο συνεταιρισμών / Σ. Αραχωβίτης για το νομοσχέδιο συνεταιρισμών: Έλεγχος και "χέρι" από ιδιώτες στην ακίνητη περιουσία των συνεταιρισμών

Για παραβίαση πολλών εκ των συνεταιριστικών αρχών και εισβολή ιδιωτών επενδυτών στους συνεταιρισμούς στο πλαίσιο των διατάξεων του σχετικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, κάνει λόγο ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Αραχωβίτης.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για τις προβλέψεις του επίμαχου νομοσχεδίου τόνισε ότι παραβιάζονται πολλές από τις επτά συνεταιριστικές αρχές, με πρώτη την αρχή της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας, αλλά και το ότι η περιουσία ανήκει στις γενεές και όχι στους μετόχους.

Όπως επισήμανε κομβικό για την καταστρατήγηση των αρχών είναι το ότι δίνεται η δυνατότητα εισόδου των ιδιωτών – επενδυτών στους συνεταιρισμούς με το συγκεκριμένο ποσοστό του 35% και με τον τρόπο αυτό δεν εξυπηρετούνται υγιείς ή υπό εκκαθάριση συνεταιρισμοί, αλλά “εξυπηρετείται μόνον μία μερίδα συνεταιρισμών, που έχουν δεθεί στο άρμα κάποιων επενδυτών της αγοράς”. Η αγορά, συνέχισε, έχει επιλέξει να εισβάλει μέσα στους συνεταιρισμούς χρησιμοποιώντας και “αξιοποιώντας” την περιουσία τους, αλλά και την ονομασία που έχει χτιστεί όλα αυτά τα χρόνια, προκειμένου το προϊόν που παράγουν, να διοχετεύεται έτσι στην αγορά.

Επιπλέον τόνισε την κατάφωρη καταστρατήγηση της συνεταιριστικής αρχής της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας, αφού με το ποσοστό του 35% η δυνατότητα λήψης διαφορετικών από αυτές των ιδιωτών - επενδυτών αποφάσεων εξανεμίζεται.

Ο ίδιος εξήγησε ότι στο σχέδιο νόμου ισοπεδώνεται η δημοκρατική αρχή σύμφωνα με την οποία “μια μερίδα είναι μια ψήφος”, αφού δίνεται η δυνατότητα η αξία της μερίδας του μετόχου - επενδυτή να καθορίζεται από τη γενική συνέλευση και να μπορεί να είναι διαφορετική από αυτή των μελών. Ανέφερε ενδεικτικά ότι σε έναν συνεταιρισμό με συνεταιριστική μερίδα για τα μέλη του 500 ευρώ, μπορεί η γενική συνέλευση να αποφασίσει ότι η μερίδα για τον ιδιώτη - επενδυτή είναι 50 ευρώ, δηλαδή το ένα δέκατο της μερίδας...

Συνδυάζοντας το κρίσιμο ποσοστό του 35% με τη διαφορετική αξία της μερίδας, επισήμανε, το σχέδιο νόμου πετυχαίνει με χειρουργικό τρόπο, ο ιδιώτης με το ένα δέκατο της αξίας της μερίδας, να πάρει τον έλεγχο του 35% του συνεταιρισμού.

“Άποψη μας είναι ότι, με πρόσχημα την προώθηση χρηματοδότησης των συνεταιρισμών από ιδιώτες, το νομοσχέδιο επιδιώκει να περάσει τον έλεγχο των συνεταιρισμών σε ιδιωτικό επίπεδο, πράγμα για το οποίο εδώ διατυπώνουμε τη σοβαρή διαφωνία μας, διότι με αυτόν τον τρόπο θα αλλοιωθεί πλήρως ο χαρακτήρας των συνεταιρισμών και δεν θα μιλάμε πλέον για συνεταιρισμούς, αλλά για ανεξέλεγκτα επιχειρηματικά κέντρα”, κατέληξε ο Σ. Αραχωβίτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL