Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής / Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής: Αντισυνταγματική η επιβολή φόρου για τις e-αποδείξεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής / Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής: Αντισυνταγματική η επιβολή φόρου για τις e-αποδείξεις

Προβλήματα αντισυνταγματικότητας εντόπισε στο άρθρο 7 του φορολογικού νομοσχεδίου η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής σε σχέση με την επιβάρυνση 22% που επιβάλλεται στους πολίτες που δεν συμπληρώνουν το όριο του 30% μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών. «Η επιβαλλόµενη επιβάρυνση δεν παρίσταται συνταγµατικώς ανεκτή» τονίζει χαρακτηριστικά η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφωνας Αλεξιάδης κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει θέση για το ζήτημα, όμως ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης έσπευσε να ισχυριστεί ότι «πρόκειται για ένα μέτρο που είναι απολύτως αναλογικό, συνεπώς απολύτως συνταγματικό».

Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής υπογραμμίζει ότι το σύνταγμα ορίζει πως αντικείµενο του φόρου είναι το εισόδηµα, η περιουσία ή οι δαπάνες κι οι συναλλαγές του φορολογούμενου, όμως η επίμαχη διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου «δεν φαίνεται να βρίσκεται σε αρµονία» με το σύνταγμα, καθώς επιβάλλει φόρο επί της µη διενέργειας δαπάνης. Η Επιστημονική Υπηρεσία παρατηρεί ότι ακόμα κι αν η επιβάρυνση θεωρηθεί κύρωση, υπάρχει ζήτημα με την αναλογικότητά της, καθώς ούτε ο πολίτης μπορεί να υποχρεωθεί να δαπανήσει το 30% του εισοδήματός του ούτε είναι αθέμιτο να χρησιμοποιούνται μετρητά σε συναλλαγές.

«Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα είναι η πιο βαριά μορφή ανισότητας» παρατήρησε ο Θ. Σκυλακάκης υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει θέμα παραβίασης της αναλογικότητας της κύρωσης, καθώς... το προσδοκώμενο ποσό των 557 εκατ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι υψηλό. Ο Θ. Σκυλακάκης ισχυρίστηκε ακόμα ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι προσφορότερες για την πάταξη της φοροδιαφυγής από την έκδοση αποδείξεων, καθώς... «όλοι ξέρουμε ότι οι ταμειακές μηχανές χακάρονται», ενώ... «τα POS δεν θα χακάρονται»!

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε τροπολογία στο φορολογικό νομοσχέδιο, με την οποία υπάγονται στον ΦΠΑ 6% τα φαρμακευτικά προϊόντα για ασθενείς με καρκίνο, διαβήτη, ρευματοειδή αρθρίτιδα και μυασθένεια, ενώ εξαιρούνται από τον φόρο πολυτελείας τα αυτοκίνητα των πολυτέκνων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL