Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
Ανοιχτά τις Κυριακές με "φωτογραφική" απόφαση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανοιχτά τις Κυριακές με "φωτογραφική" απόφαση

"Φωτογραφική" απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη "πέρασε" σε κυβερνητικό ΦΕΚ, δίνοντας το δικαίωμα σε δύο πολυκαταστήματα να ανοίγουν και τις Κυριακές!

Ειδικότερα, το δικαίωμα λειτουργίας τις Κυριακές στο διάστημα Μαΐου - Οκτωβρίου κάθε έτους τόσο στο εμπορικό κέντρο Smart Park όσο και στο εκπτωτικό χωριό McArthourGlen δίνει απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων .

Ως φαίνεται, το καθ' ύλην αρμόδιο υπουργείο προχώρησε σε τροποποίηση της υπουργικής απόφασης του 2017, βάσει της οποίας δόθηκε η δυνατότητα λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. Ωστόσο, εκείνη η απόφαση αφορούσε σε συγκεκριμένες τουριστικές περιοχές κατά τους μήνες υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνη η απόφαση είχε εξαιρέσει τα προαναφερθέντα πολυκαταστήματα.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι την άνοιξη του 2019 το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι τα εμπορικά καταστήματα στο εκπτωτικό χωριό των Σπάτων δεν θα λειτουργούν κατά τις Κυριακές, μετά από προσφυγή της εταιρείας του εκπτωτικού χωριού.

Οι λόγοι απόρριψης

Πιο συγκεκριμένα, το ΣτΕ είχε απορρίψει την αίτηση ακύρωσης, επισημαίνοντας ότι ο νομοθέτης για τη λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές, επέλεξε τρία χαρακτηριστικά, που είναι:

- Η τοπική εγγύτητα προς τις πύλες εισόδου της χώρας (αεροδρόμια, λιμάνια, κ.λπ.) αλλά και η κομβικότητα στις μεταφορές (κοντά σε βασικές συγκοινωνιακές αρτηρίες

- Το τουριστικό ενδιαφέρον της περιοχής σε συνδυασμό με τα ξενοδοχεία, τις τουριστικές υποδομές και τα πολιτιστικά μνημεία που υπάρχουν

- Η ύπαρξη τοπικών αγορών με αυξημένη λιανεμπορική δραστηριότητα.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κρίνει ότι τα τρία παραπάνω χαρακτηριστικά είναι συνταγματικά και επιδιώκουν τον θεμιτό σκοπό του δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος συναρτάται στην εξυπηρέτηση τουριστικής κίνησης και απέρριψαν ως απαράδεκτους και αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των δύο εταιρειών.

Όμως, η τροποποίηση της υπουργικής απόφασης του 2017, η οποία βασιζόταν στους παραπάνω λόγους, αποδίδει το δικαίωμα στα εμπορικά αυτά κέντρα της περιοχής, τα οποία -όπως είναι προφανές- αναμένεται να εκμεταλλευθούν τη δυνατότητα τους επόμενους μήνες.

Η τροποποιητική απόφαση υπογράφηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη στις 9.12.2020 και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ την επομένη.

Μέχρι 13 Φεβρουαρίου η προσφυγή

Εν τω μεταξύ, προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ετοιμάζει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) εναντίον της απόφασης του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στο εκπτωτικό χωριό ΜcArthour Glen να ανοίγει 32 Κυριακές τον χρόνο.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας το νομικό επιτελείο της συνομοσπονδίας ετοιμάζει την αντίδραση των εμπόρων οι οποίοι, όπως σημείωσε, αισιοδοξούν ότι θα απορριφθεί η απόφαση, όπως έγινε και στο παρελθόν.

Μέχρι τις ‪13 Φεβρουαρίου‬ 2020 η ΕΣΕΕ θα ασκήσει το δικαίωμά της από κοινού με εμπόρους που έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στο ΣτΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL