Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Τρ. Αλεξιάδης στη Βουλή για το φορολογικό: / Τρ. Αλεξιάδης στη Βουλή για το φορολογικό: Η Ν.Δ. ευνοεί τα υψηλά εισοδήματα κι όχι τα χαμηλά και μεσαία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τρ. Αλεξιάδης στη Βουλή για το φορολογικό: / Τρ. Αλεξιάδης στη Βουλή για το φορολογικό: Η Ν.Δ. ευνοεί τα υψηλά εισοδήματα κι όχι τα χαμηλά και μεσαία

Η Ν.Δ. ευνοεί τα υψηλά εισοδήματα κι όχι τα χαμηλά και τα μεσαία με το φορολογικό νομοσχέδιο τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφωνας Αλεξιάδης κατά την εκκίνηση της επεξεργασίας του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Ο Τρ. Αλεξιάδης απευθύνθηκε στα έδρανα της Ν.Δ. κι αναρωτήθηκε γιατί το «αφήγημά» της για τη μεσαία τάξη δεν έπεισε παραταξιακές εφημερίδες, όπως η «Καθημερινή» κι ο «Ελεύθερος Τύπος», αλλά και διαχρονικά φιλικούς προς την Ν.Δ. φορείς, όπως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, που διαμαρτύρονται για την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης.

Ακόμη σχολίασε με αρνητικό τρόπο την καθυστέρηση στην κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου, παρά τις διακηρύξεις της Ν.Δ. ότι ήταν έτοιμη να κυβερνήσει, αλλά και τις ασφυκτικές διαδικασίες με τις οποίες συζητείται μετά την κατάθεσή του. Επισήμανε ότι στον προϋπολογισμό του 2020, που συζητείται παράλληλα με το φορολογικό νομοσχέδιο, η κυβέρνηση προβλέπει πως οι πολίτες θα πληρώσουν 733 εκατ. ευρώ επιπλέον φόρους, τη στιγμή που διατηρεί όλους τους «κακούς και άδικους» φόρους που ίσχυαν επί ΣΥΡΙΖΑ και προκαλούσαν την κριτική της Ν.Δ.

Ο Τρ. Αλεξιάδης στήριξε το μέτρο της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, συνέστησε όμως προσοχή στην εφαρμογή του, καθώς θίγει κατά βάση τα χαμηλότερα στρώματα. Μάλιστα θύμισε ότι από τα 35,5 εκατ. ευρώ της επιπλέον επιβάρυνσης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές τα 28 εκατ. ευρώ αφορούσαν μισθωτούς και συνταξιούχους.

Χρ. Σταϊκούρας: Το νομοσχέδιο ικανοποιεί όλη την κοινωνία

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριξε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει ένα πλέγμα μέτρων που «ικανοποιεί όλη την κοινωνία» ισχυριζόμενος ότι το 89% των παρεμβάσεων αφορά μεσαία και χαμηλότερα στρώματα. Σημείωσε ότι το ύψος των παρεμβάσεων του νομοσχεδίου είναι στα 1,2 δισ. ευρώ υποστηρίζοντας ότι αυτό το ποσό είναι το μέγιστο που μπορεί να δώσει η κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή καθώς χρειάστηκε να καλύψει και το ένα δισ. ευρώ δημοσιονομικό κενό που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Συζήτηση για τη στήριξη της μεσαίας τάξης

Ο υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να απαντήσει στην κριτική σχετικά με την απουσία ουσιαστικής στήριξης της μεσαίας τάξης παρατηρώντας ότι τρία μέτρα ύψους 500 εκατ. ευρώ που έχει πάρει η κυβέρνηση αφορούν κατά βάση τη μεσαία τάξη: η μείωση του ΕΝΦΙΑ, το επίδομα ενοικίου και η μείωση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις κατά 5%. Πρόσθεσε στα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης και τις 120 δόσεις.

Ο Χρ. Σταϊκούρας είχε και μία συζήτηση με τον βουλευτή της Ν.Δ. Μπάμπη Παπαδημητρίου συμφωνώντας μαζί του ότι η στήριξη της μεσαίας τάξης δεν μπορεί να γίνει μόνο μέσω μείωσης του φόρου εισοδήματος.

«Η συζήτηση για τη μεσαία τάξη, όταν εξαντλείται στο ζήτημα της φορολογίας εισοδήματος, είναι λάθος. Δεν υπάρχει τρόπος αυτή τη στιγμή και ούτε και υπάρχει κάπου αλλού, σε κάποιο άλλο κράτος, να μειώσουμε πολύ ακόμη τους φορολογικούς συντελεστές» ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά ο Μπ. Παπαδημητρίου υποστηρίζοντας ότι η μεσαία τάξη επιθυμεί αντίστοιχο επίπεδο κρατικών υπηρεσιών με το ύψος των φόρων που πληρώνει.

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Το νομοσχέδιο «δεν εξυπηρετεί ούτε σημερινές ούτε αυριανές ανάγκες της κοινωνίας» σημείωσε ο εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιώργος Αρβανιτίδης, ενώ ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος παρατήρησε ότι το νομοσχέδιο «μετατρέπει το φορολογικό σύστημα σε πιο άδικο» και μονιμοποιεί τους έκτακτους φόρους των Μνημονίων. Ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος ζήτησε μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ ο εισηγητής του ΜέΡΑ25 Κρίτωνας Αρσένης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «διαπιστευτήρια υπακοής στους δανειστές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL