Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
Ξεκινά η "πίεση" των πλειστηριασμών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξεκινά η "πίεση" των πλειστηριασμών

Μόνο τυχαίος δεν φαίνεται να είναι ο κυνισμός που επέδειξε -πριν λίγες ημέρες- ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σε σχέση με το ζήτημα της μη συνέχισης της προστασίας της α’ κατοικίας μετά τις 30 Απριλίου του 2020. Την άποψη αυτή φαίνεται ότι έχουν και οι θεσμοί, τα τεχνικά κλιμάκια των οποίων βρίσκονται ήδη στην Αθήνα για την 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, ενώ οι επικεφαλής αναμένεται να ξεκινήσουν τις συζητήσεις με τα κυβερνητικά στελέχη από αύριο Δευτέρα.

Η μεγάλη άνοδος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2019, οι οποίοι, σύμφωνα με σχετική έκθεση της Axia Research, αυξήθηκαν κατά 81% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, αφού ανήλθαν σε 6.422 και έφτασαν έτσι για το σύνολο του έτους τους 18.421 καταγράφοντας συνολικά αύξηση 7%, είναι μια πρόγευση του τι μέλλει γενέσθαι μετά τις 30 Απριλίου, οπότε αίρεται η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Με αυτά τα δεδομένα και ενώ έως τώρα έχουν προγραμματιστεί 1.487 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μόνο για τον Ιανουάριο και συνολικά 4.600 μέχρι τον Σεπτέμβριο (αναμένεται αύξηση), περίπου 180.000, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, αναμένεται να αντιμετωπίσουν τράπεζες και funds, μέσα στα επόμενα χρόνια, ιδίως όταν έχει καταστεί σαφές από την κυβέρνηση πως δεν αναμένεται ειδική διάταξη προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά την 30ή Απριλίου.

Πάντως, η κυβέρνηση φαίνεται ότι προβαίνει σε πράξεις ούτως ώστε να επιταχυνθούν οι πλειστηριασμοί. Τα τραπεζικά στελέχη που μετείχαν πριν λίγες μέρες σε συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών παρουσίασαν την πορεία των πλειστηριασμών και εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι η αποχή των συμβολαιογράφων είναι πρόσκαιρη, καθώς δεν αντιδρούν για τους πλειστηριασμούς αλλά για ζητήματα που σχετίζονται με τη μεταβίβαση ακινήτων και για τα οποία βρίσκονται σε διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση.

Λέγες ώρες μετά, πραγματοποιήθηκαν διορθωτικές κινήσεις... Με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, αίρονται οι υποχρεώσεις των συμβολαιογράφων κατά τη διαδικασία σύνταξης συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων, με αναδρομική άρση του προβλεπόμενου προστίμου των 100 ευρώ σε περίπτωση που από τη χρήση ανακριβούς πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ δεν προκύπτει απώλεια εσόδων του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την τροπολογία, αίρεται αναδρομικά από 1-1-2019 η επιβολή προστίμου ύψους 100 ευρώ ανά συμβολαιογραφική πράξη στους συμβολαιογράφους και λοιπά πρόσωπα, στην περίπτωση που από τη χρήση ανακριβούς πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ δεν προκύπτει απώλεια εσόδων του Δημοσίου.

Το... σχέδιο

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση ετοιμάζει (χωρίς προστασία της α’ κατοικίας) ένα ενοποιημένο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού. Το προαναφερθέν θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τις 30 Απριλίου, οπότε και λήγει το υφιστάμενο προστατευτικό πλαίσιο για την πρώτη κατοικία, και θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με το βασικό ζήτημα να παραμένει το ποιους θα διευκολύνει.

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να εισηγηθεί τη δημιουργία μόνιμης εξωδικαστικής πλατφόρμας, η οποία θα "περάσει" μέσα από το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ώστε να μπορέσει να διασυνδεθεί με άλλα συστήματα (τραπεζών, ΕΦΚΑ, ΔΟΥ), για να δημιουργήσει αυτοματοποιημένα εργαλεία.

Εκκρεμείς Κατσέλη

Σε κάθε περίπτωση, οι θεσμοί θέτουν για μια ακόμα φορά και μετ’ επιτάσεως το πρόβλημα των εκκρεμών υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη, που σήμερα αφορούν 60 χιλιάδες ακίνητα και πολλές από αυτές έχουν πάρει δικάσιμο μετά από μια πενταετία. Στην κατεύθυνση αυτή, οι τράπεζες έχουν καταθέσει προτάσεις για να επιταχυνθεί η εκδίκαση αυτών των υποθέσεων.

Επίσης φέρονται να τάσσονται υπέρ της κατάργησης της προφορικής διαδικασίας και της αντικατάστασής της με έγγραφη, στην οποία οι διάδικοι θα καταθέτουν προτάσεις και ισχυρισμούς. Ο φάκελος θα πρέπει να συμπληρώνεται δύο μήνες πριν τη δικάσιμο και η ακρόαση θα έχει τυπικό χαρακτήρα. Επιπλέον, φέρονται να επιθυμούν να περάσει πρόταση που θα υποχρεώνει τον δανειολήπτη που έχει λάβει προσωρινή διαταγή ή αναστολή να υποβάλει αίτημα με σκοπό να οριστεί νωρίτερα η δικάσιμος, ούτως ώστε να μη χάσει την προστασία της α’ κατοικίας. Ένα από τα ζητήματα είναι αν υπάρχει επαρκής χρόνος για όλα αυτά μέχρι τις 30 Απριλίου.

"Πρωταθλητές" στα κόκκινα δάνεια

Είναι γεγονός ότι το θέμα των κόκκινων δανείων ταλαιπωρεί χιλιάδες πολίτες (εξαιρουμένων των στρατηγικών κακοπληρωτών). Η Ελλάδα κρατά τα πρωτεία στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανάμεσα στις 19 χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το τρίτο τρίμηνο του 2019, στο πλαίσιο της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος της νομισματικής ένωσης.

Το ποσοστό κόκκινων δανείων που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών είναι 37,4%, έναντι 3,41% του μέσου όρου της Ευρωζώνης, και ελαφρά μειωμένο σε σχέση με το 39,24% του δεύτερου τριμήνου.

Ακολουθεί η Κύπρος με ποσοστό επισφαλειών 17,5%, η Πορτογαλία με 10% και η Ιταλία με 7%. Το χαμηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρωζώνη έχει το Λουξεμβούργο με μόλις 0,91%.

Υπενθυμίζεται ότι η συνολική αξία των κόκκινων δανείων στο χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών υπολογίζεται στα 75 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση φιλοδοξεί μέσω του σχεδίου (αμφιβόλου διαφάνειας) «Ηρακλή» να μειωθούν κατά 30 δισ.

Ωστόσο, τα χρήματα αυτά θα "αφαιρεθούν" από τους ισολογισμούς των τραπεζών, ενώ νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να χρωστούν...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL