Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
Σ. Φάμελλος για βίαιη απολιγνιτοποίηση: / Σ. Φάμελλος για βίαιη απολιγνιτοποίηση: Η Ν.Δ. να κοιταχτεί στον καθρέφτη για να βρει τον ένοχο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σ. Φάμελλος για βίαιη απολιγνιτοποίηση: / Σ. Φάμελλος για βίαιη απολιγνιτοποίηση: Η Ν.Δ. να κοιταχτεί στον καθρέφτη για να βρει τον ένοχο

“Σύντομα θα αποσύρουν την πρόχειρη εξαγγελία τους για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση και θα αποδειχθεί ότι δεν ήταν τίποτε άλλο από μια επικοινωνιακή ‘φούσκα’, άλλο ένα ψέμα, άλλη μια πολιτική εξαπάτηση της ελληνικής κοινωνίας από τον κ. Μητσοτάκη”, εκτίμησε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος, στον απόηχο της πρόσφατης, αποτυχημένης επίσκεψης κυβερνητικού κλιμακίου στην Δυτική Μακεδονία.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης, τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε μια πρόχειρη και αναιτιολόγητη εξαγγελία απολιγνιτοποίησης της χώρας έως το 2028 μόνο για επικοινωνιακή κατανάλωση... Μιλώντας για της αντιφάσεις της κυβέρνησης Ν.Δ. σημείωσε ότι όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά με την πολιτική της, επιλέγει να επιρρίπτει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ “πρέπει απλά να κοιταχτεί στον καθρέφτη για να βρει τον ένοχο”.

Με την εξαγγελία αυτή, συνέχισε, η Ν.Δ. “θέλει αφενός να ικανοποιήσει το ακροατήριο που ενδιαφέρεται για τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, αλλά από την πίσω πόρτα θέλει να ‘παραδώσει’ μεγάλο μερίδιο της ηλεκτροπαραγωγής σε ιδιώτες-ιδιοκτήτες μονάδων φυσικού αερίου που θα αντικαταστήσουν τις λιγνιτικές”, ενώ παράλληλα ο Κ. Χατζηδάκης επιδιώκει ιδιωτικοποίηση των δικτύων φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) και ηλεκτρισμού (ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ).

Ο Σ. Φάμελλος τόνισε επίσης ότι “δεν υπάρχει σχέδιο για τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών. Η εξαγγελία, άλλωστε, έγινε πριν την αναθεώρηση του ΕΣΕΚ, χωρίς μελέτη επάρκειας του ενεργειακού μας συστήματος για την επόμενη δεκαετία, ενώ ζητήθηκαν προτάσεις τοπικών φορέων χωρίς να παρουσιαστεί συγκεκριμένο πλάνο ανάπτυξης της περιοχής”.

Χαρακτήρισε δε αδύνατο να γίνει αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου σε κάποιες περιοχές σε μόλις δύο με τρία χρόνια, όπως προκύπτει από τις εξαγγελίες της Ν.Δ., καθώς η τοπική οικονομία εξαρτάται κατά περίπου 40% από τη λιγνιτική παραγωγή, εμφανίζει πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας σε εθνικό επίπεδο, ενώ και από πλευράς Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ε.Ε. επισημάνθηκε ότι η μετάβαση των περιοχών αυτών χρειάζεται δεκαετίες.

Θύμισε, τέλος, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρώτη στην Ε.Ε., έλαβε πρωτοβουλία σύστασης Εθνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης εξασφαλίζοντας συνολικά 60 εκατ., που σήμερα παραμένουν “παγωμένα” και “τώρα η Ν.Δ. τα εξαγγέλλει ως μελλοντικά μέτρα για τη μετάβαση - απλές υποσχέσεις”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL