Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.8°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 39%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 92%
Εγκύκλιος του Γ. Πιτσιλή / Εγκύκλιος του Γ. Πιτσιλή: Πώς απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ οι μεταβιβάσεις ακινήτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εγκύκλιος του Γ. Πιτσιλή / Εγκύκλιος του Γ. Πιτσιλή: Πώς απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Τέλος στον ΦΠΑ νεόδμητων ακινήτων για μεταβιβάσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν έως τέλος του 2022 βάζει και τυπικά εγκύκλιος του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή μετά την έκδοση της απόφασης από τον υφυπουργό Απόστολο Βεσυρόπουλο.

Η εγκύκλιος αναφέρει πως το μέτρο αναστολής ΦΠΑ στα ακίνητα είναι προαιρετικό και χορηγείται μόνο με αίτηση του ενδιαφερόμενου, ενώ σε αυτές τις μεταβιβάσεις επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης 3%.

Η αίτηση για άδειες εκδοθείσες προ του 2020, πρέπει να υποβληθεί έως 12.6.2020 ενώ η προθεσμία αίτησης αναστολής για άδειες που εκδίδονται μετά την έναρξη ισχύος του Ν. 4646 ορίζεται σε έξι μήνες από την έκδοση της εκάστοτε άδειας.

Η αίτηση αναστολής καταλαμβάνει το σύνολο των αδιάθετων ακινήτων του ενδιαφερομένου (κατασκευαστικές επιχειρήσεις κ.λπ.) από όλες τις οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί έως τον χρόνο της αίτησης αναστολής. Προκειμένου να γίνει δεκτή η αίτηση αναστολής του ΦΠΑ, πρέπει ο ενδιαφερόμενος να συνυποβάλει με την αίτηση και πλήρη κατάσταση με τα "αδιάθετα" ακίνητα, δηλαδή εκείνα που έως τον χρόνο της αίτησης αναστολής δεν έχουν πωληθεί ή χρησιμοποιηθεί.

Έτσι η αναστολή καταλαμβάνει όλα τα αδιάθετα ακίνητα του ενδιαφερόμενου από όλες τις άδειες οικοδομής που έχουν εκδοθεί και αφορούν είτε ιδιόκτητα ακίνητά του είτε ακίνητα τα οποία ανεγείρει με αντιπαροχή έως την αίτηση αναστολής. Επισημαίνεται ότι εφόσον προσκομιστεί κατάσταση των αδιάθετων ακινήτων η εφορία είναι υποχρεωμένη να χορηγήσει την αναστολή.

Τα ίδια ισχύουν για τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις οικοδομών προς πώληση, ενώ και στην περίπτωση αντιπαροχής δεν επιβάλλεται ΦΠΑ όταν ο υποκείμενος στον φόρο κατασκευαστής έχει υπαχθεί σε καθεστώς αναστολής του ΦΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL