Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Καμία δέσμευση από Βορίδη για κρίσιμα αγροτικά ζητήματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καμία δέσμευση από Βορίδη για κρίσιμα αγροτικά ζητήματα

Καμία δέσμευση για κανένα από τα κρίσιμα αιτήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο δεν αναλαμβάνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εφόσον δεν περιλαμβάνονται στις προεκλογικές εξαγγελίες ή στις πρωθυπουργικές δηλώσεις, π.χ. οι πραγματικές μειώσεις στο κόστος εισροών, αφού κατά τη λογική της δεν υποχρεούται, ενώ αντίθετα κάνει απολογισμούς πάνω σε “έτοιμα” έργα ή μέτρα που παρέλαβε και βέβαια εμμένει στις γνωστές ιδεοληψίες της, θέτοντας σε πρώτο πλάνο την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων...

Προχωρά σε κούφιες εξαγγελίες, αόριστες υποσχέσεις με βαρύγδουπες διατυπώσεις... αρχών, αλλά και σε διάφορες παρεμβάσεις διευκολύνοντας κατά βάση συγκεκριμένα συμφέροντα ιδιωτών και "ημετέρων".

Τα παραπάνω περιλήφθηκαν στη μαραθώνια συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες ο υπουργός Μ. Βορίδης κάνοντας απολογισμό... έργου και παρουσιάζοντας τον προγραμματισμό του 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα συζητείται στη Βουλή η επίκαιρη επερώτηση 50 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την πρωτοφανή τελμάτωση στον πρωτογενή τομέα, αλλά και την αδυναμία να δώσει ένα στοιχειώδες ορατό στίγμα στον αγροτικό κόσμο η κυβέρνηση της Ν.Δ. Άλλωστε ο απολογισμός του υπουργού κινήθηκε ακριβώς στη διεκπεραίωση όσων λύσεων δρομολόγησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια ο υπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος δηλώνοντας ότι “περίπου το 70% των προγραμματικών μας δεσμεύσεων έχει υλοποιηθεί” καθώς και ότι το υπουργείο έχει προχωρήσει πολύ πιο πέρα από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Ν.Δ.

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα του αγροτικού πετρελαίου, που αποτελεί πάγιο αίτημα του αγροτικού κόσμου, σημείωσε ότι πρόκειται για ζήτημα που “δεν το έχω βάλει, γιατί δεν έχει αποτελέσει προγραμματική δέσμευση του πρωθυπουργού, δεν υπάρχει σε προεκλογικό πρόγραμμα, δεν το έχει πει”. Ανέφερε δε ότι παρ' όλα αυτά “ετέθη και θα τεθεί” και περιμένουμε να βρούμε δημοσιονομική διέξοδο για να το αντιμετωπίσουμε, “αλλά δεν αποτελεί, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δέσμευση”.

Σε σχέση με πιθανές κινητοποιήσεις ανέφερε πως “ό,τι μπορούμε να κάνουμε το κάνουμε και νομίζω, ελπίζω σε έναν ορισμένο βαθμό αυτό να εκτιμάται”. Σημείωσε ότι γίνονται παρεμβάσεις “με συγκεκριμένους τρόπους, όχι επικοινωνιακά” και παρέπεμψε στη ρύθμιση για τα φωτοβολταϊκά που έγινε, αν και, όπως είπε, η κυβέρνηση δεν είχε δεσμευτεί γι' αυτό ούτε είχε πολιτική υποχρέωση στο πλαίσιο των εξαγγελιών της...

Όσο για τον περίφημο απολογισμό, χαρακτηριστικό δείγμα είναι η πορεία του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), για το οποίο δεν υπάρχει στην ουσία καμία νέα κινητοποίηση, αφού από τον Ιούλιο πληρώθηκε μόνο η εξισωτική, καθώς και ό,τι είχε συμβασιοποιηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έτοιμες μελέτες για τη νέα προγραμματική περίοδο δεν συμβασιοποιήθηκαν ακόμη και 32 αρδευτικά έργα ενταγμένα από τον Μάιο αναμένουν δημοπράτηση -αν και ο κ. Βορίδης ζήτησε διακομματική στήριξη για την αρδευτική πολιτική ...

Έρχεται πολυνομοσχέδιο εντός Ιανουαρίου

Μεταξύ άλλων ο υπουργός εξήγγειλε ότι “έρχεται” το δεύτερο, μετά από εκείνο για τους συνεταιρισμούς, νομοσχέδιο, που είναι έτοιμο και σύντομα θα εισαχθεί προς συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα παρουσιαστεί εντός του Ιανουαρίου. Τι ακριβώς περιλαμβάνει δεν έγινε σαφές, όμως φαίνεται πως πρόκειται για νομοσχέδιο “σκούπα”, το οποίο ο ίδιος χαρακτήρισε ερανιστικό, καθώς περιλαμβάνει διάφορες ρυθμίσεις που προκύπτουν ως ανάγκη από τις διάφορες διευθύνσεις και τους εποπτευόμενους οργανισμούς του υπουργείου. Δεν είναι ένα νομοσχέδιο δηλαδή που αναφέρεται σε έναν συγκεκριμένο τομέα, αλλά θα γίνει αναδιάρθρωση σε επιμέρους ζητήματα “ώστε να τακτοποιηθούν”, κατά τον υπουργό.

Στο νομοσχέδιο αυτό αναμένεται να περιληφθούν και “πολύ εκτενείς παρεμβάσεις” πάνω στον νόμο του 2012 (4061) σε σχέση με την αγροτική γη και τις παραχωρήσεις γης, που δεν αποκλείεται τελικά, δεδομένου ότι περιλαμβάνει πλήθος τροπολογιών του υφιστάμενου πλαισίου, να γίνει και ανεξάρτητο νομοσχέδιο.

Είσοδος ιδιωτών χωρίς μοντέλο

Μέσα στα σχέδια του υπουργού είναι φυσικά και η είσοδος των ιδιωτών στην αγροτική ασφάλιση και, όπως είπε, ήδη συγκροτήθηκε επιτροπή που θα αρχίσει να αντιμετωπίζει διάφορα ζητήματα και “να εμβαθύνει τον διάλογο με την ιδιωτική ασφαλιστική αγορά”. Πάντως, ανέφερε ότι η συζήτηση δεν έχει ακόμα ωριμάσει και δεν υπάρχει μια ολοκληρωμένη πρόταση, δεδομένου ότι υπάρχουν διάφορα μοντέλα, “δύο - τρεις διαφορετικοί τρόποι που μπορεί να το οργανώσει κανείς αυτό και εφαρμόζονται σε άλλα κράτη”.

Ειρωνεύτηκε την αναλογιστική μελέτη που είχε προωθήσει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία κάνοντας λόγο για την “ωραία, θρυλική” μελέτη, που πάντως θα προκηρυχθεί, αν και εξέφρασε την άποψή του ότι χρειάζεται λογιστική και όχι αναλογιστική μελέτη...

Τόνισε δε πως “η κυβέρνηση ουδέποτε έχει πει ότι η ασφάλιση των ζημιών των αγροτών θα καλύπτεται από τον προϋπολογισμό, δεν το έχει πει και δεν το λέει. Με δύο λόγια δεν έχει πει ότι ο φορολογούμενος πρόκειται να πληρώσει την ασφάλιση του αγρότη. Δεν το είπαμε ποτέ, δεν το λέμε και τώρα”.

Άλλα θέματα

Ανακοίνωσε επίσης την ίδρυση Εθνικού Αγροτικού Επιμελητηρίου, το οποίο συνέδεσε με τη θεσμική εκπροσώπηση των αγροτών και τους οργανωμένους θεσμικούς συνομιλητές που ζητά η Πολιτεία, για να καταλήξει στην εισαγωγή ενός “δομημένου διαλόγου”...

Κατά τον υπουργό εντός του 2020 θα προωθηθούν: Η νομοθεσία για τις οργανώσεις και τις ομάδες παραγωγών, το ασφαλιστικό, η σύνταξη νόμου για ίδρυση εθνικού Αγροτικού Επιμελητηρίου και τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των αγροτών, η ίδρυση της διεπαγγελματικής οργάνωσης φέτας, η διαπραγμάτευση για τη νέα ΚΑΠ, η αντιμετώπιση του μιμητισμού και των ελληνοποιήσεων, η επαναξιολόγηση και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, η ομογενοποίηση της νομοθεσίας για την αντιμετώπιση των διεθνικών εγκλημάτων στον χώρο των τροφίμων, η υπογραφή με τις Περιφέρειες των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, η ολοκλήρωση του πλαισίου για φαρμακευτική / βιομηχανική κάνναβη, η εκπόνηση προγράμματος αναδιαρθρώσεων καλλιεργειών κ.ά.

Στη συνέντευξη έγινε και η παρουσίαση της νέας διοίκησης του ΕΦΕΤ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL